Close
Hösten 2013 startade Allonias Sebhatu kampen mot Cabonline, som då hette Fågelviksgruppen.
Close

Känd taxikämpe laddar för ny fajt

Taxi. För sju år sedan tog Allonias Sebhatu upp kampen för bättre villkor för taxichaufförer i koncernen som i dag heter Cabonline. Han fick sparken. Nu startar han en ny fajt, den här gången mot Samtrans.

– Samtransåkaren jag fick jobb hos följde inte kollektivavtalet. När jag ifrågasatte arbetstiderna och lönen blev jag utsparkad, säger han.

Allonias Sebhatu blev rikskänd när han började organisera chaufförer på Taxi Kurir och Taxi 020, två av bolagen som ingick i Fågelviksgruppen. En koncern som senare bytte namn till Cabonline.

På senhösten 2013 organiserade han protestaktioner utanför Taxi Kurirs huvudkontor och han fick sedan huvudrollen i dokumentärfilmen Taxiklubben, som visades på bio.

Kort efter att Allonias Sebhatu tvingats bort från Taxi Kurir fick han nytt jobb – som färdtjänstchaufför söder om Stockholm. De senaste fyra åren har han kört för bolaget Sirius, både som egenföretagare och anställd.

Han beskriver Sirius och åkaren han körde för som seriösa arbetsgivare.

– Bolagen följde kollektivavtalet och arbetstidsreglerna. Det var ordning och reda, förtydligar han.

I våras gjorde Huddinge och några andra kommuner söder om Stockholm en ny upphandling av färdtjänst och skolresor. Vinnare blev Samtrans, som tog över trafiken i juli.

Allonias Sebhatu sökte och fick jobb hos en Samtransåkare med fyra minibussar. Anställningen började med en tre dagar lång utbildning i Samtrans regi.

– Det första jag frågade var om kollektivavtalet. Svaret jag fick var att alla de anslutna åkarna tillämpar Transports kollektivavtal.

Allonias Sebhatu började köra den 21 augusti. Ganska snabbt reagerade han över arbetstiderna, som i snitt blev 9,5 timmar per dag – när lunchrasten räknats bort. Betalningen skulle inte heller komma upp i avtalets nivå, insåg han.

När Allonias Sebhatu tog upp saken med åkeriet blev reaktionen drastisk:

– Åkaren sa upp mig muntligt, det var torsdagen den 1 september. På fredagen hade han ändrat sig. Men det slutade ändå med att han åkte hem till min familj på lördagen och krävde att få nyckeln till färdtjänstbussen.

Transportarbetaren träffar Allonias Sebhatu på måndagen, efter den omtumlande helgen. Han har kontaktat facket, som får en svår nöt att knäcka.

– Jag hade inte fått något anställningsbevis. Åkaren la fram ett när jag anställdes, men det innehöll fel som jag påpekade och då tog han snabbt tillbaka den enda kopian.

Turerna på Samtransåkeriet har tänt stridsviljan igen hos Allonias Sebhatu. Han hävdar att Samtrans vann färdtjänstkontraktet i södra Stockholm genom att dumpa priserna.

– Vad som än händer kommer jag att fortsätta kämpa för att chaufförerna ska ha bra villkor. I decennier slogs svenska arbetare får att få kollektivavtal, det måste vi hålla i.

– Jag är inte orolig för framtiden. Jag vet att jag är en bra färdtjänstförare, en chaufför som gillar jobbet och som uppskattas av kunderna. Jag kommer att få jobb någon annanstans.

Transportarbetaren har sökt åkeriet, utan framgång.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. olle ohlsson:
    27 januari, 2022

    mer vanligt är att åkare INTE följer det påstådda kollektivavtalet, samt "glömmer" anställningsavtalet innan anställningen påbörjas.

  2. Yon SEB:
    1 oktober, 2020

    I stort sett är det kommunerna som tillåter att arbetarna blir lurade. De vet väl att prisdumpningen inte håller måttet. Det värsta är att de förväntar sig att vi betalar 30 procent skatt för det. Prisdumpningen av kommunerna är oansvarig!!!

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Taxistolpe

Åtta av tio taxiföretagare skattade för lite

Taxi. Åtta av tio av de taxiföretag som granskats sedan 2020 fått ändring av sin skatt på grund av fusk eller fel, visar en sammanställning från Skatteverket.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.