Johan Johansson
Close
Ett grill-gig hos tankbilschauffören Johan Johansson kan inträffa när som helst på året. Dagens rätter funkar bra i sommarvärmen.
Close
Sommarspecial

Johan grillar året runt

Grillentusiasten. Rök dina räkor. Grilla kycklingvingar och rör ner dem i en kryddig buffalosås. Glöm inte salladen. Chauffören Johan Johansson bjuder på en plockig middag – och sina bästa grilltips.

Sommar, semester, sol och dags att ta fram grillen. Så tänkte vi på redaktionen när säsongens sista nummer planerades.

Men så hamnade vi hos Johan Johansson, tankbilschaufför och grilltokig. På en just nu grönskande villatomt i Uttran, söder om Stockholm, har han byggt upp scenen för sina grill-gig – oavsett årstid.

– Vi grillade på juldagen, berättar han. Och sedan fortsatte vi 13 dagar i rad.

Johan Johansson
På sikt ska Johan Johansson lämna sin grillscen söder om Stockholm. Nytt jobb som spannmålschaufför väntar på Gotland.  Foto: Lena Blomquist

En inbyggd grill under tak är central på altanen. Lägg till detta två klotgrillar och en ganska hög, svart rök. Grillredskap i stora mängder, skåp för förvaring och rejält med bänkyta ingår också i uteköket. Och kaminen som förhöjer nöjet vid vintergrillning.

– Jag har alltid gillat att laga mat, och är lite av en receptslav. Men sedan jag träffade Mia för fem år sedan har det blivit grillning …

Efter fem dygn i lastbilen, med mycket rostbiff och potatissallad, är han ledig lika många dagar. Och då brukar grillen vara preparerad när hustrun kommer hem från jobbet.

Johan Johansson medger att sommar och fina hösteftermiddagar är sköna grilltillfällen. Att det är något speciellt med en ljummen kväll som lockar en att stanna många timmar i utemöbeln.

– Men snö och kyla har aldrig stoppat mig och Mia. Det är alltid fantastiskt att vara utomhus och all mat smakar godare där, säger han.

I skuggan, medan räkor och kycklingvingar är på väg att bli klara för tallriken, sprutar det idéer ur Johan Johansson. Inspirerande idéer om vad du, jag och alla andra grillsugna kan placera ovanför eller intill glöden.

– Det roliga med grillning, som jag tycker, är styckningsdetaljerna. Jag har fastnat för secreto, en tunn del av grisens hals. Gärna från Ibericogrisen, ett väldigt gott spanskt kött. Picanha är också en trevlig del, nötkött med en tjock fettkappa.

Det mesta hittar han på större butiker i förorten, men ibland får det bli en utflykt till saluhallen inne i Stockholm.

– Sedan är det förstås inget fel att grilla karré eller fläskfilé. Det är en smaksak och man ska grilla det man tycker om. Den som vill ha genomstekt nötkött kan låta det ligga kvar en stund till.

Hans egen rekommendation när det gäller entrecote är annars att använda en hel bit. Eller tjocka skivor, gärna tre centimeter. Grilla dem över glöd som är het som fan. En minut per centimeter kött, vänd på köttbiten och kör en minut per centimeter igen. Om du vill ha entrecoten medium rare.

Själv har han slutat marinera köttet, föredrar att torrkrydda. Såser är inte Johan Johanssons grej. Han gör hellre ett kryddsmör, kanske med soltorkade tomater. Många tillbehör står annars hustrun Mia Wennström för, medger han lite generad över den traditionella könsuppdelningen.

Grönsaker då, hamnar de på grillen?

– Det blir mest de vanliga: paprikor, sparris, tomater ibland. Det kan bli rotfrukter också, potatisen delar jag i halvor och låter dem ligga på en bra stund. Själv har jag inte förstått det där med citron ännu, det sägs att den blir så god på grillen …

Finns det något som inte går att grilla?

– Ostron. Jag har provat, men det blev inte roligt. Musslor däremot, det är gott att röka.

Sista frågan, Johan, vilket är ditt bästa tips till nybörjaren?

– Oj det var svårt …

(Nu blir det reklam.)

Johan Johansson
Vattenmelon är svalkande både före och efter räkor och kycklingvingar à la Johansson. Foto: Lena Blomquist

– Jag tycker att man ska tänka kvalitet när det gäller grillen. Hellre köpa en Weber som kostar 3 500 eller 4 000 än en bensinmacksgrill för några hundralappar. Sedan handlar det om att våga. Pröva dig fram och börja med något du kan, kanske hamburgare. Det är inte svårare att laga mat ute än inne i en stekpanna vid spisen.

Så småningom tror han att nybörjargrillaren också kan skilja på direkt värme rakt ovanför kolen – och indirekt värme när maten ligger på en annan del av gallret, vid sidan av kolbädden. Och då är det inte långt kvar till att börja röka mat i sin vanliga grill. Köp hem en påse rökflis, och studera tekniken i receptet på rökta räkor.

Pratstunden är över, nu ska räkor, kycklingvingar, såser och tomatsalladen testas. Delikat, konstaterar Transportarbetarens utsända.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Alexandra Einerstam. Foto: Kamilla Kvarntorp

Min mammas mat

Krönika. När jag var barn bodde jag och min tyska mamma i en liten by där alla, utom mamma, var ”inrikes födda”. Vi var annorlunda. Mamma bakade tyskt surdegsbröd och vanliga pålägg på smörgåsen var smör, Teewurst och skinka från Schwarzwald. De kvällar hon inte jobbade åt vi Abendbrot.

Niclas Jürgens stora fritidsintresse är musiken och han har lyckats komma tillbaka som gitarrist efter en arbetsplatsolycka där han miste en fingertopp. Foto: Urban Löfqvist

Chaufförsjobbet blev ett framgångsrecept

Åkeri. Som liten drömde han om ett liv på vägen som lastbilschaufför. För drygt 20 år sedan valde Niclas Jürgens att förverkliga drömmen. Bakom sig lämnade han livet som kock på finkrogar som anrika Savoy i Malmö och Sheraton i Köpenhamn.

Alexandra Einerstam. Foto: Kamilla Kvarntorp

En eloge till matlådan

Krönika. Matlådan: Den kan vara dötrist och långtråkig och alldeles underbar. Lunchen är, för många arbetare, höjdpunkten på dagen och så även för mig. Jag har en halvtimmes lunch och på en halvtimme hinner jag inte gå till en lunchrestaurang, vilket de facto är bra för min ekonomi.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Fusket i åkeribranschen
På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Kultur
Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Helsingborgs hamn
Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Arbetsmiljö
Flygtankarna på Stockholm Fuelling Services kan träna på arbetstid, till skillnad från de flesta andra transportare. Foto: John Antonsson

Knappt 6 av 10 transportare får friskvårdsbidrag

Hälsa. 2 111 transportarbetare svarade när tidningen gjorde en enkätundersökning om friskvårdsbidrag och träning på arbetstid. Trots att yrkesgrupperna är hårt drabbade av sjukskrivningar får bara 5,5 procent av de som deltog i enkäten träna på arbetstid. Samtidigt är det 58 procent som får friskvårdsbidrag.

Digitalisering & AI
Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Elektrifiering av transportsektorn

Hur går det med elvägarna?

Klimat. Bygget av en första permanent elväg i Sverige är satt på paus. Men tekniken är absolut inte död, säger forskningschef Lina Nordin. Fyra olika modeller av elväg har testats i Sverige och Trafikverket följer noga utvecklingen i andra länder.