”Inventera nycklar är inte vårt jobb”
Konflikt. – Vi vill jobba och vi jobbar gärna. Men inte om vi ska göra nyckelinventeringar. Det svaret på varför Stockholms sopgubbar på Reno Norden strejkar vilt ger deras talesperson Peter Börjesson.
I praktiken är det väl en vild strejk, efter att avtal tecknats och fredsplikt råder mellan parterna, funderar Peter Börjesson. Fast han tycker inte att benämningen är så viktig.
– Vi åker inte ut med bilarna, helt enkelt. Arbetsgivarna håller fast vid att vi ska göra en nyckelinventering och det är det enda vi är emot. Det har vi sagt till chefen, men än så länge har han valt att inte komma ut till oss, utanför huset.
– Men som sagt, slipper vi nyckelinventeringen så jobbar vi på.
Grunden till konflikten är den lönesänkning på uppåt 10 000 kronor i månaden från den 1 oktober, som Reno Norden vill införa när man övertar sophämtningen från Liselotte Lööf. Företaget förlorade den senaste upphandlingen. Renhållarna är också kritiska till att arbetsbördan kommer att öka.
– Vi vill ha samma lön som nu, inte högre. Så vi är beredda att stå här ett tag. Förra gången vi strejkade vilt var på vintern 2009 och då var det kallt. Det är samma sak vid varje upphandling. De vill säga upp vårt lokala avtal och ta bort vår poänglön, anmärker Peter Börjesson.
Att han stannat kvar i jobbet i 20 år beror till stor del på poänglönesystemet, som innebär att sopgubbarna kan påverka sin arbetstid.
– Om man jobbar undan fort, så kan man gå hem lite tidigare. Det är en morot, annars skulle man inte orka jobba. Att slita med hushållssopor åtta timmar varje dag orkar ingen.
Hotats med uppsägning
Några andra anställda på Reno Norden säger att de hotats med uppsägning om de inte återgår till jobbet. Ändå stannar de kvar på anläggningen med uppställda sopbilar i Älvsjö.
– Nyckelinventeringen tog 16 timmar en dag för en kollega. Så länge får man inte ens jobba, så det arbetsgivaren kräver av oss är olagligt, anser en av dem.
Arbetskamraten inflikar:
– Det är ett tjänstemannaansvar att registrera nycklar, det ska inte vi vara behjälpliga med. Det har facket redan sagt ifrån vid en lokal förhandling. Nu har det gått över styr. Arbetsgivaren kräver för mycket av oss.
Sopgubbarna värjer sig för benämningen vild strejk.
– Vi har inte sagt att vi strejkar bara att de krav företaget har är orimliga. De ställer vi inte upp på.
Men ni har ändå en konflikt?
– Vi jobbar inte. Stockholms sopgubbar är som en enda grupp, det spelar ingen roll vilket bolag vi jobbar för. Nu försöker de separera oss och hota oss en och en med vilka konsekvenser vårt handlande får. Men det hjälper inte, vi ställer upp för varandra.
Ingen har sett till någon representant från arbetsgivaren och Reno Nordens vd Peter Ekholm har inte gått att nå per telefon, varken i går eller i dag.
Hur kommer konflikten att sluta?
– Det blir väl sopkaos, eller så säger bolaget att vi får åka ut som vanligt och köra, utan kontrollant. Kanske reder vi upp situationen redan i dag, hoppas några Renoanställda kring lunchtid.
Vill stötta kollegor
Lorant Alföldi, renhållare på miljöföretaget Liselotte Lööf är också på plats bland sopgubbarna med ett antal arbetskamrater från företaget.
– Vid kvart i sex i morse fick vi meddelande om att kollegorna på Reno Norden lagt ner jobbet. Då släppte jag allt i min trakt på Östermalm och åkte hit. Vi är här för att visa vårt stöd. Vi är ett team och håller ihop. Om våra kollegor på Reno behöver vår hjälp så ställer vi upp.
Vad säger Östermalmsborna när de inte blir av med sitt avfall?
– Det är ganska odramatiskt. De kommer att få sina sopor hämtade i alla fall. Liselotte Lööf har inte gjort något orätt mot oss, inte just nu i alla fall. Vi har inga kontrollanter i bilarna, så jag kommer att åka och jobba vidare efter det här, köra in mina sopor efter arbetstid.
Lorant Alföldi och kollegorna på Liselotte Lööf är redan uppsagda, som en följd av att bolaget blir av med sophämtningen i höst. Renhållarna kommer att sluta jobba den 1 oktober, när Reno Norden och Suez tar över.
– Från det datumet är jag arbetslös, men jag är inte så orolig. Jag är rätt säker på att vi kommer att få följa med över till Reno Norden och få igenom våra krav på oförändrad lön och lika mycket jobb som nu.
– Vi är så starka som kollektiv och har vunnit alla konflikter vi tagit tidigare.
Stark gemenskap
Att köra avfall med en nyckelkontrollant på sätet intill är fullkomligt oacceptabelt, anser även Lorant Alföldi.
– För det första innebär nyckelinventeringen att arbetstiden förlängs till sent på kvällen. Man hinner inte ens hämta dagens sopor samma dag. För det andra är arbetet ett lärlingsjobb. De nyanställda lär sig av de gamla, som för sina kunskaper vidare.
– De kunskaperna vill vi inte anteckna, skriva ner och dela med oss av till Stockholms stad. Det är ett ess vi har. Utan det får arbetsgivarna det lättare att göra sig av med oss
– Det behöver vi inte göra, inte så länge nyckelinventeringen inte har blivit realitet, säger Lorant Alföldi.
Har ni hotat med att lämna nycklarna i en hink till vinnarna av upphandlingen?
– Det behöver vi inte göra, inte så länge nyckelinventeringen inte har blivit realitet, säger Lorant Alföldi.
Att ställa upp i en stödmanifestation känns bra tycker han.
– Vi har en väldigt stark gemenskap. Så länge vi håller ihop kommer vi att fixa det här. Men nu måste jag i väg och köra in min trakt.
Lorant Alföldi hejdas dock av ytterligare en av flera journalister på plats och ställer upp i ännu en intervju.
Fram till halv fyra på eftermiddagen stannade sopgubbarna kvar utanför Reno Norden. Vad händer nu?
– Händer det inget under dagen så står vi här igen i morgon och sopberget växer i värmen. Vi vet att vi får ett helvete sedan, men nu har vi dragit i gång det här, säger Reno Nordens talesperson Peter Börjesson.