”Jag tror inte på överstatlighet”
Mot monarkin. Får vi presentera en äkta aktivist? Tidningsbudet Mikael Jändel delar ut flygblad på lokala marknader och stora torget i Borås. Han är för republik och mot EU.
Det började med vänsterengagemang under tidigt 1970-tal: Mot USA:s krig i Vietnam. Men så vid 19 års ålder blev Mikael Jändel troende.
– Jag var lite deprimerad och bad till gud trots att jag var ateist … och plötsligt kände jag hur värme och kärlek fyllde rummet. Känslan var påtaglig, jag mötte Gud.
Tre år bibelskola och 120 poäng i teologi följde. Flytt till lilla Horred för där fanns bästa kristna skolan för barnen. Jobb på slakteri, i industrin och som tidningsbud.
Och engagemanget följde med.
– Jag har alltid varit politiskt intresserad. Morfar var en viktig person för mig, och med honom kom folkrörelseengagemanget. Han var klubbordförande för elektrikerna på Domnarvet.
I dag driver Mikael Jändel kampanj i framför allt två frågor. Vi börjar med kungen.
– Jag har inget emot honom och hans familj. Men jag tycker inte att vi ska ha ämbeten som ärvs.
Han är vice ordförande i Republikanska föreningen i Sjuhäradsbygden, som har uppåt 200 medlemmar. Han och några till har bokbord på Borås torg den första lördagen i månaden.
– Frågan står väl inte så högt på agendan, men jag tror att det blir en förändring när drottning Elizabeth dör. Det finns starka republikanska krafter i Kanada, Australien och Nya Zeeland. Sedan kan det bli en dominoeffekt i världen.
Om Sverige skulle införa president, vem vill du se på posten?
– Det finns flera som helt klart har kompetensen. Ta Inga-Britt Ahlenius, hon skulle vara utomordentlig. Eller Mats Svegfors, han är också bra.
(Reds anm: Ahlenius är före detta chef för Riksrevisionen och har utrett korruption i EU. Svegfors är före detta landshövding och chef för Sveriges Radio.)
Nästa fråga handlar om EU. Mikael Jändel tycker att Sverige ska lämna unionen. Efter engelsmännens Brexitomröstning satte han ut ett plakat vid genomfartsvägen i Horred: ”Heja Storbritannien”.
– Jag tror inte på överstatlighet. Det blir spännande att se vad som händer där.
Hur tänker du själv om framtiden?
– Min övertygelse är att Guds rike ska komma, men när det händer lämnar jag öppet.
– Sedan hoppas jag ju att tidningarna finns kvar och att jag kan jobba i tio år till. Jag har ett väldigt fint distrikt, 15 mil i naturen varje natt.