Juridisk röra om bemanningsbeslut
Förbud skjuts upp. Vid årsskiftet skulle Loomis förbjudas att ha enkelbemanning vid värdetransporter. Nu lär förbudet dröja efter misstag på Arbetsmiljöverket och det juridiska efterspelet.
I slutet av februari beslutade Arbetsmiljöverket att värdetransportörer som jobbar med bankomater och serviceboxar ska jobba två av två, från och med januari nästa år. Men nu är beslutet upphävt och framtiden oviss.
I ett mejl till Transportarbetaren skriver Loomis Sverige att de anser att det fanns allvarliga juridiska brister när Arbetsmiljöverket fattade det första beslutet, det som förbjuder enkelbemanning. Därför valde företaget att överklaga det. Loomis ville att överklagan skulle skickas vidare till förvaltnings-
rätten.
Men det gjorde inte Arbetsmiljöverket. I stället valde myndigheten att upphäva sitt beslut för att åtgärda de felaktigheter som upptäcktes.
Thomas Blombäck är regionchef på Arbetsmiljöverket:
– Det fanns ett formaliafel, så vi ska ta det ett varv till. Men jag vill inte lämna mer information, vi måste ta det med juristerna, säger han.
Thomas Blombäck berättar vidare att Arbetsmiljöverket planerar ett nytt möte tillsammans med skyddsombuden och Loomis.
Ett möte var inbokat i början av april, men Loomis drog sig ur med kort varsel.
Men krånglet slutar inte där. Arbetsmiljöverket har tolkat det som att Loomis har överklagat upphävningen av det första beslutet, inte själva beslutet alltså. Loomis har även här en annan syn på saken.
”Det är en tolkning som saknar stöd”, skriver Loomis kommunikationschef Maj-Britt Arnheim i ett mejl, och fortsätter:
”Vi har däremot i en skrivelse till Arbetsmiljöverkets generaldirektör bett att Arbetsbetsmiljöverket ska förordna en förnyad prövning på grund av de brister som har förekommit.”
Martin Miljeteig jobbar med arbetsmiljöfrågor på Transport.
– Det möte man skulle ha i början av april har Loomis ställt in. Man kan få uppfattningen att Loomis förhalar och försöker använda så mycket juridiska krusiduller som möjligt för att slippa leva upp till det första beslutet Arbetsmiljöverket fattade.
– Man sätter inte personalens hälsa och säkerhet i fokus. Jag skulle inte tolka det som att Arbetsmiljöverket gjort grova förvaltningsrättsliga fel, säger han.