Börjesson
Close
Peter Börjesson, Reno Norden.
Close
SOPKONFLIKTEN I STOCKHOLM

”Inventera nycklar är inte vårt jobb”

Konflikt. – Vi vill jobba och vi jobbar gärna. Men inte om vi ska göra nyckelinventeringar. Det svaret på varför Stockholms sopgubbar på Reno Norden strejkar vilt ger deras talesperson Peter Börjesson.

I praktiken är det väl en vild strejk, efter att avtal tecknats och fredsplikt råder mellan parterna, funderar Peter Börjesson. Fast han tycker inte att benämningen är så viktig.

– Vi åker inte ut med bilarna, helt enkelt. Arbetsgivarna håller fast vid att vi ska göra en nyckelinventering och det är det enda vi är emot. Det har vi sagt till chefen, men än så länge har han valt att inte komma ut till oss, utanför huset.

– Men som sagt, slipper vi nyckelinventeringen så jobbar vi på.

Grunden till konflikten är den lönesänkning på uppåt 10 000 kronor i månaden från den 1 oktober, som Reno Norden vill införa när man övertar sophämtningen från Liselotte Lööf. Företaget förlorade den senaste upphandlingen. Renhållarna är också kritiska till att arbetsbördan kommer att öka.

– Vi vill ha samma lön som nu, inte högre. Så vi är beredda att stå här ett tag. Förra gången vi strejkade vilt var på vintern 2009 och då var det kallt. Det är samma sak vid varje upphandling. De vill säga upp vårt lokala avtal och ta bort vår poänglön, anmärker Peter Börjesson.

Att han stannat kvar i jobbet i 20 år beror till stor del på poänglönesystemet, som innebär att sopgubbarna kan påverka sin arbetstid.

– Om man jobbar undan fort, så kan man gå hem lite tidigare. Det är en morot, annars skulle man inte orka jobba. Att slita med hushållssopor åtta timmar varje dag orkar ingen.

Hotats med uppsägning

Några andra anställda på Reno Norden säger att de hotats med uppsägning om de inte återgår till jobbet. Ändå stannar de kvar på anläggningen med uppställda sopbilar i Älvsjö.

– Nyckelinventeringen tog 16 timmar en dag för en kollega. Så länge får man inte ens jobba, så det arbetsgivaren kräver av oss är olagligt, anser en av dem.

Arbetskamraten inflikar:

– Det är ett tjänstemannaansvar att registrera nycklar, det ska inte vi vara behjälpliga med. Det har facket redan sagt ifrån vid en lokal förhandling. Nu har det gått över styr. Arbetsgivaren kräver för mycket av oss.

Sopgubbarna värjer sig för benämningen vild strejk.

– Vi har inte sagt att vi strejkar bara att de krav företaget har är orimliga. De ställer vi inte upp på.

Men ni har ändå en konflikt?

– Vi jobbar inte. Stockholms sopgubbar är som en enda grupp, det spelar ingen roll vilket bolag vi jobbar för. Nu försöker de separera oss och hota oss en och en med vilka konsekvenser vårt handlande får. Men det hjälper inte, vi ställer upp för varandra.

Ingen har sett till någon representant från arbetsgivaren och Reno Nordens vd Peter Ekholm har inte gått att nå per telefon, varken i går eller i dag.

Hur kommer konflikten att sluta?

– Det blir väl sopkaos, eller så säger bolaget att vi får åka ut som vanligt och köra, utan kontrollant. Kanske reder vi upp situationen redan i dag, hoppas några Renoanställda kring lunchtid.

Lorant Alföldi, Liselotte Lööf
Lorant Alföldi, Liselotte Lööf.

Vill stötta kollegor

Lorant Alföldi, renhållare på miljöföretaget Liselotte Lööf är också på plats bland sopgubbarna med ett antal arbetskamrater från företaget.

– Vid kvart i sex i morse fick vi meddelande om att kollegorna på Reno Norden lagt ner jobbet. Då släppte jag allt i min trakt på Östermalm och åkte hit. Vi är här för att visa vårt stöd. Vi är ett team och håller ihop. Om våra kollegor på Reno behöver vår hjälp så ställer vi upp.

Vad säger Östermalmsborna när de inte blir av med sitt avfall?

– Det är ganska odramatiskt. De kommer att få sina sopor hämtade i alla fall. Liselotte Lööf har inte gjort något orätt mot oss, inte just nu i alla fall. Vi har inga kontrollanter i bilarna, så jag kommer att åka och jobba vidare efter det här, köra in mina sopor efter arbetstid.

Lorant Alföldi och kollegorna på Liselotte Lööf är redan uppsagda, som en följd av att bolaget blir av med sophämtningen i höst. Renhållarna kommer att sluta jobba den 1 oktober, när Reno Norden och Suez tar över.

– Från det datumet är jag arbetslös, men jag är inte så orolig. Jag är rätt säker på att vi kommer att få följa med över till Reno Norden och få igenom våra krav på oförändrad lön och lika mycket jobb som nu.

– Vi är så starka som kollektiv och har vunnit alla konflikter vi tagit tidigare.

Stark gemenskap

Att köra avfall med en nyckelkontrollant på sätet intill är fullkomligt oacceptabelt, anser även Lorant Alföldi.

– För det första innebär nyckelinventeringen att arbetstiden förlängs till sent på kvällen. Man hinner inte ens hämta dagens sopor samma dag. För det andra är arbetet ett lärlingsjobb. De nyanställda lär sig av de gamla, som för sina kunskaper vidare.

– De kunskaperna vill vi inte anteckna, skriva ner och dela med oss av till Stockholms stad. Det är ett ess vi har. Utan det får arbetsgivarna det lättare att göra sig av med oss

– Det behöver vi inte göra, inte så länge nyckelinventeringen inte har blivit realitet, säger Lorant Alföldi.

Har ni hotat med att lämna nycklarna i en hink till vinnarna av upphandlingen?

– Det behöver vi inte göra, inte så länge nyckelinventeringen inte har blivit realitet, säger Lorant Alföldi.

Att ställa upp i en stödmanifestation känns bra tycker han.

– Vi har en väldigt stark gemenskap. Så länge vi håller ihop kommer vi att fixa det här. Men nu måste jag i väg och köra in min trakt.

Lorant Alföldi hejdas dock av ytterligare en av flera journalister på plats och ställer upp i ännu en intervju.

Fram till halv fyra på eftermiddagen stannade sopgubbarna kvar utanför Reno Norden. Vad händer nu?

– Händer det inget under dagen så står vi här igen i morgon och sopberget växer i värmen. Vi vet att vi får ett helvete sedan, men nu har vi dragit i gång det här, säger Reno Nordens talesperson Peter Börjesson.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Mattias Johansson:
    15 juli, 2017

    35 papp för 30h veckoarbetstid - jo jag tackar. Att jobbet som renhållare/miljöarbetare/sopgubbe skulle vara mer ansträngande än det arbete undersköterskor utför inom vården är kag starkt tveksam till. I vart fall har förhållande ändrats för renhållarna jämfört med hir det var tidigare när säckar hämtades inne på villatomter, bars/släpades, kastades i bilen osv. Annat idag med lyfthjälpmedel, ergonomiska lätta kärl osv.

    Rena maffiametoder som man ägnar sig åt med nycklarna. Lönerna borde ner mot 25 000 med 40h arbetstid så att ersättningen blir mer rimlig i fröhållande till andra yrkesgrupper.

  2. John:
    6 juli, 2017

    Jag har som gammalt huvudskyddsombud för ett tjänstemannaförbund försökt förstå varför Transport inte tar strid i detta. Är det bara ren inkompetens som gjort att man förbundit sig till förhandlingsfred utan att förutse konsekvenserna av avtalets formuleringar, eller finns det någon bättre förklaring? Inom omsorgssektorn har de som arbetar på HVB eller LSS fått värdelösa ersättningsnivåer då Vision, SSR och Kommunal gick med på den idiotiska arbetsformen "sovande jour". Detta har lett till att företag kan lägga lägre anbud eftersom man slipper ha vaken personal på natten. Alla tre förbunden ångrar detta nu. Transport bör omöjliggöra för företagen - verkligen omöjliggöra - att företag törs lägga så låga anbud att de tvingas skära ner eller sänka löner. Annars är de idioter.

  3. Robban:
    6 juli, 2017

    "Vägra stå med mössan i hand" håll ihop nu grabbar!

  4. Nisse:
    6 juli, 2017

    Den fastighetsägare som nån gång i tiden lämnade ifrån sig en nyckel gjorde alltså det till någon sopgubbe personligen? Det blev denne sopgubbes egen nyckel och han behövde inte se till att säkerställa att all nödvändig information om nyckeln bevarades annat än i sitt eget minne. Korrekt? Sopgubben fick av fastighetsägaren fullmakt att hemlighålla eller vidaresprida informationen som han fann bäst. Korrekt?

  5. Henrik:
    6 juli, 2017

    Bra jobbat!!!
    VD glömde berätta att han delar ut styrelsearvode på 6 miljoner
    Sånt vill de styrande hålla hemligt!
    Tjänstemännens bonussysten vill VD värna om

  6. Gert:
    5 juli, 2017

    Bra killar stå på er , önskar er all lycka

  7. Per Olof Lundin Ockelbo:
    5 juli, 2017

    Helt rätt..!! Allt stöd i världen...!!

Lästips:

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

”Det är modernt slaveri” säger William Sadeek, taxichaufför sedan 30 år, om plattformsbolagens villkor.

Förare vittnar om usla löner och arbetsvillkor

Taxi. På Stockholms gator är det en vanlig syn med svarta taxibilar som står utanför de stora växlarna Cabonline och Taxi Stockholm. De kallas ibland för friåkare och plockar kunder från gatan. Många kör också för Uber och Bolt. Men inte William Sadeek som tycker att apparna betalar alldeles för dåligt.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.