Tommy Wreeth
Close
Transports ordförande Tommy Wreeth är självkritisk efter nya uppgifter om resor utomlands, där förbundet betalat även för anhöriga.
Close

”Jag blir ledsen, på riktigt”

Facket. I ett internt mejl till anställda och förtroendevalda uppmanar Transports ledning till öppenhet om förbundets resepolicy och hur den tidigare tolkats. Där framgår också att förbundsledningen anser att policyn var fel. Det poängteras också att det efter 2010 inte varit tillåtet att ta med anhöriga på det sätt som tidigare skett.

Förbundsordförande Tommy Wreeth har varit upptagen på torsdagsförmiddagen, men svarar skriftligt  på Transportarbetaren frågor:

Vad tänker du nu, när det kommer nya rubriker om ”facktoppar” i Transport som använder förbundets/medlemmarnas pengar på ett sätt som nog får många medlemmar att reagera?

Jag blir ledsen, på riktigt. Sedan blir jag naturligtvis också självkritisk då jag inser att dessa frågor har fått ta uppmärksamheten från allt det fantastiska arbete som faktiskt görs under dessa kongresser. Men det tar också fokus från annat fackligt arbete som vi bedriver varje dag.

Samtidigt stärker det mig i beslutet jag själv fattade för ett par veckor sedan. Att ge ett fritt mandat till organisationschefen att genomlysa förbundets verksamhet, med extern hjälp. Jag vet att han kommer att återkomma om hur detta arbete ska gå till.

Du pekas ut personligen i Aftonbladet, men hur många av förbundets nuvarande anställda eller förtroendevalda har agerat på samma sätt och rest med anhöriga?

Jag får stå för de resor som jag har accepterat att göra på uppdrag av förbundet. Andra får stå för de resor som de har gjort. Samtidigt är det precis som jag sa till Aftonbladet, att detta var en del av den resepolicy som tillämpades på förbundet fram till och med 2010.

Hur resonerade förbundsstyrelsen historiskt, när man utsåg ombud och åhörare till kongresser – personer som gavs möjlighet att ta med anhöriga, där förbundet stod för reskostnaden? 

Det absolut viktigaste har alltid varit att vi har haft en kompetent delegation som kan täcka in alla de viktiga områden och diskussioner som vi vill delta i och påverka.

Du hänvisar till att även revisorerna har godkänt upplägget. Har Transports revisorer tillräcklig kunskap och integritet för uppdraget? Eller finns det, tycker du, skäl att se över reglerna som styr vilka som kan väljas till förbundsrevisorer?

Det är naturligtvis ett oerhört viktigt uppdrag, som ställer krav på precis det du beskriver. Våra internrevisorer går utbildningar för sitt uppdrag. I och med att vi i nuvarande stadgar inte har några valbarhetshinder så är alla medlemmar valbara till alla uppdrag. Ska detta ändras så är det en kongressfråga år 2022.

Kommer förbundet att vidta åtgärder eller utfärda restriktioner – utöver dem som redan beslutats?

Det är precis det som jag har gett organisationschefen Ulf Persson i uppdrag att titta på. Jag vill inte, och ska inte, lägga mig i det arbete som den gruppen kommer att utföra.

Finns det fler händelser i förbundet som du befarar kan skapa rubriker i kvällspressen?

Det är en oerhört svår fråga att besvara. Även om jag skulle vilja säga nej, så inser jag ju att vår organisation består av människor och att människor uppenbarligen kan göra fel eller ha dåligt omdöme. Dock blir mitt svar att jag innerligt hoppas att det inte gör det.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Tillhör bevakningsbranschen:
    6 december, 2018

    Jag blir också ledsen. För vem får ta riktig skit från medlemmar på golvet, jo de trogna fackliga förtroendemän som jobbar idellt för er. För betalt för det arbete man lade ner fick man inte. Man tappar tron på er. Tur jag hoppade av i tid och tog mina kunskaper och erfarenheter med mig. Har vart rävspel sedan Lasse fick lämna. Ni beter er som dåliga chefer, ser endast till ert eget bästa. Transport har helt tappat vad den fackliga kampen stod för. Den dagen Ni lyssnar på medlemmarna och driver frågor de tycker är viktiga, endast då kommer ni att få fler medlemmar. Istället för att lalla med politik och LO. Det är dax att förnya fackföreningen, köp nya skor de gamla saknar både sula och smak i ett modernt samhälle.

Lästips:

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.