Jättevarsel på Arbetsförmedlingen
Politik. LO och Transport oroas över att nedskärningarna drabbar arbetsmarknadens mest utsatta.
4 500 anställda på Arbetsförmedlingen har varslats om uppsägning. Samtidigt försvinner 4,5 miljarder från programinsatser för arbetssökande. Transports ordförande Tommy Wreeth ser varslen som en direkt konsekvens av den budget som Moderaterna och Kristdemokraterna fick igenom i höstas.
– Det är ett kortsiktigt, politiskt offer som görs innan man har en tydlig bild över hur myndigheten ska arbeta i framtiden.
– I min värld planerar man först, sedan gör man de nödvändiga förändringarna.
Tommy Wreeth efterlyser långsiktig verksamhet som bygger på kompetens inom Arbetsförmedlingen.
– Detta riskerar att drabba de mest utsatta på arbetsmarknaden, som så ofta när högerpartierna bedriver symbolpolitik.
Kritik hörs också från LO-borgen.
– Att göra sig av med så här många personer är inte bara ett stort slag mot enskilda individer som blir av med sina jobb utan också mot Arbetsförmedlingens centrala roll att rusta arbetslösa till arbete. Vi är bekymrade över att LO-medlemmar och personer som står långt ifrån arbetsmarknaden kommer att påverkas negativt, skriver Therese Guovelin i ett pressmeddelande.
Guovelin och Lo gillar inte allt som skrivs i den dagsfärska utredningen om Arbetsförmedlingen. Men tycker att förslagen som presenteras är bättre än planerna i Januariavtalet.
– Vi är glada över att regeringens utredare gör samma bedömning som vi när det gäller privata aktörer. Vi menar precis som utredaren att det vore ineffektivt och ogenomtänkt att enbart lägga ut jobbförmedlingen på dem. Nu hoppas vi att regeringen tar till sig av utredarens slutsatser, skriver Therese Guovelin.
Tommy Wreeth är inne på samma linje:
– Transport vill påpeka att utredningen kommer fram till att det inte är klokt att privatisera arbetsförmedlingen på det sätt som Januariavtalet ger sken av. Inriktningen för hela arbetsmarknadspolitiken måste baseras på verklighet och inte ideologi, säger han.