Close
Hösten 2013 startade Allonias Sebhatu kampen mot Cabonline, som då hette Fågelviksgruppen.
Close

Känd taxikämpe laddar för ny fajt

Taxi. För sju år sedan tog Allonias Sebhatu upp kampen för bättre villkor för taxichaufförer i koncernen som i dag heter Cabonline. Han fick sparken. Nu startar han en ny fajt, den här gången mot Samtrans.

– Samtransåkaren jag fick jobb hos följde inte kollektivavtalet. När jag ifrågasatte arbetstiderna och lönen blev jag utsparkad, säger han.

Allonias Sebhatu blev rikskänd när han började organisera chaufförer på Taxi Kurir och Taxi 020, två av bolagen som ingick i Fågelviksgruppen. En koncern som senare bytte namn till Cabonline.

På senhösten 2013 organiserade han protestaktioner utanför Taxi Kurirs huvudkontor och han fick sedan huvudrollen i dokumentärfilmen Taxiklubben, som visades på bio.

Kort efter att Allonias Sebhatu tvingats bort från Taxi Kurir fick han nytt jobb – som färdtjänstchaufför söder om Stockholm. De senaste fyra åren har han kört för bolaget Sirius, både som egenföretagare och anställd.

Han beskriver Sirius och åkaren han körde för som seriösa arbetsgivare.

– Bolagen följde kollektivavtalet och arbetstidsreglerna. Det var ordning och reda, förtydligar han.

I våras gjorde Huddinge och några andra kommuner söder om Stockholm en ny upphandling av färdtjänst och skolresor. Vinnare blev Samtrans, som tog över trafiken i juli.

Allonias Sebhatu sökte och fick jobb hos en Samtransåkare med fyra minibussar. Anställningen började med en tre dagar lång utbildning i Samtrans regi.

– Det första jag frågade var om kollektivavtalet. Svaret jag fick var att alla de anslutna åkarna tillämpar Transports kollektivavtal.

Allonias Sebhatu började köra den 21 augusti. Ganska snabbt reagerade han över arbetstiderna, som i snitt blev 9,5 timmar per dag – när lunchrasten räknats bort. Betalningen skulle inte heller komma upp i avtalets nivå, insåg han.

När Allonias Sebhatu tog upp saken med åkeriet blev reaktionen drastisk:

– Åkaren sa upp mig muntligt, det var torsdagen den 1 september. På fredagen hade han ändrat sig. Men det slutade ändå med att han åkte hem till min familj på lördagen och krävde att få nyckeln till färdtjänstbussen.

Transportarbetaren träffar Allonias Sebhatu på måndagen, efter den omtumlande helgen. Han har kontaktat facket, som får en svår nöt att knäcka.

– Jag hade inte fått något anställningsbevis. Åkaren la fram ett när jag anställdes, men det innehöll fel som jag påpekade och då tog han snabbt tillbaka den enda kopian.

Turerna på Samtransåkeriet har tänt stridsviljan igen hos Allonias Sebhatu. Han hävdar att Samtrans vann färdtjänstkontraktet i södra Stockholm genom att dumpa priserna.

– Vad som än händer kommer jag att fortsätta kämpa för att chaufförerna ska ha bra villkor. I decennier slogs svenska arbetare får att få kollektivavtal, det måste vi hålla i.

– Jag är inte orolig för framtiden. Jag vet att jag är en bra färdtjänstförare, en chaufför som gillar jobbet och som uppskattas av kunderna. Jag kommer att få jobb någon annanstans.

Transportarbetaren har sökt åkeriet, utan framgång.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. olle ohlsson:
    27 januari, 2022

    mer vanligt är att åkare INTE följer det påstådda kollektivavtalet, samt "glömmer" anställningsavtalet innan anställningen påbörjas.

  2. Yon SEB:
    1 oktober, 2020

    I stort sett är det kommunerna som tillåter att arbetarna blir lurade. De vet väl att prisdumpningen inte håller måttet. Det värsta är att de förväntar sig att vi betalar 30 procent skatt för det. Prisdumpningen av kommunerna är oansvarig!!!

Lästips:

”Det är modernt slaveri” säger William Sadeek, taxichaufför sedan 30 år, om plattformsbolagens villkor.

Förare vittnar om usla löner och arbetsvillkor

Taxi. På Stockholms gator är det en vanlig syn med svarta taxibilar som står utanför de stora växlarna Cabonline och Taxi Stockholm. De kallas ibland för friåkare och plockar kunder från gatan. Många kör också för Uber och Bolt. Men inte William Sadeek som tycker att apparna betalar alldeles för dåligt.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.