Åke Ivarzon tycker inte om att vara sysslolös. Han dömer fortfarande rinkbandy på vintrarna. ”Man behöver inte springa som när man dömer fotboll. Man tar några skär och glider omkring. Och så kan man ju hålla sig i rinken”, säger Åke och ler busigt.
Close
Åke Ivarzon tycker inte om att vara sysslolös. Han dömer fortfarande rinkbandy på vintrarna. ”Man behöver inte springa som när man dömer fotboll. Man tar några skär och glider omkring. Och så kan man ju hålla sig i rinken”, säger Åke och ler busigt.
Close

”Jag kan inte tänka mig att bara gå och drälla”

Månadens medlem. Efter pension från försvaret började Åke Ivarzon jobba som tidningsbud i Visby. Han delar fortfarande ut tidningar fyra nätter i veckan trots att han snart fyller 82 år. Och han har inga planer på att sluta.

Åke Ivarzon är född i Borås och blev tillfälligt stationerad på Gotland 1955 när han jobbade för Försvarsmakten.

– Jag försökte med näbbar och klor att hålla mig kvar på ön, och det lyckades jag med, berättar han.

Året efter träffade han sin blivande fru May och sedan blev han kvar. I dag bor han i en prydlig lägenhet i det område som kallas ”grönsakslandet” i nordöstra Visby, omkring tio minuters promenad från ringmuren.

Grönsakslandet kallas området tack vare kvartersnamnen. Själv bor han i kvarteret Vitkålen och delar bland annat tidningar i Melonen (trevåningshus utan hiss), Dillen (villor) och Gurkan (trevåningshus med hiss).

Han slutade på Försvaret i december 1992 och började jobba som tidningsbud bara några veckor senare.

– Jag hörde ryktesvägen att de behövde folk och gick bort till kontoret och pratade med dem. Det var inga problem, bara att hämta sin tidningskärra och sätta i gång.

Fyra gånger i veckan går han upp vid halv två på natten och jobbar tre till fyra timmar. Sedan går han hem och lägger sig igen.

– Jag jobbar för att hålla i gång och för att ha någonting att göra. Jag kan inte tänka mig att bara gå och drälla.

Vad säger kompisar och släktingar om att du är uppe och jobbar på nätterna?

– De tycker att det är dumt. Mina söner är på mig och tycker att jag ska sluta. De tycker inte att jag kan ta hand om mig, säger Åke och skrattar.

Att jobba som tidningsbud är något av ett ensamjobb. Åke lyssnar inte på musik eller radio när han jobbar. Han arbetar metodisk och koncentrerar sig på tidningarna, så att inga hamnar fel. Då och då träffar han lite folk på nätterna. De flesta är på väg hem efter en sen kväll på stan. Han brukar även heja på personalen från kommunens nattpatrull, de som tittar till äldre människor i deras hem. Alltså de som inte är fullt lika pigga som Åke.

Och trots att Åke Ivarzon fyller 82 år i höst har han inga planer på att sluta. I alla fall inte så länge armar och ben håller ihop. Han jobbar med knäskydd för att minska skaderisken och stretchar för att bli av med ömma leder.

Men redan för många år sedan, när Åke hade jobbat i några år som tidningsbud och fyllde 65, fick han höra att det var dags att sluta. Han sa emot och fick stanna ett par år till. Vid 67 blev han inkallad till chefen som meddelade att det tyvärr var dags att pensionera sig. Åke gick hem, men bara ett par veckor ringde telefonen när chefen behövde en vikarie. Sedan dess har det rullat på.

– Jag mår bra av att jobba. På något sätt är det tröttsamt med semester. Man blir bara trött när man sitter som en död hög.

Åke Ivarzon har hållit på med idrott i hela sitt liv. Orienterat, cyklat, spelat fotboll och rinkbandy. Och han håller fortfarande i gång som rinkbandydomare på vintrarna. Dömde fotboll gjorde han ända upp till 70-årsåldern.

Vad är då det bästa och sämsta med jobbet som tidningsbud?

– Det sämsta är att det är mitt i natten. Det bästa är att man sköter sig själv och inte har någon som springer efter och pekar när man gör fel.

Dessutom ger det såklart en rejäl extraslant. Cirka 8 000 kronor i månaden tjänar Åke på sina fyra nattpass i veckan. Han tycker att alla äldre som kan, orkar och vill ska få fortsätta jobba.

– Det är inte alla som är skapta för att jobba till 65 och sedan sluta tvärt. De som känner för det ska få jobba tills de själv väljer att sluta, säger han.

Att äldre som jobbar kvar länge tar arbetstillfällen från unga håller Åke bara delvis med om.

– Nja. Men det finns också många sådana jobb som ungdomarna inte vill ha. De flesta yngre vill bara ha ”manschettjobb” på kontor. Man ska nog vara lite äldre för att passa som tidningsbud. De flesta ungdomar tycker att det är för jobbigt och slutar.

 

Jonas Ohlin

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Christian Florin

…du och stuverikollegan Betim Bajrami i Göteborgs hamn har på tre veckor värvat 26 nya medlemmar till Transport.

Transportarbetarens logga

Uteslutning prövas i hovrätten

Juridik. Transports rätt att utesluta en medlem som politiskt aktivt arbetar mot förbundets mål ska avgöras av Svea hovrätt. På onsdag inleds rättegången.

Transportarbetarens logga

Uteslutning av SD-politiker uppe i rätten

Facket. Tingsrätten prövar Transports rätt att utesluta en sverigedemokratisk kommunpolitiker. I veckan hölls huvudförhandlingen i Stockholms rådhus. Den lastbilschaufför som stämt förbundet hävdar att fackets starka ställning gör uteslutningen lagvidrig.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Månadens medlem
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."