Jonny Kronbäck
... som är skyddsombud och vice ordförande i Transportklubben på Kuehne-Nagel i Staffanstorp. Ni har fått tillbaka frukostrasten, som arbetsgivaren tidigare drog in.
Hur gjorde ni?
– Vi körde den gamla klassiska stilen, tjatade, tog upp rasten vid alla våra möten och bad chefen föra det vidare till ledningen. Det satt ganska hårt inne, så vi fick kämpa länge. Men nu känns det bra.
Varför är frukostrasten så viktig?
– Att jobba fem timmar i sträck utan att få rast är ganska mastigt, så det var en liten seger.
En liten?
– En stor! Alla blev glada. Nu kan vi ta en macka och en kopp kaffe. Det är en guldkant som påverkar oss jättemycket. Mest betyder den för stämningen. Pressar man fem timmar i sträck utan vila går humöret ner. Rasten är en humörshöjare.
Ville arbetsledningen ha något i gengäld?
– Ja, Kuehne-Nagel, som sköter driften vid BMW:s reservdelslager, ville ha upp vissa resultat. Och de har blivit bättre, det är mer gröna siffror. Arbetsgivaren har summerat och utvärderat och det ser över lag bra ut. Så det verkar som vi får behålla rasten.
För ett år sen berättade ni i Transportarbetaren hur ni jobbat för att få till en dialog med arbetsgivaren. Hur är samarbetet nu?
– Mycket, mycket bättre än innan vi fick hjälp av Transports ombudsman och regionala skyddsombud på Malmöavdelningen och startade klubben. Förr träffades vi knappt, men nu har vi möten med närmaste chefen en gång i veckan. Varje måndag klockan 14 tar vi upp säkerhet och hälsa. Händer det något större träffar vi ledningen på samverkansmöten.
Vad är bra med det?
– Att vi når direkt upp på ledningsnivå, i fall något händer. Ingen kan glida undan. Ledningen tar det vi säger på allvar. Förr var det kaos och ingen lyssnade.
Hur är det med klubbmöten för medlemmarna?
– Det har vi ett par gånger i månaden.
Har du något tips till andra klubbar och Transportmedlemmar?
– Det gäller att hålla liv i den fackliga verksamheten, annars är det lätt att allt somnar in. Du måste tjata på chefen, tjata, tjata, tjata. Ge er inte. Stå på er,
Vad händer nu hos er?
– Vi har börjat titta på arbetsmiljöföreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö, alltså den psykosociala. Ledningen har gjort en enkätundersökning, som alla fick fylla i. Man fick komma in på kontoret och fylla i svaren i lugn och ro. Nu har vi fått resultatet, ska ta upp det i styrelsen, på ett klubbmöte och ge feedback. Ledningen har redan gjort en del åtgärder. Det är kul att de tar frågan på allvar.
Fotnot. Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4) går att hitta på Arbetsmiljöverkets webb, av.se. Googla även på organisatorisk och social skyddsrond och systematiskt arbetsmiljöarbete för psykosociala frågor.