Jessica är en riktig hönsmamma
Vaktar vaktlar. Den kycklinguppfödande väktaren i Sala – visst låter det som en filmtitel. Riktigt sevärd blir rullen när Jessica Björkfall lyfter upp sina pipande och fluffiga små vaktelbebisar från kläckningsmaskinen på köksbordet.
Hon har inrett köket till kycklingfarm. Flera hundra ägg och fåglar passerar under kläckningssäsongen, de flesta vaktlar.
– Jag minns inte riktigt hur det började … men jag har alltid gillat fåglar och så fick jag en gammal kläckningsmaskin av mina föräldrar, säger Jessica Björkfall.
För att starta kycklinguppfödning började hon med att köpa på sig ägg från flera olika kullar.
– Du skulle bara veta hur många ägg som skickas med posten.
Nu finns det fem kläckningsmaskiner i hushållet. Äggen vilar någon dag i rumstemperatur innan de ska in i maskinen. Sedan följer 18 dagar i 37,5 graders värme och 45 procents fuktighet.
– Jag höjer temperaturen de sista dagarna, berättar Jessica Björkfall. Det ska simulera att en ruvande höna får lite feber mot slutet, och det gör äggskalet mjukare och lättare att ta sig ur.
När kycklingarna har torkat och fluffat till fjädrarna får de flytta ner till en bur på köksgolvet. Och redan efter ett par dygn blir det transport till hönshuset på föräldragården vid Dalälven.
– Jag kör ut dem till gården när de har börjat äta och dricka och tuffat till sig lite, säger Jessica Björkfall. Där får de fortsätta under en värmelampa och efter fyra månader kan jag se vem som är tupp och vem som är höna.
Hundratals kycklingar under en vår och sommar, vad gör du med dem?
– Tupparna slaktar jag, och sedan äter jag vaktelfiléer säkert ett par dagar i veckan. Köttet är mörkare än vanlig kyckling, mer som vildfågel.
Och hönorna?
– Jag säljer de flesta. Hönsmarknaden har exploderat de senaste åren. Folk hör av sig och vill köpa vaktelhönor.
Kycklinguppfödningen är ändå inte någon vinstmaskin. Under högsäsong går det ihop, på vintern kostar fodret mer än vad fåglarna tillför i kassan.
– Det här är min hobby, och hobbyer brukar kosta pengar.
Men hur går det att kombinera kläckningen med heltid som väktare?
– Bra, jag jobbar nätter och max tre i rad. Tolv timmar är inget problem att lämna kycklingarna.