Close
Namnkunnig panel i LO-borgen diskuterade arbetslivskriminalitet den 2 maj: Susanna Gideonsson (LO), Paulina Brandberg (biträdande arbetsmarknadsminister och jämställdhetsminister), Monica Rodrigo (Ekobrottsmyndigheten), Lennart Mauritzson (Fastighets), Amir Rostami (kriminilogiprofessor), Anders Henriksson (SKF) och Lasse Wierup (journalist DI).
Close

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Samarbete och kontroll. Det var nyckelord torsdagen den 2 maj när seminariet ”Arbetslivskriminalitet: Vad behöver göras?” hölls i LO-borgen i Stockholm. Stora hörsalen var fullsatt.

Dagen innan hade flera talare lyft problemen i sina första maj-tal runt om i landet: Kriminalitet i arbetslivet är ett stort och växande problem, både för individer som drabbas av usla arbetsvillkor och för hela branscher där osund konkurrens blir ett sänke. Men för de kriminella innebär det enorma vinster.

Susanna Gideonsson (skärmbild).

– Det är en viktig fråga. Den påverkar hela samhället. Det leder till att människor arbetar med slavliknande villkor i Sverige. Det är helt oacceptabelt, sa LO:s ordförande Susanna Gideonsson som talade först.

LO:s avgående ordförande upprepade det hon sagt första maj i Malmö: Ett problem är att den här sortens kriminella ofta agerar gränsöverskridande. Åker de fast i ett land fortsätter de verksamheten i ett annat.

Därför kräver LO steg mot ett gemensamt europeiskt näringsförbud.

– Vi ser att ett företag som åker ut här dyker upp i ett annat land, med nytt namn, men med samma gubbar och gummor som driver. Här kan vi använda EU till något nyttigt och det är fullt möjligt att samarbeta, sa Gideonsson.

Frågor om hur arbetslivskriminalitet hänger ihop med organiserad brottslighet, och välfärdsbrottslighet, togs också upp på seminariet.

Förutom Susanna Gideonsson medverkade bland andra jämställdhetsminister och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L), Ekobrottsmyndighetens generaldirektör Monica Rodrigo, kriminologiprofessor Amir Rostami och Lennart Mauritzon, Fastighets förbundsordförande.

Organiserad brottslighet

– Vi började i Fastighets arbetet redan 2008 i Centrum för papperslösa, tillsammans med andra förbund, sa Lennart Mauritzon.

Liksom transporter, restaurang och lager är fastighet en bransch som är särskilt utsatt för arbetslivskriminalitet. Fastighets förbundsordförande berättade om tre fall, varav två från Jönköpings län.

I ett annat fall, från Halland, hade en ukrainsk kvinna blivit lovad heltidsjobb som städare med 110 kronor i timmen, långt under kollektivavtalets nivå. Men kvinnan fick aldrig ens den lönen och arbetstiden varierade. En stor del av lönen gick dessutom tillbaka till arbetsgivaren i form av ockerhyra.

När hon till slut ställde krav reagerade arbetsgivaren på städbolagen aggressivt. Det slutade med att han slog kvinnan, tog hennes mobiltelefon och låste in henne i ett källarutrymme. Efter en längre tid, enligt kvinnan dagar, blev hon tagen ur huset och körd till färjelägret i Ystad där hon lyckades fly och kontakta polis.

Ärendet är nu ett brottsmål.

– Det är ett typexempel på hur det går till, sa Lennart Mauritzon.

Enighet om samverkan

LO och förbunden har sedan tidigare drivit på för att bekämpa arbetslivskriminaliteten, och framhåller att arbetsmarknadens parter har ett gemensamt intresse av att företag som inte följer lagstiftningen, betalar skatt eller har kollektivavtal, slås ut.

Här framhöll flera i panelen att det behövs mer samverkan som en väg framåt.

Sedan 2018 samverkar nio svenska myndigheter i sju regionala center mot arbetslivskriminalitet, bland annat Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten.

Redan tio år tidigare, 2008, startades Stora branschgruppen där såväl myndigheter som arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer, bransch- och intresseorganisationer möttes.

LO vill se att samarbetet förstärks. Dels genom mer resurser, dels genom att det blir enklare att dela information både inom och mellan myndigheter – dagens sekretesshinder måste bort för att exempelvis inspektioner ska bli verkligt effektivt och inte främst gynna kriminella, enligt LO.

Något som ministern Paulina Brandberg tog upp som ett exempel på hur regeringen arbetar mot arbetslivskriminalitet. Redan i sommar kommer myndigheter enklare att kunna utbyta information när nya regler träder i kraft. Regeringen har också tillsatt ytterligare en utredning om förändringar av sekretess i sammanhanget.

Paulina Brandberg uttryckte också att arbetslivskriminalitet är ”en röta på den svenska samhällskroppen” och att hon i sitt tidigare arbete som åklagare kände igen sådana fall som Fastighets förbundsordförande talat om.

Hon lyfte också regeringens fokus på brottsbekämpning, liksom tidigare talare, genom samarbete – bland annat i regeringens arbetsmiljöforum och i delegationen mot arbetslivskriminalitet.

– Man behöver involvera arbetsmarknadens parter i det brottsförebyggande arbetet, sa professorn i kriminologi Amir Rostami, som också underströk vikten av att värna den svenska modellen.

Utländska arbetare är särskilt drabbade av arbetslivskriminalitet. För att stärka deras ställning vill LO se en rad åtgärder som rör arbetskraftinvandring:

  • Arbetsmarknadsprövningen behöver återinföras.
  • Arbetstillstånd bör bara beviljas vid heltidsanställning.
  • Erbjudande om arbete måste ersättas med bindande anställningsavtal.
  • Systematisk kontroll av att de löner och villkor som avtalats faktiskt följs.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Vi behöver en ny kontrollmyndighet för yrkestrafiken

Debatt. Under 2022 infördes flera nya bestämmelser gemensamt inom EU, det så kallade mobilitetspaketet. Bestämmelserna skulle ge bättre arbetsvillkor för yrkesförare, mer rättvis konkurrens mellan transportföretag och ökad trafiksäkerhet i den europeiska transportsektorn.

Magnus Falk. Foto: John Antonsson

Magnus Falk

…Transports EU-expert. Inför EU-valet uttryckte du oro för att maktbalansen skulle skifta i parlamentet. Hur blir det nu?

Det påverkar facklig anslutning

Facket. Av arbetarna i Sverige är i dag 58 procent med i ett fackförbund, bland tjänstemän 73 procent. Historiskt har klyftan aldrig varit så stor. Det slås fast i en rapport om orsaker till utvecklingen med sjunkande antal medlemmar i LO-förbunden och den svenska modellen sedd ur ett nordiskt perspektiv.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.