Close
Annika Nordin från arbetsgivarorganisationen Transportföretagen gav sin bild av läget i miljöbranschen och svarade på frågor inför förhandlingarna om ett nytt avtal för renhållningsarbetarna.
Close
Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", sa Thommy Öhrwall.

Spol- och slambilsförare Thommy Öhrwall från Boden. Foto: Justina Öster

Slam- och spolbilsföraren Thommy Öhrwall från Boden riktade sin önskan till förhandlingschef Annika Nordin och förhandlaren Ingrid Kanter från arbetsgivarorganisationen Transportföretagen. De hade av Transport bjudits in till miljöarbetarnas avtalsråd i Arlandastad för att ge sin syn och svara på frågor. Detta inför de kommande förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för landets miljö- och renhållningsarbetare 2025.

Ombudsman Olov Wiklund från avdelning 26 i Norrbotten ville veta hur Transportföretagen ser på kortare arbetstid i miljöbranschen, där många i dag jobbar över och slits hårt i kroppen.

– Arbetstidsförkortning kostar pengar. Hur ser ni på att införa 38 timmar i stället för 40?

Det behöver fack och arbetsgivare förhandla om, blev Annika Nordins svar.

– Företagen behöver gå hem och räkna på det. De har inte behövt göra det tidigare.

Olov Wiklund höll fast vid att kortare arbetstid är viktigt om miljöarbetare ska hålla ett helt arbetsliv, medan ett sådant förslag från arbetsgivarhåll skulle förvåna Annika Nordin. Hon tog ändå upp några exempel från industrin, där arbetare kan samla tid i en tidbank och sedan välja att exempelvis ta ut ta ut tiden i pengar eller avsätta dem till sin kommande pension.

– Det finns olika typer av banker och frågan är ganska komplicerad. Att jobba med deltidspension är också en form av möjlig arbetstidsförkortning. Det kan handla om att man inte minskar arbetstiden per dag utan på längre sikt, sa Annika Nordin.

Lägsta pris vinner

Transports förbundsordförande Tommy Wreeth lyfte också system för flexpension, där man samlar tid och årsvis kan välja om man vill avsätta pengar till pension, ta ut dem i lön eller ledighet. Han vände sig mot arbetsgivarnas uppfattning att alla förbättringar när det gäller kortare arbetstid, pensionsavsättningar och annat ska ”dras av från” och kosta, i form av lägre lönehöjningar.

– Det är fel att precis allt ska tas från löneutrymmet!

Förhandlingschef Annika Nordin, Transportföretagen. Foto: Justina Öster

Annika Nordin passade på att beskriva arbetsgivarnas önskemål om flexibilitet, när det gäller hur arbetstiderna ska förläggas, kontra fackets och arbetstagarnas önskan om heltid och fasta tjänster. Hon målade upp en bild av en miljöbransch utan några höga vinster. Att offentliga upphandlingar ”där lägst pris vinner” innebär:

– Att det aldrig kommer att finnas några jättestora vinstmarginaler som inom till exempel läkemedelsbolag.

Transport har valt att stå utanför LO-samordningen i avtalsrörelsen. Men att frångå industriavtalets märke för kommande löneökningar inom miljösektorn gjorde Annika Nordin klart att hon inte är intresserad av.

– Det funkar inte så att vi kan ha ett eget märke. Bolagen måste få kostnadstäckning för löneökningarna.

Ombudsman Emma Brodin från Örebroavdelningen lyfte också stressen och pressen i miljöbranschen: ”Du ska hela tiden göra mer och springa snabbare”, men Annika Nordin höll inte med om den beskrivningen. Det gjorde däremot ombudsman Johan Eriksson från Uppsalaavdelningen, som även efterlyste åtgärder för att locka fler till renhållningssektorn. Varför lägger miljöföretagen så låga anbud att miljöarbetarna flyr från branschen, undrade han.

– För att vinna upphandlingarna, blev Annika Nordins korta svar.

Struntar i arbetsmiljön

Regionala skyddsombudet Bert Johansson från Malmöavdelningen tog upp arbetsmiljölagstiftningen, som han anser att en stor del av miljöföretagen struntar blankt i.

– Vi ska jobba längre, tills vi är 70, men vi kanske inte orkar ens till 65? Är det inte hög tid att vi börjar följa arbetsmiljölagen och inför arbetstidsförkortning? Hur ska vi annars hålla?

Annika Nordin delade inte heller bilden av att företagen ”satt i system att bryta mot arbetsmiljölagstiftningen”.

– Min bild är att de utvecklat arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljö är heller ingen fråga i avtalsförhandlingarna. Det är därför vi har Tya.

Det vill säga Transportfackens yrkes- och ansvarsnämnd, vilken är fackets och arbetsgivarnas gemensamma organisation som bland annat erbjuder utbildning i arbetsmiljö, hur man lyfter och bär rätt och så vidare.

Duktiga skyddsombud

Bert Johansson var inte nöjd med Nordins svar.

– Skriv in arbetsmiljölagstiftningen i kollektivavtalet, uppmanade han och möttes av skratt och applåder.

Annika Nordin kontrade:

– Det är upp till arbetsgivarna att följa arbetsmiljölagen och vi har duktiga skyddsombud ute på arbetsplatserna.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Michael Levin:
    6 december, 2024

    Duktiga skyddsombud jo visst kyss mig där solen inte lyser. Jag har arbetat inom industrin som mekaniker i 30 år. Skolade om mig för 1 år sedan och kör nu lastbil.
    Jag har ej sett till något skyddsombud på vårt åkeri. Vi har inget skyddsombud på firman o då är det brukligt, i alla fall i andra fackföreningar, att ha regionala skyddsombud som åker ut och kontrollerar arbetsplatsen.
    Det har jag ej sett till någon. O tron mig det finns hur mycket felaktigheter som helst. Inte minst på materialet och lokalerna vi ska arbeta med.
    När jag pratat med avdelningen om avtalsfrågor så känner inte ens vår ombudsman till firman där jag arbetar trots att vi är i alla fall minst 40 anstälda.
    Nä fy för transportfacket. Sämsta jag har varit med om. Men man är ju fostrad av metall och varit med i fackförening sedan man va 16 annars hade jag gjort som många anställda på firman o stått utanför.

Lästips:

Tommy Wreeth. Foto: Petrus Iggström

Därför kan vi inte acceptera märket

Ordförandeord. Det märks i omgivningen att vi närmar oss en avtalsrörelse i rask takt. Såväl internt som externt skruvas både förväntningar och tonläget upp. Vissa av våra motparter på arbetsgivarsidan har redan försökt att på olika sätt måla ut oss som det stora hotet mot dem.

Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

Jan "Kirre" Kirkhaug. Bemanningsanställd lastbilsförare. Foto: Justina Öster

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.