JO-kritik mot polisen
Justitieombudsmannen, JO, riktar kritik mot Polismyndigheten i Västra Götaland efter att de skjutit på förundersökningen om förskingring på Transports Göteborgsavdelning. Ärendet låg i ett halvår utan att ha en handläggare och först om ett par veckor kan åtal väckas – nära tre år efter att den första polisanmälan kom in.
Ärendet gäller en kvinnlig kontorist på Transports avdelning 3 i Göteborg. I november 2009 polisanmälde förbundet henne eftersom det fanns misstankar om att hon skulle ha förskingrat minst 990 000 kronor från Transports kassa till sin egen plånbok. Kvinnan sparkades omedelbart.
Därefter drog polisen igång en förundersökning och ett förhör hölls med kvinnan. Men sedan tog det stopp.
Flera olika åklagare och polisutredare har sedan avlöst varandra och när en utredare gick i pension blev ärendet liggande från sommaren 2010 till början av 2011 utan att något hände med fallet. Under tiden hade flera påminnelser skickats från åklagare till polisenheten.
Förra våren hamnade ärendet hos den nuvarande kammaråklagaren Göran Hansson men fortfarande hände inte mycket med ärendet.
I september tröttnade Transports ekonomihandläggare Peter Östlund och JO-anmälde den långsamma hanteringen.
Enligt Rättegångsbalken, RB, ska en utredning genomföras så skyndsamt som möjligt och JO påbörjade därför en utredning.
De riktar nu kritik mot polismyndigheten i Västra Götaland eftersom ärendet blev liggande under så lång tid och eftersom inget hände, trots påminnelser.
Polismyndigheten har tagit till sig kritiken och under utredningen konstaterade de själva att: ”Det står klart att polisområdets handläggning och bevakning av ärenden under alla omständigheter har brustit på ett sätt som inneburit att skyndsamhetskravet enligt RB har åsidosatts”.
Polisen skriver också att de ser mycket allvarligt på händelsen och att de har gjort flera ändringar för att komma tillrätta med problemen. Förutom att de har beslutat om mer personal till bedrägerisektionen har Polismyndigheten också tillsatt en särskild utredare som ska se över rutinerna för hur påminnelser från åklagare hanteras och bevakas.
Målet ligger nu hos kammaråklagaren Göran Hansson som såg till att förhör med den misstänkta kvinnan genomfördes i höstas. I början av det här året bad han också att förundersökningsprotokollet skulle kompletteras och för några veckor sedan blev det klart.
Inom ett par veckor ska han fatta beslut om åtal.
Göran Hansson har i övrigt inte någon kommentar till handläggningen av fallet.
– Jag har ingen åsikt annat än det som redan har framförts. Det är som det är, säger han.