Ella Andrews läser Kamratposten, i väntan på att mamma ska komma. ”Det är så tyst och skönt här. Jag lånar mest fantasy, böcker som är roliga och spännande”, säger hon.
Close
Ella Andrews läser Kamratposten, i väntan på att mamma ska komma. ”Det är så tyst och skönt här. Jag lånar mest fantasy, böcker som är roliga och spännande”, säger hon.
Close

Inte bara böcker och tystnad

På biblioteket. Läs din dagstidning på swahili vid datorn, gör en egen saga eller gå på babybokprat. Plugga ihop, sök bland filmerna eller häng med gubbarna i tidningshörnan. Biblioteken var inte bättre förr! Följ med till Hudiksvalls träffpunkt.

Det är måndag på biblioteket i Hudiksvall. Två skolklasser har just gått, stimmande med varsin bok i handen. Leona Furtenbach bläddrar bland låne-filmerna. Hon har ett stort hus att sköta och en sjuk man där hemma, så biblioteket är ett andningshål.

Mitt i lokalen lyser en blå trappa. Trappstegen löper som fyra utsträckta bläckfiskarmar. Följer man dem uppåt har man fri utsikt över bok- och tidningshyllor, läs- och datorhörnor, kopiator och filmställ.

Fredrik Knuuth, som tidigare jobbade som lastbilschaufför, har samlats med studiekompisarna kring ett av borden på övervåningen. De går alla en yrkesutbildning inom vatten- och miljöteknik. Biblioteket blir en träffpunkt någonstans mitt emellan allas spridda bostadsorter.

När Fredrik körde timmer och styckegods gick ljudböckerna varma i hytten. Hamilton var favorit – med uppläsning av skådespelaren Tomas Bolme. Då lånade Fredrik bland annat på Transports vägkrogsbibliotek i Tönnebro. Nu har han skaffat abonnemang på företaget Storytel och betalar en månadsavgift för att ladda hem ljudböcker till en app i mobilen.

– De stränga kraven på att hela tiden passa tider gjorde att jag lämnade chaufförsjobbet. Stressen och pressen genomsyrade allt, säger Fredrik.

Bortom raderna av böcker på utländska språk och tjocka sönderlästa tidningslägg av Hudiksvalls tidning från forna tider sitter några sociologistudenter och gör hemtentan ihop. Andreas Schymberg, Helene Erlandsson och Sophia Elvén har laddat med termosar och mat för många timmar. Ingen av dem lånar hem skönlitteratur från biblioteket. Helene lyssnar på poddradio i stället. Just nu är det en historie-podd som gäller.

Maj Mosell bestämde sig redan som sexåring för att bli bibliotekarie. Hon knappar fram webbportalen Helge på en besöksdator och berättar om samarbetet mellan tio kommuner i Hälsingland och Gästrikland.

– Utan det hade vi aldrig haft råd att erbjuda alla elektroniska tjänster som vi har nu. Här har det verkligen skett en stor utveckling.

Maj bläddrar fram tidningar och tidskrifter som kan läsas på indonesiska, ryska, swahili och så vidare.

– Bara du skaffar lånekort på biblioteket så kan du sitta hemma och läsa tidningen sen. Du kan också komma hit och läsa vid datorn eller ta med din läsplatta, ladda upp tidskriften här och läsa den när du vill.

Av sparskäl har biblioteket dragit ner på dagstidningar i pappersform. Hudiksvalls Tidning fylldes av ilskna insändare när man drog in Aftonbladet och Expressen, avslöjar Maj.

Små gubbgäng sitter kring borden på entréplanet, småpratar och bläddrar i olika blad, men bland låntagarna dominerar kvinnor i 60–75-årsåldern. Deckare är fortfarande hetast, förklarar bibliotekarien Inge-Marie Persson.

– Men det börjar svänga lite, vanliga levnadsskildringar och biografier är också populärt.

Maj Mosell guidar vidare bland hyllorna med ljudböcker, som kan avnjutas via cd- eller mp3-spelare. Hon stannar framför raderna av Daisy-böcker, som man laddar hem och kan lyssna på via ett speciellt datorprogram. Daisy riktar sig till bland annat dyslektiker, synskadade och långtidssjuka. Till skillnad från andra ljudböcker är de inlästa med neutrala röster, inga skådespelarstämmor.

– En del äldre med lässvårigheter missar nog den här möjligheten, men jag hoppas att det ska spridas mer, säger Maj Mosell.

Hon passar på att slå ett slag för alla lättlästa böcker och litteraturen med stor stil, när man börjat se sämre.

Kollegan Jennifer Tjärnström ansvarar för de yngre besökarna och ordnar babybokprat med barn så små som fyra till sju månader och deras föräldrar. Småttingarna lär sig snart känna igen bilderna i boken och skiner upp när de får se dem igen. Upprepningar är bra, förklarar hon, liksom att skapa ett boksug i tidig ålder.

– Vi har sagostunder för tre till sexåringar, men nu ska jag testa ettåringar och se hur det går.

Leeloo Östblom, fem år, spelar spel med farmor Elisabeth och har varit med på sagostunden flera gånger. Leeloo springer bort till det stora blädderblocket med bilder och visar hur man berättar sin egen saga, genom att bläddra fram olika bilder.

Moa Hägglund, 13 år, sitter vid ett fönsterbord och kollar i mobilen. Hon brukar gå hit och läsa läxan innan hon åker och rider.

– Det är så lugnt och skönt här, säger hon och tar ett bett av sitt äpple.

Ella Andrew, 9 år, halvligger bland kuddarna en bit bort och njuter också av tystnaden. Hon väntar på sin mamma efter pianolektionen och försjunker i Kamratposten. Fantasy och spännande böcker är Ellas favoriter.

Ska det vara tyst på biblioteket?

– Nej, inte nu längre, säger bibliotekarien Lars Bergman. Men det händer att vi i personalen får hyscha på varandra och besökare ber oss ibland säga till någon som pratar för högt i mobilen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.

Digitalisering & AI
Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Kultur
Jul på väg. Stockholms centralstation inför första advent. Foto: Lilly Hallberg

Årets julklapp speglar tidsandan

God jul! Hoho, här kommer tips och råd på julklappar, gåvor och upplevelser till andra och sig själv under långhelgerna. Där de röda dagarna i år ligger så att chansen till lång sammanhängande ledighet är ovanligt stor.

Framtidens bensinstation
Den nya macken mellan Solvalla och Bromma flygplats invigdes i mitten av juni 2024 och har miljön i fokus, säger säljchef Martina Vigren. Arbetet med att installera solceller pågår och några pumpar behöver åtgärdas efter slutbesiktningen av bygget.

Macken vid flyg och trav

Miljön i fokus. Mitt under brinnande mackdöd – när fossila bränslen fasas ut och el in – slog en ny OKQ8-station upp portarna i somras. Ett stenkast från travbanan Solvalla med flygplan från Bromma flygplats dundrande över taken jobbar landets bästa personal…

Kultur
bland är det bra med lite sund skepsis: att EU gjorde det enklare att få tillstånd för uteserveringar påverkar inte det svenska klimatet (och möjlig anledning med utebord vintertid har ju försvunnit i och med att det också är förbjudet att röka utanför fiken).

När positivitet blir något negativt

Allt är inte bra. Ibland kan den ständigt peppande personen, som förmedlar ”upplyftande” klyschor, slätar över och kommer med lösningar på hur stjärnorna ska plockas ned bli – ett sänke. Inte minst på jobbet. Skeptikerrörelser och pessimistkaféer kan ses som motgift mot toxisk positivitet.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Fusket i åkeribranschen
På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Magnus Albertsson tankar ett flygplan från Luxair.

Förberett för Jet A-1

Flygtankare. En fredag i oktober. Runt 280 flighter går från Arlanda den dagen. De flesta av dem tankas av ett gäng flygtankare som jobbar på firman Stockholm Fuelling Services.

Kultur
Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Helsingborgs hamn
Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Arbetsmiljö
Flygtankarna på Stockholm Fuelling Services kan träna på arbetstid, till skillnad från de flesta andra transportare. Foto: John Antonsson

Knappt 6 av 10 transportare får friskvårdsbidrag

Hälsa. 2 111 transportarbetare svarade när tidningen gjorde en enkätundersökning om friskvårdsbidrag och träning på arbetstid. Trots att yrkesgrupperna är hårt drabbade av sjukskrivningar får bara 5,5 procent av de som deltog i enkäten träna på arbetstid. Samtidigt är det 58 procent som får friskvårdsbidrag.

Digitalisering & AI
Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.