Close
Transport har inlett en specialsatsning, kampdagar, då facket besöker arbetsplatser och värvar nya medlemmar. Strengbergs däck, med Janne Boudrie som platschef, får besök av Jonas Lundbäck och Patrik Husberg från Nyköpingsavdelningen.
Close

Kampdagar ska locka nya medlemmar till facket

Däckarbete. – Vad gör Transport åt det snäva tidsfönstret då alla bilägare måste hinna byta från dubb- till sommardäck? I år är det bara nio arbetsdagar... Det var den stora frågan som mötte Transports uppsökare när de hälsade på gummiverkstäder i Sörmland under den första av en serie fackliga kampdagar.

Måndag strax före lunch. Patrik Husberg och Jonas Lundbäck kliver in på Strengbergs däck i Södertälje. Patrik är vikarierande ombudsman, Jonas är nyvald ordförande i Nyköpingsavdelningen.

– Hej, vi kommer från Transport och skulle vilja snacka lite mer era anställda…

– Oj, säger Janne Boudrie, ställföreträdande platschef på däckfirman. Facket har varit här flera gånger och ni är alltid välkomna. Men snälla, det vore jättebra och ni varskodde oss lite innan. Så att vi kan frigöra de anställda.

Jonas och Patrik nickar och ursäktar sig med att kampdagarna är en ganska ny satsning i förbundet. Tanken är att alla avdelningar ska stänga ner den ordinarie verksamheten och bara satsa på arbetsplatsbesök och medlemsvärvning två dagar i månaden.

Det spontana samtalet i receptionen blir ändå lättsamt. Janne Boudrie berättar att vårruschen redan är i gång. I år väntas den bli ovanligt intensiv. Politikerna har inför lagkrav på vinterdäck fram till 31 mars, och sedan dubbförbud från den 16 april.

Reglerna är desamma över hela landet. För att inte riskera böter måste ett par miljoner bilägare (alla med dubbdäck) hinna byta hjul inom loppet av 15 dagar. Varav nio är arbetsdagar för däckverkstäderna.

– Det vore bra om Transport drev frågan politisk. Tidsfönstret måste bli större, säger Janne Boudrie.

Strengbergs tar emot tunga fordon och har även jourverksamhet. Verkstaden var en av de första som fick krav på sig att ha skyddsfordon, TMA, vid alla uppdrag på skyddsklassade vägar.

– TMA är bra. Säkerheten är jätteviktig, när vanliga bilister blir allt hänsynslösare. Men det borde vara samma regler för alla, säger platschefen.

Just den här dagen är det ingen anställd som har tid att snacka med facket och Patrik Husberg och Jonas Lundbäck åker vidare till nästa verkstad. De har redan avverkat gummifirmor i Nyköping och Trosa. Efter Södertälje väntar Eskilstuna och Strängnäs. Totalt blir det närmare 20 arbetsplatsbesök på en dag.

– Det är kul, säger Patrik. Det är nyttigt att vara ute på arbetsplatserna och lyssna på de anställda.

Till vardags jobbar Jonas Lundbäck på en terminal. Fast de senaste månaderna har han varit projektanställd på Nyköpingsavdelningen för att ringa upp arbetstagare som ännu inte gått med i facket.

– Jag frågar alla varför de inte är med. Ett vanligt svar är faktiskt: ”Ingen har frågat om jag vill gå med.”

Uppsökarna kör iväg några hundra meter, till nästa gummiverkstad. Michelins. På gårdsplanen står en dragbil som får ett av hjulen på boogien kollat.

Är de anställda med i facket?

– Nä, vi har det för bra, säger Anders Strömberg som jobbat länge på Michelin.

Även här blir det diskussion om tidsfönstret. Anders säger:

– Det är hektiskt varje vår. Vi har försökt ta in extrafolk, men det fungerar inte. I stället kör vi med ordinarie bemanning och jobbar som slavar i några veckor. Ändå brukar det inte bli mer än någon halvtimmes övertid per dag.

Totalt besöker Patrik Husberg och Jonas Lundbäck sex däckföretag i Södertälje. Vid ett av dem kommer en ung kille tassande precis när uppsökarna ska sätta sig i bilen. Försynt frågar han:

– Jag jobbade i en annan bransch tidigare och det har inte blivit av att jag bytt fackförbund. Hur gör man för att gå över till Transport?

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Jörgen Wärja och Mikael Gustafsson, avdelning 2 hamn

Trelleborgs hamn sviker om Tesla

Debatt. Trelleborgs hamns beslut om att hyra ut lokaler till Tesla under en pågående arbetsmarknadskonflikt är inte bara provocerande – det är ett öppet svek mot fackliga rättigheter och den svenska modellen.

Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.