Annelie Edholm är Koreafrälst. Varje dag lyssnar hon på pojkbandet BTS. ”De har musik för vilket humör som helst, väldigt sällsynt”, säger hon.
Close
Annelie Edholm är Koreafrälst. Varje dag lyssnar hon på pojkbandet BTS. ”De har musik för vilket humör som helst, väldigt sällsynt”, säger hon.
Close
Månadens medlem

”Jag gillar inte orättvisor”

Terminal. Annelie Edholm fann kärleken och flyttade från Stockholm till Jönköping. Blev terminalarbetare och djupdök i facklig utbildning och arbetsmiljö. Som sambon. På ledig tid ljuder koreansk musik i Annelies hörlurar och hon föredrar tv-serier, gjorda i Korea.

Någon personlig anknytning till Korea har Annelie inte. Men när hon väntade sitt första barn och satt och skrollade på Youtube fastnade hon för det koreanska pojkbandet BTS. En världsberömd grupp som tillfälligt skingrats på grund av militärtjänstgöring.

– Det var en låt som fångade mig och så grottade jag ner mig i deras musik. De har så varierad musik, låtar för alla sinnesstämningar. Netflix började ta in den koreanska världen och jag följde en serie. Wow, det tog 16 avsnitt innan en kille fick kyssa en tjej!

Sen dess har Annelie upptäckt alla möjliga koreanska band och en hel radda tv-serier. Mobilen åker fram när hon är ensam på lunchrasten, på bussen och när hon får en stund över. Familjen kräver sitt.

Mobilen skvallrar om favoritartisterna.
Mobilen skvallrar om favoritartisterna. Foto: Justina Öster

– Jag har två vilda envisa och jättehärliga döttrar hemma, säger Annelie med ett skratt.

Hon plirar lite, sprider värme, trots en tuff dag med stororder på jobbet. Bestämde sig för att landa, andas.

Annelie misstänker att hon har ”något åt adhd-hållet” och väntar på svar från en undersökning.

– Bland kvinnor märks det ju ofta mindre än bland män och många utreds i 30–40-årsåldern. Jag blir lätt distraherad, glömmer saker och ting och har levt med post-it-lappar det senaste året. Medicin är jag inte så sugen på att ta, men vi får se vad framtiden säger.

Annelie och sambon Pontus arbetar på samma företag, Aditro, men på olika terminaler. Annelie i Jönköping och sambon i Skillingaryd. Båda brinner för arbetsmiljö och är skyddsombud.

– På det sättet kan vi samverka mellan terminalerna. Vi jobbar med att få till ett samråd med förtroendevalda på alla Aditros terminaler.

Annelie Edholm brinner för arbetsmiljö och både hon och sambon är skyddsombud på sina arbetsplatser. Foto: Justina Öster
Annelie Edholm brinner för arbetsmiljö och både hon och sambon är skyddsombud på sina arbetsplatser. Foto: Justina Öster

Annelie är också Transportombud och planerar att gå på mer facklig utbildning för att bli förhandlingsombud. Alltihop började med första kursen Startpunkten, där Annelie fångades upp av en lokalombudsman som peppade henne att lära sig mer.

– Vi pratade mycket om arbetsmiljö så det kom väldigt nära mig. Den psykiska också. Generellt gillar jag inte orättvisor och jag vill kämpa för mina barns framtid.

På jobbet pågår en stor, oroande omorganisation. Många tjänstemän har sagts upp, men ”folket på golvet” har sluppit varsel. Däremot kommer flera att förlora sina lönetillägg för tidigare arbetsuppgifter som arbetsledare. Ett kännbart lönetapp kring ett par tusenlappar, 800 kronor för Annelies del.

– Hur ska det här lösas, tänker jag. Jag får sluta med impulsköp av kläder till barnen och handla mer begagnat, säger Annelie Edholm.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Patrick Hörstam i Norrköpings hamn

”Jag tål inte att folk behandlas illa”

Mötet. En eftermiddag i februari stannar 74 arbetare kvar i fikarummet i Norrköpings hamn. Den viktigaste punkten: Att välja Patrick Hörstam till ordförande.

Tommy Wreeth. Foto: Petrus Iggström

Jag ser med tilltro på förbundets framtid

Ordförandeord. En fungerande organisation byggs alltid från grunden och kräver både kontinuerligt underhåll och förnyelse. Detta gäller givetvis även för en fackförening.

Det är i Näringslivets hus som Transport och arbetsgivarorganisationen Transportföretagens olika branschförbund förhandlar om lönerna för bland andra lastbilschaufförer, taxiförare och flygarbetare.

Vem tjänar på att industrin sätter lönerna?

Avtal 2025. Transports Tommy Wreeth tycker att märket missgynnar förbundets medlemmar och ökar klyftorna. Varken LO eller arbetsgivarna håller med.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

4 tycker till

Enkät. Hur ser du på din löneutveckling de senaste åren?

Månadens medlem
Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Hallå där!
Bärgare Anton Pontén med son. Foto: Privat

Anton Pontén

…bärgaren som var med och bärgade fordon vid den stora masskrocken i snökaoset på E18 utanför Enköping i mitten av februari.

Månadens medlem
2024 var ett bra år för Jimmy Liljensöe. Han vann flera priser i dragracing och verkstan rullade på långt över förväntan.

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Hallå där!

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

De senaste åren har Sebastian gjort en resa full av kreativa skiften. Vid 40 klev han in i konstsfären. Foto: Maria Lund

Från slambilen till Liljevalchs

Mötet. Slamsugaren Sebastian Nordh tvekar inte att söka nya banor. Mitt i livet tog han ett kreativt språng. Nu skapar han formstarka objekt i rå, kraftfull hetta.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

ArbetsLIV
Skallig man med vit t-shirt lyfter tyngder på ett gym.

Alexander krossade knäna under en truck

Åkeri. Svetten bryter fram på lastbilsföraren Alexander Eriksson i gymsalen. I juni krossade han bägge knäna under en truck som kom i rullning på flaket. – Varje gång jag är här ångrar jag att jag försökte stoppa den där jävla trucken!

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.