Ordföranden har ordet

Jäkligt tuffa tider för våra medlemmar

Ordförandeord. När dessa rader skrivs, har vi precis landat taxiavtalet. Jag brukar vara återhållsam men för en gångs skull kan jag säga att avtalet är ganska bra, både för branschen och våra medlemmar.

Vi är särskilt nöjda med garantilönen som i det nya avtalet blir densamma för hela landet. Den höjs med totalt 2 285 kronor, vilket motsvarar 10,58 procent. Så där kan man verkligen snacka om en låglönesatsning! Den nya löneklassen för förare med mer än fyra år i yrket ger drygt 9 procent lönepåslag.

Men jag tänkte försöka höja blicken från förhandlingsbordet en stund, även om det känns som jag haft stenhårt fokus på förhandlingar senaste halvåret.

Det är jäkligt tuffa tider nu för våra medlemmar. Vi kämpar stenhårt för att försöka få till så bra avtal som möjligt på våra avtalsområden. Även om det gått hyfsat på de flesta, ni som brukar läsa den här krönikan vet att jag aldrig är nöjd, så ser vi hur inflationen äter upp löneökningarna och mer därtill.

Det var nära att det blev konflikt på bevakningsområdet. Arbetsgivarnas ovilja till konstruktiva förhandlingar tvingade oss att varsla om konflikt. Där hittade vi en lösning efter medling som var acceptabel, absolut inte mer än det.

Det var efter långa och intensiva diskussioner internt, både i förbundsstyrelsen och med delegationen, som vi kom fram till att säga ja till medlarbudet. Vi bedömde att vi nått vissa framgångar i för oss relevanta frågor, men nöjda var vi absolut inte. Det största problemet i de förhandlingarna var egentligen en motpart som varken ville eller kunde förhandla, utan behövde hjälp med motivationen av både varsel och medling.

Häromveckan presenterade LO en medlemsundersökning som visade att i dag kan en av fem i LO-kollektivet inte leva på sin lön utan behöver skjuta till pengar från annat håll. Och i detta läge ska tydligen Kristersson och hans hejdukar sänka skatten för dem som tjänar mest i vårt samhälle. Jag såg att han själv skulle få en bit över fyra tusen i månaden medan en undersköterska skulle casha in hela 80 spänn. I det häradet finns många med arbetaryrken, många av Transports medlemmar.

Att den borgerliga regeringen med sina kompisar från SD är en regering för de rika är det inget snack om. De stampar på arbetarklassen med sin skattepolitik. Inte för att det var en överraskning, men det blir lite extra känsligt när man sitter i förhandlingar om villkor för en medlemsgrupp som inte direkt har de bästa villkoren på arbetsmarknaden.

Inte heller blir jag särskilt imponerad av Socialdemokraternas kontring. De vill ju också ställa sig in hos den välbeställda medelklassen. Deras motdrag är, hör och häpna, att sänka skatten! Om jag förstod det rätt så skulle det dock ge samma dryga hundring i månaden till alla arbetstagare så där finns ju någon sorts rättvisa. Men sänka skatten nu? Med den här inflationen är det slöseri att pumpa in tio miljarder av statskassan för småpengar, även om det är bättre fördelat.

Tio miljarder skulle kunna läggas på insatser för att motverka inflationen, skapa jobb och samhällsnytta. Varför inte på infrastrukturen? Järnvägsunderhållet och vägnätet är ju sorgligt eftersatt. Och tycker man att tio miljarder är för lite i dessa svarta hål finns det ju en välfärdsapparat som skriker efter pengar och resurser. I och för sig ett svart hål det också, men man kan väl få hoppas att det skulle göra skillnad.

Med dessa funderingar är det tillbaka till förhandlingsbordet för att teckna så bra avtal som möjligt på de områden som är kvar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Transportarbetarens logga

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Arbetsvillkor inom taxi

Taxibranschen är ett av de mest orättvisa yrken jag har sett i Sverige

Debatt. Jag jobbar för Taxi Stockholm, ett av de taxibolag som har kollektivavtal och anses ha bättre arbetsvillkor för sina chaufförer jämfört med andra bolag. Det säger många erfarna chaufförer som tidigare har jobbat för andra företag. Jag vill beskriva de vanliga rutinerna i detta bolag, som enligt många chaufförer anses vara det bästa i Stockholm.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Äntligen en bok där facket är med

Chaufförsliv. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Världens bästa lastbil!

Förarfavorit. Av någon anledning, om det var för att jag transporterat Scaniagods till Holland i närmare femton år, fick jag en förfrågan om att komma upp till Scania-ingenjörerna på ”Berget” och hålla föredrag.

Algoritmerna stjäl ditt liv

Rädda barnen. Efter vad jag kan minnas från min skoltid så fanns det inga hemmasittare. Alla barn gick i skolan mer eller mindre kontinuerligt. Några diagnoser fanns inte heller, bara busiga barn.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam

Gröt – från fattigmat till hetaste trenden

Mat. I det svenska bondesamhället var gröt en stapelvara, serverad både till frukost och middag. Under större delen av 1900-talet och början av 2000-talet förknippades gröt främst med äldre generationer och småbarn. Men nu har gröten gjort en remarkabel comeback och pryder menyerna på trendiga kaféer och restauranger.

Dags att allas bidrag värdesätts

Statusjakt. Rubriken i SvD får mig att haja till. Artikeln handlar om ängsliga föräldrar som skyddar barnen från minsta motgång i livet och ger dem odelad uppmärksamhet.

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Under-skattade. ”Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Jag ser med tilltro på förbundets framtid

Ordförandeord. En fungerande organisation byggs alltid från grunden och kräver både kontinuerligt underhåll och förnyelse. Detta gäller givetvis även för en fackförening.

Vad får man säga?

Ledare. Och hur får man säga det? Runt om oss sker attacker mot det fria ordet. I Sverige liksom i andra länder.

AMF har sålt sitt innehav i Uber

Replik. Till att börja med. LO och Taxi Stockholm är helt överens om att Uber och andra gigbolag genom sin affärsmodell skapar oreda på arbetsmarknaden och agerar med oschyst konkurrens mot seriösa aktörer i taxibranschen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

Därför kan vi inte acceptera märket

Ordförandeord. Det märks i omgivningen att vi närmar oss en avtalsrörelse i rask takt. Såväl internt som externt skruvas både förväntningar och tonläget upp. Vissa av våra motparter på arbetsgivarsidan har redan försökt att på olika sätt måla ut oss som det stora hotet mot dem.

Utan transportare stannar Sverige

Ledare. Storhelgerna har avlösts av oxveckor som räcker ända fram till påsk. Men vad gör väl det om man trivs på jobbet? Att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål är både utmanande och roligt.

Trelleborgs hamn sviker om Tesla

Debatt. Trelleborgs hamns beslut om att hyra ut lokaler till Tesla under en pågående arbetsmarknadskonflikt är inte bara provocerande – det är ett öppet svek mot fackliga rättigheter och den svenska modellen.