Det har strömmat mycket country ur familjen Bohlins högtalare genom åren. Säkert därför hon är svag för just country, gissar Jessica som drömmer om att resa till Nashville i USA. I övrigt är Jessica Bohlin den enda som sjunger och spelar i familjen.
Close
Det har strömmat mycket country ur familjen Bohlins högtalare genom åren. Säkert därför hon är svag för just country, gissar Jessica som drömmer om att resa till Nashville i USA. I övrigt är Jessica Bohlin den enda som sjunger och spelar i familjen.
Close

Jessicas lastbilslåt sprids som en löpeld på Spotify

Stjärna. Ser ni en gitarr susa förbi i en lastbilshytt så är det säkert Jessica Bohlins. Ibland är det pappa som kör. Ibland någon av brorsorna – eller pojkvännen. I somras skrev hon en låt om lastbilslivet till deras ära. Den har spelats sjukt många gånger.

– Det är bra att du sköter dig jänta!

Grannen Lars Olof Hedström hoppar av cykeln i Hamrånge utanför Gävle när han ser Jessica Bohlin med gitarren. Han älskar att höra henne sjunga.

– Du kan väl ta en Thörnqvistare va?

– Kan jag väl, säger Jessica. Vilken vill du höra?

– Dagny!

I somras skrev Jessica låten Nu drar vi på och la ut den på Spotify. På några veckor kom den upp i 40 000 spelningar. Den sista augusti hade den lyssnats på mer än 87 500 gånger.

– Det är helt sjukt, säger Jessica. Jag fattar inte hur det gick till, jag la ju bara ut min lilla låt!

Nu drar vi på handlar om livet som lastbilschaufför och är en hyllning till alla chaffisar. Det är många som inte förstår hur mycket jobb det yrket innebär, säger hon. Det här är hennes sätt att visa sin uppskattning.

Jessica Bohlin vet vad hon sjunger om. Uppvuxen med pappa åkaren har hon fått följa med i hytten lite då och då. Sedan gick brorsorna i pappas spår. Och nu har hon träffat kärleken i en chaffis.

Mamma är också ute och rullar på vägarna. Hon kör mjölkprover kors och tvärs över Norrland. Men att själv jobba bakom ratten har aldrig intresserat Jessica. Fast hon hänger gärna med ut på vägarna. Som passagerare.

– Det känns så bra att åka! Det är så mysigt, jag brukar bara sitta och le och få inspiration.

Jessica är inte först i världen med att göra musik om truckerlivet. Det finns en hel uppsjö av låtar på temat, framför allt engelska sådana. Gemensamt för de flesta är att de målar upp en bild av chaufförsyrket som manligt. Inte bara det, den som verkligen lyssnar på texterna får lära sig att det där med att köra lastbil är ett kall. För män. Att det liksom rinner diesel i blodet redan från födseln, och att livet på vägarna är ett okontrollerbart begär.

Det är i alla fall den analys som tre sociologer gjorde när de lyssnade igenom 1 000 låtar på lastbilstemat, från 1940 och fram till i dag. Bara ett par gånger finns kvinnor med som förare – och då för att något har gått snett. Inledningen på Truck drivin’ woman handlar om lastbilspappan som hade velat ha söner men fick stå ut med döttrar. I en annan låt beskrivs de kvinnliga förarna som ”mammas flickor där det blev fel”.

Männen, säger sociologerna, beskrivs som så ovilliga att ge upp sitt yrke att de hellre dör. Pensionerade lastbilsförare tar hem bilen och parkerar den bredvid huset. Likstela fingrar måste bändas loss. Jo minsann. Kvinnorna däremot har inga större problem att ge upp livet bakom ratten – för att åka hem och gifta sig. Tadaaa.

Och vad spelar det här för roll då? Om någon sjunger om det manliga kallet gör väl inget? Nja, hävdar sociologerna som analyserat sångerna. Om musik hyllar en yrkeskår med ensidigt manliga förtecken så hjälper det till att hålla den könsstereotypa bilden vid liv. Och inte bara det, hävdar de. Det till och med legitimerar en fortsatt manligt dominerad bransch.

En dag i somras när Jessica Bohlin satt i lastbilen på väg norrut ringde producenten Rasmus Gozzi – som bland annat jobbar med Dogge Doggelito. Han hade hört lastbilslåten och tyckte att Jessicas röst var grym. Ville hon tonsätta – och sjunga – en text han hade skrivit? Så växte Galen i dig fram längs E4. Den 20 juni släpptes låten på Spotify. Den har spelats mer än 123 000 gånger.

Nu blir hon igenkänd av alla i bygden. Börjar vänja sig vid journalister. Högaktuell med Rasmus Gozzis låt Vi är Sirius som släpptes i mitten av september. Tillsammans har de snackat lite löst om att komma med i Melodifestivalen.

– Ja, man får ju hoppas att lastbilstraditionen bryts någon gång, säger pappa Leif Bohlin och ser på sin dotter. Hon är helt otrolig. Det här är hemskt roligt!

 

Fotnot: Artikeln om hur lastbilssånger förstärker bilden av chaufförsyrket som manligt heter ”Gendering truck driving songs: the cultural masculinization of an occupation”. Den publicerades i den vetenskapliga tidskriften Sociological Spectrum i augusti 2013.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Utsikt från Lars-Gunnar Ivarssons fönster. Bilden är manipulerad. Originalet är ett foto av Lars-Gunnar Ivarsson.

Budet, bågarna och böckerna

Litteratur. Tidningsbudet Lars-Gunnar Ivarssons verk utgår från egna personliga intressen. Men böckerna talar om det allmängiltiga, berättar om vägen. Oavsett om det handlar om svenskamerikanen Svens livsresa, en invasion under ökenkriget 1941 eller motorcykeln Indian 741 B Military.

Allan Johansson lutad över den soptunna som programledaren Sverker Olofsson använde sig flitigt av i konsumentmagasinet Plus på SVT.

Sopbilar och historia på unikt museum

Renhållning. Landets enda sopbilsmuseum ligger i Blomstermåla. Modeller och fotografier visar hur fordon, maskiner och verktyg för renhållning förändrats under förra seklet. Lokalerna i Folkets hus rymmer också föremål som vittnar om den industri som präglade samhället under 1900-talet.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.