Olivera Pobra
Close
Olivera Pobra är tjänstledig från sitt jobb som ordningsvakt.
Close

”Jag skulle inte skylla på okunskap”

Bevakning. Regionala skyddsombudet Olivera Pobra tycker att företagen måste bli bättre på att anmäla händelser. Annars finns det ett stort mörkertal kring olyckor och tillbud.

– Det kan leda till fler och värre arbetsskador. Arbetsgivarna är ansvariga för sina anställdas arbetsmiljö och måste anmäla. Hellre en anmälan för mycket, än en för lite, säger hon.

Per Martelius, som jobbar med arbetsmiljö på Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd (Bya), tror att det kan finnas flera förklaringar bakom skillnaderna.

– En anledning kan vara att företag saknar systematiskt arbetsmiljöarbete. Det kan även vara så att de interna rutinerna kring omhändertagande, utredning och dokumentation fungerar, men att den sista pusselbiten brister. Han fortsätter:

– Men det kan också vara så att det saknas kunskap om att det ska anmälas, samt vad det är som ska anmälas. I många fall kan denna brist avhjälpas med mer information och utbildning.

Varför är det viktigt att anmäla?

– Myndigheten kan göra en objektiv bedömning av händelsen och vid behov begära åtgärder från företaget. Men det är också viktigt att de får en så korrekt bild som möjligt över de olycksfall och tillbud som inträffar, så att myndighetens arbete bygger på korrekt information.

Olivera Pobra är tjänstledig från sitt jobb som ordningsvakt och vikarierar som regionalt skyddsombud för Transport i Stockholm. Hennes jobb är att vara skyddsombud på arbetsplatser som saknar egna. Hon tror att skillnaderna i vissa fall beror på okunskap. Men tycker inte att det är en ursäkt.

– Jag skulle vara försiktig med att dra det kortet. Jag är helt säker på att arbetsgivarna har kunskapen i sina led men kanske har uppgifterna delegerats ner till en nivå där kunskapen inte finns.

Genomgången av anmälda allvarliga tillbud och olyckor pekar också på att många av de företag som har en något starkare facklig kultur med lokala skyddsombud också har fler anmälningar. Olivera Pobra säger att det är svårt att räcka till för alla företag, som saknar egna skyddsombud.

– Vi kommer oftast ut när något redan har hänt eller en arbetstagare har larmat om dålig arbetsmiljö. Vi försöker bygga samverkan med arbetsgivarna, men det är svårt att få tiden att räcka till eftersom vi är tre regionala skyddsombud på flera tusen företag i Stockholm.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.