Jobbet ger 1,3 miljoner hälsoproblem
Arbetsmiljö. En av fyra har besvär med hälsan på grund av sitt arbete. Det visar en aktuell undersökning från Arbetsmiljöverket.
Trötthet, värk, sömnstörningar – mer än hälften av de tillfrågade i Arbetsmiljöverkets rapport uppger att problemen har sin orsak i arbetet.
Arbetsmiljöverket har kartlagt arbetsmiljön i landet 2022. I den omfattande undersökningen har förvärvsarbetande fått svara på om de upplever besvär med hälsan som kan kopplas till jobbet. Motsvarande 1,3 miljoner har svarat ja.
Vanligast är problem med värk i kroppen men nästan hälften svarar också att de har problem med oro och ångest över jobbet.
Jämfört med pandemiåret 2020 är det ändå färre som uppger att de har arbetsrelaterade hälsoproblem. Det i huvudsak eftersom hälsoproblem med smitta på jobbet minskat.
Kartläggningen för förra året visar att de som arbetar hemifrån upplever hälsoproblem i lägre grad än andra. Även efter pandemin har många inom framför allt tjänstemannayrken haft möjlighet att jobba hemma.
Få arbetare inom LO-kollektivet har däremot möjlighet att välja att arbeta hemma. Undersköterskor, golvläggare och VVS-montörer hör till de yrkeskategorier som ligger högst när det gäller hälsoproblem som kan kopplas till jobbet.
Värst inom vården
En jämförelse mellan könen visar att kvinnor som arbetar inom vård och omsorg, samt utbildning, fortfarande har mer besvär än andra.
Jämförelsevis få hälsoproblem orsakas av olyckor på arbetsplatsen. Andra förhållanden är i stället helt dominerande: Hög arbetsbelastning, påfrestande arbetsställningar, krävande kunder, patienter och anhöriga, visar Arbetsmiljöverkets undersökning.
– Den vanligaste orsaken till hälsobesvär på arbetet är, liksom tidigare, för hög arbetsbelastning. Det gäller oavsett kön, ålder eller inkomst. Det är allvarligt eftersom för hög arbetsbelastning på sikt kan leda till stress och svår sjukdom, säger Ann Ponton Klevestedt, enhetschef för statistik och analys på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.
Arbetsmiljöverkets undersökning visar också att var tredje person med arbetsorsakade besvär varit sjukskriven på grund av det. Yngre personer i högre utsträckning på grund av oro eller ångest, äldre på grund av problem med nacke, arm och hörsel.
– Arbetsorsakade besvär är varningssignaler som arbetsgivare behöver fånga upp och åtgärda i tid, innan de leder till långa sjukskrivningar eller att personal slutar, säger Ann Ponton Klevestedt.
– En av tre som har besvär uppger att de har fått stöttning av sin chef. Det är alldeles för få, eftersom vi vet att en god dialog på arbetsplatsen är grunden för ett bra, förebyggande arbetsmiljöarbete.
Undersökningen om hälsobesvär kopplat till arbete bygger på intervjuer med 13 000 sysselsatta. Arbetsmiljöverket genomför en sådan kartläggning vartannat år. Hela rapporten finns att läsa på myndighetens hemsida.