Close
Namnkunnig panel i LO-borgen diskuterade arbetslivskriminalitet den 2 maj: Susanna Gideonsson (LO), Paulina Brandberg (biträdande arbetsmarknadsminister och jämställdhetsminister), Monica Rodrigo (Ekobrottsmyndigheten), Lennart Mauritzson (Fastighets), Amir Rostami (kriminilogiprofessor), Anders Henriksson (SKF) och Lasse Wierup (journalist DI).
Close

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Samarbete och kontroll. Det var nyckelord torsdagen den 2 maj när seminariet ”Arbetslivskriminalitet: Vad behöver göras?” hölls i LO-borgen i Stockholm. Stora hörsalen var fullsatt.

Dagen innan hade flera talare lyft problemen i sina första maj-tal runt om i landet: Kriminalitet i arbetslivet är ett stort och växande problem, både för individer som drabbas av usla arbetsvillkor och för hela branscher där osund konkurrens blir ett sänke. Men för de kriminella innebär det enorma vinster.

Susanna Gideonsson (skärmbild).

– Det är en viktig fråga. Den påverkar hela samhället. Det leder till att människor arbetar med slavliknande villkor i Sverige. Det är helt oacceptabelt, sa LO:s ordförande Susanna Gideonsson som talade först.

LO:s avgående ordförande upprepade det hon sagt första maj i Malmö: Ett problem är att den här sortens kriminella ofta agerar gränsöverskridande. Åker de fast i ett land fortsätter de verksamheten i ett annat.

Därför kräver LO steg mot ett gemensamt europeiskt näringsförbud.

– Vi ser att ett företag som åker ut här dyker upp i ett annat land, med nytt namn, men med samma gubbar och gummor som driver. Här kan vi använda EU till något nyttigt och det är fullt möjligt att samarbeta, sa Gideonsson.

Frågor om hur arbetslivskriminalitet hänger ihop med organiserad brottslighet, och välfärdsbrottslighet, togs också upp på seminariet.

Förutom Susanna Gideonsson medverkade bland andra jämställdhetsminister och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L), Ekobrottsmyndighetens generaldirektör Monica Rodrigo, kriminologiprofessor Amir Rostami och Lennart Mauritzon, Fastighets förbundsordförande.

Organiserad brottslighet

– Vi började i Fastighets arbetet redan 2008 i Centrum för papperslösa, tillsammans med andra förbund, sa Lennart Mauritzon.

Liksom transporter, restaurang och lager är fastighet en bransch som är särskilt utsatt för arbetslivskriminalitet. Fastighets förbundsordförande berättade om tre fall, varav två från Jönköpings län.

I ett annat fall, från Halland, hade en ukrainsk kvinna blivit lovad heltidsjobb som städare med 110 kronor i timmen, långt under kollektivavtalets nivå. Men kvinnan fick aldrig ens den lönen och arbetstiden varierade. En stor del av lönen gick dessutom tillbaka till arbetsgivaren i form av ockerhyra.

När hon till slut ställde krav reagerade arbetsgivaren på städbolagen aggressivt. Det slutade med att han slog kvinnan, tog hennes mobiltelefon och låste in henne i ett källarutrymme. Efter en längre tid, enligt kvinnan dagar, blev hon tagen ur huset och körd till färjelägret i Ystad där hon lyckades fly och kontakta polis.

Ärendet är nu ett brottsmål.

– Det är ett typexempel på hur det går till, sa Lennart Mauritzon.

Enighet om samverkan

LO och förbunden har sedan tidigare drivit på för att bekämpa arbetslivskriminaliteten, och framhåller att arbetsmarknadens parter har ett gemensamt intresse av att företag som inte följer lagstiftningen, betalar skatt eller har kollektivavtal, slås ut.

Här framhöll flera i panelen att det behövs mer samverkan som en väg framåt.

Sedan 2018 samverkar nio svenska myndigheter i sju regionala center mot arbetslivskriminalitet, bland annat Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten.

Redan tio år tidigare, 2008, startades Stora branschgruppen där såväl myndigheter som arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer, bransch- och intresseorganisationer möttes.

LO vill se att samarbetet förstärks. Dels genom mer resurser, dels genom att det blir enklare att dela information både inom och mellan myndigheter – dagens sekretesshinder måste bort för att exempelvis inspektioner ska bli verkligt effektivt och inte främst gynna kriminella, enligt LO.

Något som ministern Paulina Brandberg tog upp som ett exempel på hur regeringen arbetar mot arbetslivskriminalitet. Redan i sommar kommer myndigheter enklare att kunna utbyta information när nya regler träder i kraft. Regeringen har också tillsatt ytterligare en utredning om förändringar av sekretess i sammanhanget.

Paulina Brandberg uttryckte också att arbetslivskriminalitet är ”en röta på den svenska samhällskroppen” och att hon i sitt tidigare arbete som åklagare kände igen sådana fall som Fastighets förbundsordförande talat om.

Hon lyfte också regeringens fokus på brottsbekämpning, liksom tidigare talare, genom samarbete – bland annat i regeringens arbetsmiljöforum och i delegationen mot arbetslivskriminalitet.

– Man behöver involvera arbetsmarknadens parter i det brottsförebyggande arbetet, sa professorn i kriminologi Amir Rostami, som också underströk vikten av att värna den svenska modellen.

Utländska arbetare är särskilt drabbade av arbetslivskriminalitet. För att stärka deras ställning vill LO se en rad åtgärder som rör arbetskraftinvandring:

  • Arbetsmarknadsprövningen behöver återinföras.
  • Arbetstillstånd bör bara beviljas vid heltidsanställning.
  • Erbjudande om arbete måste ersättas med bindande anställningsavtal.
  • Systematisk kontroll av att de löner och villkor som avtalats faktiskt följs.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Transportarbetarens logga

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.