Jens Nilsson (S) får ansvar för utredning av nya cabotageregler

Cabotage. Jens Nilsson (S) i EU-parlamentet ska hålla i arbetet med att ta fram nya regler för cabotage, begränsningar av antal inrikes körningar av utländska åkerier. – Jag hoppas vi ska kunna sy ihop något bra, säger han.

Och tillägger:

– I samarbete med åkeriarbetsgivarna och fackförbundet Transport.

Men farhågorna är många i de fackliga leden. Både svenska Transport och Europeiska transportarbetarefederationen (ETF), där förbundet ingår, har framfört kritik mot EU-kommissionens vägpaket.

Eller så kallade rörlighetspaket med omfattande förslag på förändringar inom unionens transportnäring. Vägtransporterna är först ut med totalt sju nya lagförslag, som ska baxas genom EU:s institutioner, sedan kommer fler.

Jens Nilsson sitter i transportutskottet och utsågs härom dagen av den socialdemokratiska partigruppen i EU-parlamentet att ansvara för cabotagereglerna. De reglerar hur många ytterligare körningar åkare från andra EU-länder ska kunna göra i Sverige, efter att ha levererat en vända gods.

Att utredningen av det så kallade kombidirektivet skjutits på framtiden är en smolk i bägaren, anser Jens Nilsson. Såväl Transport som socialdemokraterna i EU-parlamentet vill avskaffa de snåriga, svårövervakade reglerna kring kombinerade väg- och järnvägstransporter. Men EU-kommissionen har i stället stannat vid att direktivet ska utredas.

Den slovenska transportkommissionären Violeta Bulc har nu sagt att ett förslag kring kombidirektivet kommer i december, uppger Jens Nilsson.

– Det är väldigt synd. Kombidirektivet och cabotagereglerna behöver behandlas samtidigt eftersom reglerna för kombitransporter påverkar reglerna för cabotage och vise versa. Det gäller att täppa igen möjligheterna till fusk och kryphål i lagstiftningen. Då behöver man jobba med bägge områdena samtidigt.

Är du besviken?

– Vi får ändå arbeta med inriktningen att samordna lagarna och försöka se allt i ett sammanhang. Det är viktigast för mig att ta tag i. Andra förslag handlar om utstationering av arbetskraft inom transportsektorn. De behöver också samordnas med cabotage och kombitransporter.

Utstationering handlar om regler kring arbetsvillkor och löner för anställda som jobbar i andra unionsländer, under en begränsad tid.

De nuvarande reglerna för cabotage tillåter tre inrikes körningar inom sju dagar av utländska åkerier som redan levererat gods i Sverige. EU-kommissionen vill nu att reglerna ska mjukas upp, ”bli mer flexibla och enklare att följa”.

Förslaget är att tillåta ett obegränsat antal körningar i fem dagar. Något som fått både Transport och den europeiska transportarbetarefederationen i Bryssel att se rött.

Jens Nilsson sa tidigare i Transportarbetaren att tre dagar är nog för seriösa transportföretag, och att det kanske skulle räcka med två. Nu betonar han vikten av att sätta stopp för den illegala cabotagetrafiken och förbättra övervakningen.

– Alla medlemsländer har fått ökade krav på sig att förbättra och utöka kontrollerna rejält.

Jens Nilsson anser att utstationerade arbetare borde få samma lön och villkor som anställda i värdlandet från första dagen. EU-kommissionen har i stället föreslagit att utstationerade ska få den högre ersättningen i arbetslandet, om de jobbar där minst tre dagar i månaden.

– Får vi ett utstationeringsdirektiv med samma rätt från dag ett så kan det bli mycket bra. Då kommer det att omfatta även cabotaget, hoppas Jan Nilsson.

Han har inte hunnit analysera de sju lagförslagen närmare än. Det arbetet påbörjas efter sommaren, och väntas att dra ut på tiden under det kommande året. Siktet är inställt på att hela vägpaketet ska vara färdigt före nästa val i EU-parlamentet, i juni 2019.

Jens Nilsson höll tidigare i en rapport om social dumpning av löner och arbetsvillkor och har många uppvakningar att vänta. Bland annat från Transport, Europeiska Transportarbetarederationen och olika arbetsgivarorganisationer inom transportsektorn.

– Åkeriföretag från Polen kommer också att vilja framföra sina synpunkter, påpekar han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Vi behöver en ny kontrollmyndighet för yrkestrafiken

Debatt. Under 2022 infördes flera nya bestämmelser gemensamt inom EU, det så kallade mobilitetspaketet. Bestämmelserna skulle ge bättre arbetsvillkor för yrkesförare, mer rättvis konkurrens mellan transportföretag och ökad trafiksäkerhet i den europeiska transportsektorn.

Magnus Falk. Foto: John Antonsson

Magnus Falk

…Transports EU-expert. Inför EU-valet uttryckte du oro för att maktbalansen skulle skifta i parlamentet. Hur blir det nu?

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.