Elsa Alm är LO:s ungsekreterare och talar med unga på arbetsplatser
Close
LO:s ungsekreterare Elsa Alm har i början av sommaren varit runt om i landet på den årliga sommarkampanjen, riktad till unga på väg ut i arbetslivet.
Close

Kampanjar för trygg väg ut i arbetslivet

Facket. Just nu börjar många sitt första jobb. Under två veckor har LO drivit en uppsökande kampanj, riktad till sommarjobbare och unga på väg ut i arbetslivet.

Får jag sitta i kassan som 16-åring? Ska jag provjobba utan lön? Hur ska det fungera med raster när man säljer jordgubbar vid vägkanten dagen lång? Frågorna är många.

– Första jobbet är speciellt, det är stort att ha fått ett arbete och att tjäna egna pengar. Men det kan också vara mycket som man inte har koll på och kanske inte tänkt på innan, säger LO:s ungsekreterare Elsa Alm.

– Vår uppgift är att stärka unga, att ge stöd och tips för vad som gäller i arbetslivet och vilka rättigheter du har.

Med start måndagen efter midsommar har LO:s ungsekreterare Alm, tillsammans med företrädare från de olika LO-distrikten i landet, varit ute på arbetsplatser och evenemang där många unga sommarjobbar eller samlas. Glasskiosker, kaféer, minigolfbanor, hotell och restauranger, jordgubbsförsäljare i vägrenar…

Den första juliveckan har Elsa Alm träffat unga i arbete i bland annat Ystad, Växjö och Motala. När Transportarbetaren talar med henne är hon i Göteborg och ska senare på dagen till köpcentrumet i Nordstaden.

– Vi ska träffa folk i butiker och informera, säger hon.

”Solskensavtal” helt fel

Frågor om rätt till rast, tillåtna arbetstider och om ändringar i scheman är vanliga året om. Och många unga tar också upp problem med otrygga anställningar, berättar Elsa.

– Sedan är det ju vissa saker som är speciella för sommaren, som jordgubbsförsäljning – det är rätt vanligt att de som jobbar med det får stå väldigt länge vid vägkanten. Men man har alltid rätt till en paus och raster efter en viss arbetad tid. Det är tydligt reglerat hur det ska vara. Det är sådant vi svarar på, sådant arbetsgivaren inte informerat om, säger hon.

Ett annat typiskt sommarfenomen är så kallade solskensavtal, som strider helt mot alla regler. Exempel på sådant är att arbetsgivaren skickar hem personal tidigare från glasskiosken när det regnar. Det går visserligen bra så länge det är med lön enligt schemat: Står det sex timmar är det sex timmars betalt arbete som gäller.

LO:s ungsekreterare tycker att de flesta arbetsplatser hon varit i kontakt med är bra, att arbetsgivaren vill göra rätt för sig. Ändå är det så att ungdomar löper större risk än andra att skadas på jobbet. Anställda i åldersgruppen 16–24 år är överrepresenterade i statistiken över anmälda arbetsskador och juli är den månad då flest unga skadas, visar statistik från Arbetsmiljöverket. Den statliga myndigheten efterlyser bra introduktion och handledning från arbetsgivarna.

– Många unga vi träffar säger just sådant som ”jag har inte fått så mycket instruktioner”, säger Elsa Alm.

Hjälp från jobbjour

LO har även en jourlinje där det går att få stöd och råd om det dyker upp problem. På hemsidan ”Koll på jobbet” finns kontaktuppgifter och det går att få svar både på telefon, mejl och i chatt. Hjälpen är gratis och det krävs inte medlemskap i facket för att få svar.

På LO:s Koll på jobbet–sida finns också de vanligaste frågorna samlade. Bland annat den om det är rätt med provanställning utan lön. Svar: Nej. Däremot går det att som 16-åring jobba med nästan vad som helst, med undantag för arbete med farliga kemikalier, för tunga lyft eller med maskiner där det finns särskilda risker. Det är heller inte tillåtet inte att arbeta ensam. Men annars är det upp till arbetsgivaren att avgöra om det är lämpligt med kassajobb, så länge det sker inom tillåtna tider.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Taxiförare får försenad lön

Taxi. Älvsby Taxi North Rides förare kommer inte att få sin lön den 25 november, det skriver Piteå-Tidningen.

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.