Johanna på en äng.
Close
Tjusningen med geocaching är att man kommer ut. Det är kul att göra något ihop och man kommer till oväntade platser, tycker taxiföraren Johanna Thorsson Tyrberg.
Close

Jakten på den gömda skatten

Månadens medlem. ”Vuxna människor, springa och larva sig på det där sättet”, tänkte taxichauffören Johanna Thorsson Tyrberg. Men så testade hon, och var fast. Det handlar om geocach.

En slags skattjakt, gömma-nyckel-lek eller en föregångare till det Pokémon-spel, som nu lockar ut unga på gatorna. Men i geocach är det inte virtuella figurer man söker i sin smarta mobil, utan verkliga små fynd som andra ”geocachare” lagt ut på olika platser i geografin.

– Jag och min man har varit på både underliga och roliga platser, som i rivningshus och gamla bilar. Ibland hamnar vi mitt ute i skogen i ingenting, säger Johanna.

Möjlig gömma.
Skatterna kan gömma sig var som helst, på vägskyltar, i träd, stolpar, vid brevlådor… Huvudsaken är att man loggar in sig på geocacharnas webbsida innan man ger sig ut, och har en bärbar gps-enhet. Johanna har sin i mobilen.

Sedan gäller det att söka sig fram till det gömställe man valt, via olika koordinater. Ibland kommer man rätt på skatten, andra gånger kan den ena koordinaten föra vidare till nästa och nästa, innan man når fram.

– Den som vill jävlas kan lägga ut vilseledande koordinater, avslöjar Johanna.

Hennes hår lyser eldrött i kapp med glasögonbågarna när hon tar täten i utkanten av Örnsköldsviks grönska med orden:

– Nu ska vi ut på äventyr!

Solen strålar, Johanna knappar på sin smartphone och svetten bryter fram kring pannans veck, men en stund senare har hon lokaliserat slutkoordinaten.

”Team Beeway”
Johanna trevar med fingrarna under taket till en elbyggnad, ropar till och drar fram en avlång plasthylsa. I den ligger en hoprullad lapp, loggen, där skattgömmaren tecknat sin signatur överst. Därefter följer namn och datum på upphittarna. Lappen är nästan fullklottrad.

– Man väljer svårighetsgrad, typ av terräng och storlek på cachen. Den här var inte så svår, konstaterar Johanna och skriver in ”Team Beeway”. Teamet på Bivägen, där Johannas familj bor.

Det finns gott om kluriga ordlekar i geocach, som Johanna och maken hakade på för fyra år sedan. En jakt som fört dem bortom hemtrakten till Umeå, Sundsvall, Skellefteå och Vimmerby.

När nya gömställen lanseras på webben släpper många cachare allt och drar.

– Då är det krig! Ingen hjälper någon. Alla vill komma först, säger Johanna och skrattar.

 

Fotnot: Geocach uppfanns i USA i maj 2000 (geo kommer från grekiska ordet för jord, mark, och caching från engelskans cache, gömställe).

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Christian Florin

…du och stuverikollegan Betim Bajrami i Göteborgs hamn har på tre veckor värvat 26 nya medlemmar till Transport.

Transportarbetarens logga

Uteslutning prövas i hovrätten

Juridik. Transports rätt att utesluta en medlem som politiskt aktivt arbetar mot förbundets mål ska avgöras av Svea hovrätt. På onsdag inleds rättegången.

Transportarbetarens logga

Uteslutning av SD-politiker uppe i rätten

Facket. Tingsrätten prövar Transports rätt att utesluta en sverigedemokratisk kommunpolitiker. I veckan hölls huvudförhandlingen i Stockholms rådhus. Den lastbilschaufför som stämt förbundet hävdar att fackets starka ställning gör uteslutningen lagvidrig.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

4 tycker till

Enkät. Hur ser du på din löneutveckling de senaste åren?

Månadens medlem
Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Hallå där!
Bärgare Anton Pontén med son. Foto: Privat

Anton Pontén

…bärgaren som var med och bärgade fordon vid den stora masskrocken i snökaoset på E18 utanför Enköping i mitten av februari.

Månadens medlem
2024 var ett bra år för Jimmy Liljensöe. Han vann flera priser i dragracing och verkstan rullade på långt över förväntan.

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Hallå där!

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

De senaste åren har Sebastian gjort en resa full av kreativa skiften. Vid 40 klev han in i konstsfären. Foto: Maria Lund

Från slambilen till Liljevalchs

Mötet. Slamsugaren Sebastian Nordh tvekar inte att söka nya banor. Mitt i livet tog han ett kreativt språng. Nu skapar han formstarka objekt i rå, kraftfull hetta.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

ArbetsLIV
Skallig man med vit t-shirt lyfter tyngder på ett gym.

Alexander krossade knäna under en truck

Åkeri. Svetten bryter fram på lastbilsföraren Alexander Eriksson i gymsalen. I juni krossade han bägge knäna under en truck som kom i rullning på flaket. – Varje gång jag är här ångrar jag att jag försökte stoppa den där jävla trucken!

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.