För Joshua Obad var det självklart att agera när han upptäckte branden i huset på Tredje Långgatan i Göteborg, trots att han var rädd. Foto Maria Steén
Close
För Joshua Obad var det självklart att agera när han upptäckte branden i huset på Tredje Långgatan i Göteborg, trots att han var rädd.
Close
Månadens medlem

Joshua hyllas för att ha räddat liv

Hjälte. Joshua Obad väckte de boende när branden brutit ut i huset mitt i Göteborg. Sprang upp våning för våning och knackade på dörrarna i det rökfyllda trapphuset. Och det är inte första gången han ingripit på jobbpass som tidningsbud.

För tidningsbudet Joshua Obad var det en självklarhet att agera när han märkte att allt inte stod rätt till i flerfamiljshuset på Tredje Långgatan i Göteborg. Det var en tidig morgon i mitten av januari i år. Han hade hunnit dela ut tidningar i ett par hus redan.

– När jag jobbar är jag alltid mycket observant, säger han.

– Nu hörde jag något svagt som lät som en kvinna grät, men tänkte att det var något annat problem.

Men när han kom ut på gatan såg Joshua röken, och genom ett fönster branden med lågor som spred sig. En kvinna från den lägenhet där det brann hade flytt ut på balkongen.

– Jag ville hjälpa damen, som bodde högt upp i huset.

Rökfyllt

Joshua Obad sprang in i trapphuset, som redan var rökfyllt, och upp till lägenheten men dörren var låst. Kvinnan i bostaden hörde inte då hon ju var ute på sin balkong.

Joshua ”hemma” i sitt distrikt vid Järntorget. Foto: Maria Steén
Joshua ”hemma” i sitt distrikt vid Järntorget. Foto: Maria Steén

– Jag sprang ned igen och mötte en kollega, men sedan gick jag in igen. Jag tänkte, vad kan jag göra? Alla sov, jag började gå från dörr till dörr på varje våning. Knackade tre, fyra gånger och ropade ”vakna, vakna, det brinner”.

Kollegan, Gabriel, larmade räddningstjänsten.

– När de kom kunde han förklara att jag visste var branden kom ifrån, säger Joshua, som hjälpte räddningstjänsten med nycklar till ytterligare ett trapphus dit brandröken spridit sig.

Under tiden hade de han väckt lyckats ta sig ut på gatan.

– De var tacksamma att jag väckte dem. De klarade sig alla.

Avled senare

Men kvinnan från lägenheten där branden startat avled senare på sjukhus.

Joshuas agerande har fått mycket uppmärksamhet. Av Aftonbladet har han utnämnts till ”Årets livräddare” i kvällstidningens serie Svenska hjältar. Och räddningstjänstens insatsledare, Petter Backlund, har i Göteborgs-Posten lovordat insatsen:

– Det är en väldigt fin historia. Budet bankade på alla dörrar vilket gjorde att det blev en snabb och effektiv utrymning.

Också på jobbet, Västvensk tidningsdistributions (VTD:s) filial, har Joshua mött mycket uppskattning. Det har varit fika med bullar, och arbetsgivaren har skickat paket med gåvor.

– Det har varit jättefint! Och med min områdeschef har jag haft samtal om hur händelsen påverkat mig, säger Joshua.

Han betonar att VTD också tidigare varit bra och noga med att följa upp händelser. Det har bland annat handlat om traumasamtal. För det är inte första gången Joshua varit med om dramatiska händelser på jobbet.

– Jag jobbar kring Järntorget, i hjärtat av Göteborg. Det är massa som händer varje natt.

Bombexplosion

En gång larmade Joshua polis efter att ha hört en bombexplosion utanför porten i huset när han delade ut tidningar. Men oftast är det bara ”vanligt stök”; överförfriskade personer som hamnat i bråk eller som druckit så mycket att de behöver läkarvård.

– Men jag trivs med att jobba här, alla känner mig som en bror. Även de som alltid är fulla hejar på mig, och det händer inte att någon tjuvar från mig. Så det är inga problem!

Joshua trivs också i staden:

– Människor här är öppna, gillar att umgås. Och det är inte så kallt.

Han bodde först i Umeå när han kom till Sverige från Kamerun i västra Afrika för tio år sedan. Jobbade i skogen och planterade träd. Men det var ett säsongsjobb, och när det tog slut fick Joshua av en bror råd att söka arbete som tidningsbud i Göteborg.

– Jag ansökte hos VTD och de antog mig. Det var i april 2016.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Genrebild tidningsbud

Hylla nattens hjältar!

Tidningbudens dag. I en tid av stora förändringar kanske det är viktigare än någonsin att uppmärksamma den yrkeskår som i ur och skur konkret levererar det fria ordet. Lördagen den 12 oktober är alla tidningsbuds egen dag!

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."

Arbets-liv
Per Peterson trivs jättebra på sin nuvarande arbetsplats, men han tvingas söka nytt jobb för att få pappalivet att gå ihop. Foto: Lilly Hallberg

Föräldraroll och drömyrke – en omöjlig ekvation?

Arbetstider. För chauffören Per Petersson ledde åkarens beslut att plussa på två timmar till kris. Som ensamstående pappa lever han nu med ständig stress, logistiken för det egna livet är bara löst september ut. Sonen går alltid först.

Månadens avdelning
Tre av fyra från Jönköpingsavdelningen: Madelene Kohult, Morgan Sparrenholt och Anna Axelsson. Saknas på bilden gör regionala skyddsombudet Håkan Jansson.

Uppdrag i händelsernas centrum

Norra Småland. De fyra på kontoret i Jönköping försöker vara ute så mycket som möjligt för att möta medlemmar. Men ser också värdet i att möta varandra för att prata och stämma av, om än hastigt – det är ett påfallande glatt gäng som organiserar i ett stort område med en av landets viktigaste transporthubbar.

Månadens medlem
Christopher Vuori har satsat en ansenlig summa på sin favorithobby Warhammer 40 000. Men han har en betydligt ljusare framtidstro än spelets mörka inhumana och krigiska dystopi.

I pakt med monster och mörka krafter

Vaktar flera världar. Det började med Star Wars och Sagan om ringen. I dag är Warhammer 40K väktaren och ordningsvakten Christopher Vuoris helt överskuggande hobby. Trummor och slagverk har fått vika för krigsspelet som utspelar sig i en mörk fantasy- och science fictionvärld i rymden.

Hallå där!

Jennie Agerblom

…åkare, vars bil var utställd för Billackeringen Mjölby på Elmia Lastbil.

Digitalisering & AI
Fredrik Söderqvists doktorsavhandling handlar om maktbalansen på arbetsmarknaden och arbetsplatsen i moderna arbetsmarknader.

Reducera inte de anställda till biorobotar

Appar som chefer och realtidsövervakning. Digitalisering och datastyrt ledarskap är här och kommer att stanna. Men hur det används beror till stor del på hur arbetsgivare och fack samverkar, det är en slutsats som går att dra från LO-ekonomen Fredrik Söderqvists doktorsavhandling.

Arbetsplats: Bärgningsbil
Max Torell, bärgare

”Det går inte att vara rädd i det här yrket”

Mitt jobb. Max Torell har ett av Sveriges farligaste jobb. Han är bärgare. – En kille tryckte en pistolmynning mot mitt bakhuvud och sa: ”Ge mig bilen eller jag skjuter”. Både kriminella och bilister som saknar respekt för vägarbetare gör hans arbetsmiljö livsfarlig.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.