Jobbet ger 1,3 miljoner hälsoproblem

Arbetsmiljö. En av fyra har besvär med hälsan på grund av sitt arbete. Det visar en aktuell undersökning från Arbetsmiljöverket.

Trötthet, värk, sömnstörningar – mer än hälften av de tillfrågade i Arbetsmiljöverkets rapport uppger att problemen har sin orsak i arbetet.

Arbetsmiljöverket har kartlagt arbetsmiljön i landet 2022. I den omfattande undersökningen har förvärvsarbetande fått svara på om de upplever besvär med hälsan som kan kopplas till jobbet. Motsvarande 1,3 miljoner har svarat ja.

Vanligast är problem med värk i kroppen men nästan hälften svarar också att de har problem med oro och ångest över jobbet.

Jämfört med pandemiåret 2020 är det ändå färre som uppger att de har arbetsrelaterade hälsoproblem. Det i huvudsak eftersom hälsoproblem med smitta på jobbet minskat.

Kartläggningen för förra året visar att de som arbetar hemifrån upplever hälsoproblem i lägre grad än andra. Även efter pandemin har många inom framför allt tjänstemannayrken haft möjlighet att jobba hemma.

Få arbetare inom LO-kollektivet har däremot möjlighet att välja att arbeta hemma. Undersköterskor, golvläggare och VVS-montörer hör till de yrkeskategorier som ligger högst när det gäller hälsoproblem som kan kopplas till jobbet.

Värst inom vården

En jämförelse mellan könen visar att kvinnor som arbetar inom vård och omsorg, samt utbildning, fortfarande har mer besvär än andra.

Jämförelsevis få hälsoproblem orsakas av olyckor på arbetsplatsen. Andra förhållanden är i stället helt dominerande: Hög arbetsbelastning, påfrestande arbetsställningar, krävande kunder, patienter och anhöriga, visar Arbetsmiljöverkets undersökning.

– Den vanligaste orsaken till hälsobesvär på arbetet är, liksom tidigare, för hög arbetsbelastning. Det gäller oavsett kön, ålder eller inkomst. Det är allvarligt eftersom för hög arbetsbelastning på sikt kan leda till stress och svår sjukdom, säger Ann Ponton Klevestedt, enhetschef för statistik och analys på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Arbetsmiljöverkets undersökning visar också att var tredje person med arbetsorsakade besvär varit sjukskriven på grund av det. Yngre personer i högre utsträckning på grund av oro eller ångest, äldre på grund av problem med nacke, arm och hörsel.

– Arbetsorsakade besvär är varningssignaler som arbetsgivare behöver fånga upp och åtgärda i tid, innan de leder till långa sjukskrivningar eller att personal slutar, säger Ann Ponton Klevestedt.

– En av tre som har besvär uppger att de har fått stöttning av sin chef. Det är alldeles för få, eftersom vi vet att en god dialog på arbetsplatsen är grunden för ett bra, förebyggande arbetsmiljöarbete.

Undersökningen om hälsobesvär kopplat till arbete bygger på intervjuer med 13 000 sysselsatta. Arbetsmiljöverket genomför en sådan kartläggning vartannat år. Hela rapporten finns att läsa på myndighetens hemsida.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.