Transcargo Sweden AB.
Close
Trots åtal och fällande domar drivs Trans Cargo vidare, nu under namnet Transcargo Sweden AB.
Close

Kännbara straff för de åtalade i Trans Cargo

Åkarparet som drivit Trans Cargo i Göteborg fälldes i dag för grova ekobrott. Maken döms till 2,5 års fängelse. Hustrun skulle egentligen ha fått åtta månader på kåken, men tingsrätten väljer i stället skyddstillsyn och samhällstjänst med hänsyn till parets sju barn. En funktionshindrad man som utnyttjats som målvakt får en månads fängelse.

Trans Cargo är ett dragbilsåkeri som kört för flera speditörer i Västsverige. Verksamheten har kantats av konkurser och flera företrädare har tidigare dömts för bokföringsbrott.

För åtta, nio år sedan krävde Transport kollektivavtal och det blev upptakten till en härva av svarta löner, momsfiffel och brevlådeföretag där Trans Cargos chaufförer påstods vara anställda.

Hösten 2015 häktades huvudmannen, en 44-åring som vi kan kalla Johan. Hans jämngamla hustru kallades till förhör, som formell företrädare i flera av bolagen.

Hon bröt ihop och förklarade att hon visserligen stått för bolagen, men att allt skötts av maken och åkeriets transportledare. Hustrun uppgav att hon haft fullt upp med parets sju barn i åldrarna 3 till 20 år.

I förhören och vid rättegången som avslutades i januari tillbakavisade Johan de flesta av anklagelserna. Han hävdade att frun var ansvarig och att hela upplägget med Trans Cargobolagen styrts av hustruns morfar, som drev en bokföringsbyrå. Morfadern avled 2012 och bokföringen togs då över av en annan släkting på byrån.

Klockan elva i dag, fredag, meddelade Göteborgs tingsrätt dom i målet. Rätten anser att en lång rad vittnesmål från kunder, chaufförer och bankpersonal visar att det är Johan varit den verklige huvudmannen i Trans Cargo.

Han döms till fängelse för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott under åren 2012 till 2014. Dessutom får han näringsförbud i fem år.

Hustrun slipper inte undan ansvar, trots att mycket talar för att hon blivit lurad av sin man. Tingsrätten menar att kvinnan haft ”ett större engagemang” än hon medgivet. Hon har i vart fall fått vetskap om oegentligheter, utan att agera.

Domstolen konstaterar att hustruns brottslighet motsvarar ett straffvärde på åtta månaders fängelse. Men barnen – och låg risk för fortsatt kriminalitet – anförs som skäl till att straffet ska omvandlas till 200 timmars samhällstjänst. Kvinnan får även näringsförbud i tre år.

Under många år har Johan utnyttjat en barndomskompis, en 46-åring man, som målvakt i bolagen. Vid ett tillfälle följer Johan med 46-åringen till banken och ser till att denne öppnar ett nytt bankkonto. Ett konto som sedan används för att betala ut omkring åtta miljoner kronor i svarta löner till chaufförerna.

Målvakten klassas som intellektuellt funktionshindrad, men rätten dömer honom ändå till skyddstillsyn och en månad bakom galler.

Så sent som i november 2012 dömdes 46-åringen till fängelse i åtta månader för grovt bokföringsbrott. Han hade då suttit som företrädare i bolag som ingått i Trans Cargosfären.

Enligt åklagaren har åkeriet haft uppåt 60–80 chaufförer anställda, kortare eller längre tid. Många av dem riskerar nu eftertaxering. I en del fall har inga inkomster alls deklarerats.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Tyska anställda mot försäljning av Schenker

Åkeri/Terminal. Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

TCO fortsätter dra ifrån LO

Organisering. Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.

Kultur
Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Pengar

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Han vill spåra avfallsbrott med AI

Artificiell intelligens. Kriminella tjänar mest pengar på droger, därefter vapen, och på tredje plats kommer avfall. Att komma åt den illegala avfallshantering­en är en ständig katt och råtta- lek, där myndigheterna ofta har svårt att hänga med. Nu undersöker Naturvårds­verket, i samverkan med andra myndigheter, möjligheterna att använda AI för att förbättra situationen.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Samtrans-åkerier ska införa månadslön

Servicetrafik. I våras berättade Transportarbeteren att Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtalet. Nu inför två stora åkerier månadslön. "Medlemmar kom till oss med material och då kan vi gå in och förhandla", säger Mikael Ladman, ombudsman för Transport i Stockholm.

BRA till Arlanda efter nytt avtal med SAS

Flyg. Omkring 90 procent av flygtrafiken försvinner från Bromma flygplats 2025 och flyttar i stället till Arlanda. Det står klart sedan flygbolaget BRA och SAS tecknat ett sjuårigt avtal till ett värde av 6 miljarder kronor.