Ella Andrews läser Kamratposten, i väntan på att mamma ska komma. ”Det är så tyst och skönt här. Jag lånar mest fantasy, böcker som är roliga och spännande”, säger hon.
Close
Ella Andrews läser Kamratposten, i väntan på att mamma ska komma. ”Det är så tyst och skönt här. Jag lånar mest fantasy, böcker som är roliga och spännande”, säger hon.
Close

Inte bara böcker och tystnad

På biblioteket. Läs din dagstidning på swahili vid datorn, gör en egen saga eller gå på babybokprat. Plugga ihop, sök bland filmerna eller häng med gubbarna i tidningshörnan. Biblioteken var inte bättre förr! Följ med till Hudiksvalls träffpunkt.

Det är måndag på biblioteket i Hudiksvall. Två skolklasser har just gått, stimmande med varsin bok i handen. Leona Furtenbach bläddrar bland låne-filmerna. Hon har ett stort hus att sköta och en sjuk man där hemma, så biblioteket är ett andningshål.

Mitt i lokalen lyser en blå trappa. Trappstegen löper som fyra utsträckta bläckfiskarmar. Följer man dem uppåt har man fri utsikt över bok- och tidningshyllor, läs- och datorhörnor, kopiator och filmställ.

Fredrik Knuuth, som tidigare jobbade som lastbilschaufför, har samlats med studiekompisarna kring ett av borden på övervåningen. De går alla en yrkesutbildning inom vatten- och miljöteknik. Biblioteket blir en träffpunkt någonstans mitt emellan allas spridda bostadsorter.

När Fredrik körde timmer och styckegods gick ljudböckerna varma i hytten. Hamilton var favorit – med uppläsning av skådespelaren Tomas Bolme. Då lånade Fredrik bland annat på Transports vägkrogsbibliotek i Tönnebro. Nu har han skaffat abonnemang på företaget Storytel och betalar en månadsavgift för att ladda hem ljudböcker till en app i mobilen.

– De stränga kraven på att hela tiden passa tider gjorde att jag lämnade chaufförsjobbet. Stressen och pressen genomsyrade allt, säger Fredrik.

Bortom raderna av böcker på utländska språk och tjocka sönderlästa tidningslägg av Hudiksvalls tidning från forna tider sitter några sociologistudenter och gör hemtentan ihop. Andreas Schymberg, Helene Erlandsson och Sophia Elvén har laddat med termosar och mat för många timmar. Ingen av dem lånar hem skönlitteratur från biblioteket. Helene lyssnar på poddradio i stället. Just nu är det en historie-podd som gäller.

Maj Mosell bestämde sig redan som sexåring för att bli bibliotekarie. Hon knappar fram webbportalen Helge på en besöksdator och berättar om samarbetet mellan tio kommuner i Hälsingland och Gästrikland.

– Utan det hade vi aldrig haft råd att erbjuda alla elektroniska tjänster som vi har nu. Här har det verkligen skett en stor utveckling.

Maj bläddrar fram tidningar och tidskrifter som kan läsas på indonesiska, ryska, swahili och så vidare.

– Bara du skaffar lånekort på biblioteket så kan du sitta hemma och läsa tidningen sen. Du kan också komma hit och läsa vid datorn eller ta med din läsplatta, ladda upp tidskriften här och läsa den när du vill.

Av sparskäl har biblioteket dragit ner på dagstidningar i pappersform. Hudiksvalls Tidning fylldes av ilskna insändare när man drog in Aftonbladet och Expressen, avslöjar Maj.

Små gubbgäng sitter kring borden på entréplanet, småpratar och bläddrar i olika blad, men bland låntagarna dominerar kvinnor i 60–75-årsåldern. Deckare är fortfarande hetast, förklarar bibliotekarien Inge-Marie Persson.

– Men det börjar svänga lite, vanliga levnadsskildringar och biografier är också populärt.

Maj Mosell guidar vidare bland hyllorna med ljudböcker, som kan avnjutas via cd- eller mp3-spelare. Hon stannar framför raderna av Daisy-böcker, som man laddar hem och kan lyssna på via ett speciellt datorprogram. Daisy riktar sig till bland annat dyslektiker, synskadade och långtidssjuka. Till skillnad från andra ljudböcker är de inlästa med neutrala röster, inga skådespelarstämmor.

– En del äldre med lässvårigheter missar nog den här möjligheten, men jag hoppas att det ska spridas mer, säger Maj Mosell.

Hon passar på att slå ett slag för alla lättlästa böcker och litteraturen med stor stil, när man börjat se sämre.

Kollegan Jennifer Tjärnström ansvarar för de yngre besökarna och ordnar babybokprat med barn så små som fyra till sju månader och deras föräldrar. Småttingarna lär sig snart känna igen bilderna i boken och skiner upp när de får se dem igen. Upprepningar är bra, förklarar hon, liksom att skapa ett boksug i tidig ålder.

– Vi har sagostunder för tre till sexåringar, men nu ska jag testa ettåringar och se hur det går.

Leeloo Östblom, fem år, spelar spel med farmor Elisabeth och har varit med på sagostunden flera gånger. Leeloo springer bort till det stora blädderblocket med bilder och visar hur man berättar sin egen saga, genom att bläddra fram olika bilder.

Moa Hägglund, 13 år, sitter vid ett fönsterbord och kollar i mobilen. Hon brukar gå hit och läsa läxan innan hon åker och rider.

– Det är så lugnt och skönt här, säger hon och tar ett bett av sitt äpple.

Ella Andrew, 9 år, halvligger bland kuddarna en bit bort och njuter också av tystnaden. Hon väntar på sin mamma efter pianolektionen och försjunker i Kamratposten. Fantasy och spännande böcker är Ellas favoriter.

Ska det vara tyst på biblioteket?

– Nej, inte nu längre, säger bibliotekarien Lars Bergman. Men det händer att vi i personalen får hyscha på varandra och besökare ber oss ibland säga till någon som pratar för högt i mobilen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Utsikt från Lars-Gunnar Ivarssons fönster. Bilden är manipulerad. Originalet är ett foto av Lars-Gunnar Ivarsson.

Budet, bågarna och böckerna

Litteratur. Tidningsbudet Lars-Gunnar Ivarssons verk utgår från egna personliga intressen. Men böckerna talar om det allmängiltiga, berättar om vägen. Oavsett om det handlar om svenskamerikanen Svens livsresa, en invasion under ökenkriget 1941 eller motorcykeln Indian 741 B Military.

Allan Johansson lutad över den soptunna som programledaren Sverker Olofsson använde sig flitigt av i konsumentmagasinet Plus på SVT.

Sopbilar och historia på unikt museum

Renhållning. Landets enda sopbilsmuseum ligger i Blomstermåla. Modeller och fotografier visar hur fordon, maskiner och verktyg för renhållning förändrats under förra seklet. Lokalerna i Folkets hus rymmer också föremål som vittnar om den industri som präglade samhället under 1900-talet.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.