Protesterna mot Amazonchaufförernas förhållanden pågick i centrala Milano.
Close
Protesterna mot Amazonchaufförernas förhållanden pågick i centrala Milano under två dagar.
Close

Italiensk strejk för Amazon-chaufförer

Chaufförer. Två dagars strejk med demonstrationer och nästan total uppslutning. Det lyckades de italienska facken ordna för budbilschafförerna som arbetar för Amazon i Milano. De kräver mer personal, mindre stress och att företaget följer gällande avtal.

Chaufförerna får aldrig stanna mer än tre minuter, annars får de ett samtal från företaget som undrar vad de håller på med. De ska hinna med runt 180 leveranser per dag. Arbetsdagarna är ofta över nio timmar långa, och buden får inte alltid ersättning för övertiden.

Det är några av de viktigaste orsakerna till att budbilschaufförerna gick ut i strejk. Eftersom det inte finns några fackliga strejkfonder i Italien får de själva stå för löneavdraget, men trots det var uppslutningen kring strejken nästan total.

Arbetarna berättar att de inte hinner stanna och leta upp en toalett. Många av dem känner sig som fångar med elektroniska fotbojor, eftersom företagen hela tiden håller koll på var de är och ringer om de är mer än tre minuter på ett ställe.

Facken kräver mer personal och färre leveranser varje dag. Dessutom vill förbunden att företagen, som i teorin är fristående från Amazon men arbetar enbart för handelsjätten, följer det de kommit överens om i förhandlingar i höstas, om bland annat stämpelklockor (som inte installerats) och övertid (som inte registreras).

– Amazon gömmer sig bakom det faktum att de lägger ut utkörningen på andra firmor, men i praktiken är det Amazon som bestämmer arbetsvillkoren. Vad vi är mest kritiska till är att företaget inte har någon framförhållning, utan verkar ta dagen som den kommer, hävdar Luca Stanzione som är ordförande för transportarbetarfacket FILT-Cgil i Milano.

– Eftersom Amazon vet att det växer hela tiden, måste bolaget planera för fler chaufförer i tid. Det kan inte bära sig åt som ett litet företag som alltid är rädd för att förlora kunder och därför inte anställer, konstaterar han.

Företagen som jobbar för Amazon har gått med på att förhandla om arbetsvillkoren efter tvådagarsstrejken. De tre största fackförbunden inom Transport i Italien är enade i kampen och fast beslutna att nå resultat.

– Vi har visat Amazon tidigare att vi är beredda att kämpa, och vi har vunnit andra segrar över företaget. De säljer ju egentligen inte varor, utan tjänsten att få dem utkörda hem eller till jobbet och därför är budbilschaufförerna oerhört viktiga för dem, säger Luca Stanzione bestämt.

Han har ett förslag till Svenska Transportarbetarförbundet nu när Amazon kommer till Sverige.

– Vi måste starta ett europeiskt nätverk för att bli riktigt starka. Vi är beredda att jobba för att få igång ett sådant om andra är intresserade att vara med, förklarar han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    6 mars, 2019

    Över hela världen skall arbetarna jobba allt hårdare och mer effektivt på grund av att de som bestämmer inte kan ta betalt och/eller inte inser att man måste ta mer betalt av sina kunder,då de i ledningen inte klarar av att erbjuda vettiga arbetsförhållande för de som utför arbetet.Denna inkompetensen genomsyrar de flesta företag i deras arbetsledning och framförallt av ägare som själva inte klarar av att utför arbetet i det tempot som de kräver att personalen skall klara av varje dag i hela arbetslivet.MYCKET BRA ATT DE ENAR SIG OCH STÅR UPP EMOT AMAZON,som är ett företag jag personligen aldrig någonsin kommer att handla hos!Numera som 52 årig pensionär så väljer jag till 99 % att handla i de affärer inom gångavstånd som har personal som verkar trivas och har ett behagligt arbetstempo samtidigt som man kollar upp företagens ekonomi,lönsamhet,recensioner med mera via nätet samt mitt eget omdöme om de butiker/affärer där jag väljer att spendera mina pengar.Möjligt att jag börjar arbeta igen om några år,men det är knappast troligt att åkerier,speditörer och transportörer lärt sig ta betalt av sina kunder för att erbjuda mig arbetstider,arbetstakt och den lön som jag förväntar mig efter 33 år som yrkeschaufför.Dagens löneläge är alldeles för lågt i förhållande till stress,jäkt och köer i trafiken i storstäderna.

Lästips:

Amazon.com

Amazon portade från EU-parlamentet

EU. EU-parlamentet har tröttnat på att Amazon inte kommer när det blir inbjudet till EU och inte svarar på förfrågningar om villkor för arbetarna. Nu har det bestämt att företagets 14 långtidspass, för att kunna röra sig fritt på unionens institutioner, dras in med omedelbar verkan.

Amazon riskerar böter för övervakning av anställda

Lager. Världens största e-handelsbolag, Amazon, hotas av böter på 363 miljoner kronor i Frankrike. Företaget går alldeles för långt i sin övervakning och kontroll av lagerarbetarna, menar den franska integritetsskyddsmyndigheten.

En tredjedel av leveranserna saknade kollektivavtal

Arbetsvillkor. Facken Transport och Seko har kartlagt vilka som gör sista milen-levanser i Stockholm. Det visade sig att drygt 30 procent av företagen saknade kollektiv­avtal.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.