Mikael Jändel
Close
Mikael Jändel tar ställning med kaffemuggen. Texten lyder ”Solidarność”, den polska fackföreningen som på 1980-talet blev till en massiv folklig motståndsrörelse mot kommunistregimerna i öst. Mikael är också vice ordförande i Republikanska föreningen i Sjuhäradsbygden.
Close
Månadens medlem

”Jag tror inte på överstatlighet”

Mot monarkin. Får vi presentera en äkta aktivist? Tidningsbudet Mikael Jändel delar ut flygblad på lokala marknader och stora torget i Borås. Han är för republik och mot EU.

Det började med vänsterengagemang under tidigt 1970-tal: Mot USA:s krig i Vietnam. Men så vid 19 års ålder blev Mikael Jändel troende.

– Jag var lite deprimerad och bad till gud trots att jag var ateist … och plötsligt kände jag hur värme och kärlek fyllde rummet. Känslan var påtaglig, jag mötte Gud.

Tre år bibelskola och 120 poäng i teologi följde. Flytt till lilla Horred för där fanns bästa kristna skolan för barnen. Jobb på slakteri, i industrin och som tidningsbud.

Och engagemanget följde med.

– Jag har alltid varit politiskt intresserad. Morfar var en viktig person för mig, och med honom kom folkrörelseengagemanget. Han var klubbordförande för elektrikerna på Domnarvet.

I dag driver Mikael Jändel kampanj i framför allt två frågor. Vi börjar med kungen.

– Jag har inget emot honom och hans familj. Men jag tycker inte att vi ska ha ämbeten som ärvs.

Han är vice ordförande i Republikanska föreningen i Sjuhäradsbygden, som har uppåt 200 medlemmar. Han och några till har bokbord på Borås torg den första lördagen i månaden.

– Frågan står väl inte så högt på agendan, men jag tror att det blir en förändring när drottning Elizabeth dör. Det finns starka republikanska krafter i Kanada, Australien och Nya Zeeland. Sedan kan det bli en dominoeffekt i världen.

Om Sverige skulle införa president, vem vill du se på posten?

– Det finns flera som helt klart har kompetensen. Ta Inga-Britt Ahlenius, hon skulle vara utomordentlig. Eller Mats Svegfors, han är också bra.

(Reds anm: Ahlenius är före detta chef för Riksrevisionen och har utrett korruption i EU. Svegfors är före detta landshövding och chef för Sveriges Radio.)

Nästa fråga handlar om EU. Mikael Jändel tycker att Sverige ska lämna unionen. Efter engelsmännens Brexitomröstning satte han ut ett plakat vid genomfartsvägen i Horred: ”Heja Storbritannien”.

– Jag tror inte på överstatlighet. Det blir spännande att se vad som händer där.

Hur tänker du själv om framtiden?

– Min övertygelse är att Guds rike ska komma, men när det händer lämnar jag öppet.

– Sedan hoppas jag ju att tidningarna finns kvar och att jag kan jobba i tio år till. Jag har ett väldigt fint distrikt, 15 mil i naturen varje natt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kollegorna lyser upp flygvärden Danijel Kovacic arbetsdagar. ”Vi är glada, sociala och utåtriktade, även om vi fått stiga upp 03.00. Annars skulle det vara svårt att ha det här jobbet.” Foto: Justina Öster

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlades Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Månadens medlem
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."