Annelie Edholm är Koreafrälst. Varje dag lyssnar hon på pojkbandet BTS. ”De har musik för vilket humör som helst, väldigt sällsynt”, säger hon.
Close
Annelie Edholm är Koreafrälst. Varje dag lyssnar hon på pojkbandet BTS. ”De har musik för vilket humör som helst, väldigt sällsynt”, säger hon.
Close
Månadens medlem

”Jag gillar inte orättvisor”

Terminal. Annelie Edholm fann kärleken och flyttade från Stockholm till Jönköping. Blev terminalarbetare och djupdök i facklig utbildning och arbetsmiljö. Som sambon. På ledig tid ljuder koreansk musik i Annelies hörlurar och hon föredrar tv-serier, gjorda i Korea.

Någon personlig anknytning till Korea har Annelie inte. Men när hon väntade sitt första barn och satt och skrollade på Youtube fastnade hon för det koreanska pojkbandet BTS. En världsberömd grupp som tillfälligt skingrats på grund av militärtjänstgöring.

– Det var en låt som fångade mig och så grottade jag ner mig i deras musik. De har så varierad musik, låtar för alla sinnesstämningar. Netflix började ta in den koreanska världen och jag följde en serie. Wow, det tog 16 avsnitt innan en kille fick kyssa en tjej!

Sen dess har Annelie upptäckt alla möjliga koreanska band och en hel radda tv-serier. Mobilen åker fram när hon är ensam på lunchrasten, på bussen och när hon får en stund över. Familjen kräver sitt.

Mobilen skvallrar om favoritartisterna.
Mobilen skvallrar om favoritartisterna. Foto: Justina Öster

– Jag har två vilda envisa och jättehärliga döttrar hemma, säger Annelie med ett skratt.

Hon plirar lite, sprider värme, trots en tuff dag med stororder på jobbet. Bestämde sig för att landa, andas.

Annelie misstänker att hon har ”något åt adhd-hållet” och väntar på svar från en undersökning.

– Bland kvinnor märks det ju ofta mindre än bland män och många utreds i 30–40-årsåldern. Jag blir lätt distraherad, glömmer saker och ting och har levt med post-it-lappar det senaste året. Medicin är jag inte så sugen på att ta, men vi får se vad framtiden säger.

Annelie och sambon Pontus arbetar på samma företag, Aditro, men på olika terminaler. Annelie i Jönköping och sambon i Skillingaryd. Båda brinner för arbetsmiljö och är skyddsombud.

– På det sättet kan vi samverka mellan terminalerna. Vi jobbar med att få till ett samråd med förtroendevalda på alla Aditros terminaler.

Annelie Edholm brinner för arbetsmiljö och både hon och sambon är skyddsombud på sina arbetsplatser. Foto: Justina Öster
Annelie Edholm brinner för arbetsmiljö och både hon och sambon är skyddsombud på sina arbetsplatser. Foto: Justina Öster

Annelie är också Transportombud och planerar att gå på mer facklig utbildning för att bli förhandlingsombud. Alltihop började med första kursen Startpunkten, där Annelie fångades upp av en lokalombudsman som peppade henne att lära sig mer.

– Vi pratade mycket om arbetsmiljö så det kom väldigt nära mig. Den psykiska också. Generellt gillar jag inte orättvisor och jag vill kämpa för mina barns framtid.

På jobbet pågår en stor, oroande omorganisation. Många tjänstemän har sagts upp, men ”folket på golvet” har sluppit varsel. Däremot kommer flera att förlora sina lönetillägg för tidigare arbetsuppgifter som arbetsledare. Ett kännbart lönetapp kring ett par tusenlappar, 800 kronor för Annelies del.

– Hur ska det här lösas, tänker jag. Jag får sluta med impulsköp av kläder till barnen och handla mer begagnat, säger Annelie Edholm.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Jörgen Wärja och Mikael Gustafsson, avdelning 2 hamn

Trelleborgs hamn sviker om Tesla

Debatt. Trelleborgs hamns beslut om att hyra ut lokaler till Tesla under en pågående arbetsmarknadskonflikt är inte bara provocerande – det är ett öppet svek mot fackliga rättigheter och den svenska modellen.

Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Månadens medlem
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."