Känslosam debatt om partikrav
Kongressen. En av kongressens dittills mest känslosamma debatter utspelade sig på söndagskvällen och handlade om två förslag om att ta bort partikrav för att få delta i en facklig-politisk spetsutbildning. Till slut vann förbundsstyrelsens nej – och det utan att rösträkning behövdes.
Kongressen. För att få delta i en särskild facklig-politisk utbildning som anordnas av Transport krävs det medlemskap i Socialdemokraterna. Två motioner till kongressen handlade om att ta bort det partikravet.
Första talare var Peter Eriksson från avdelning 4.
– Det här är nog ett av de jobbigaste anföranden jag som demokratisk socialist hållit. Jag kommer att prata mot mitt eget parti. Men det är dags att öppna den dörr som stängdes för 105 år sedan, sa han och syftade på när Vänsterpartiet bildades av revolutionära utbrytare från Socialdemokraterna.
Peter Eriksson ansåg att partiet sedan länge är ett vanligt demokratiskt parti och att det finns många vänsterpartister i Transport som är duktiga företrädare för förbundet, men ofta inte får politisk utbildning.
–De är lite ute i kylan, sa han.
Björn Eriksson Molin från avdelning 6 är vänsterpartist och har fått dispens att gå utbildningen. Från talarstolen berättade Björn Eriksson Molin att han först fått förtroendet att bli fackligt politiskt ansvarig för sin region i Transport, men blivit stoppad på grund av att han inte var medlem i Socialdemokraterna.
Många talare tog därefter upp Socialdemokraternas försvagning av anställningsskyddet och undrade vem som egentligen lämnat vem.
– Jag förstår rädslan och förstår viljan jag möter hos alla här inne som vill dra oss åt vänster, men jag är inte lika tålmodig som er. Min morfar var aktiv socialdemokrat. Palme var en enorm förebild för mig och det är därför jag är vänsterpartist i dag, sa Björn Eriksson Molin.
Efter att många argumenterat för att ta bort partikravet svängde debatten. Bland andra ville Robert Savela från Norrbottensavdelningen, precis som förbundsstyrelsen, avslå motionerna.
– Jag kan förstå tankegången. Men det skulle innebära att vi öppnar en dörr samtidigt som vi är på väg in i en rättegång om en uteslutning av en sverigedemokrat. Om vi förlorar den och valet går så illa som det kan. Var drar vi då gränsen för vem som ska få gå våra politiska utbildningar? Om vi röstar ja till förslaget och öppnar den här dörren ger vi oss ut på farligt vatten, sa Robert Savela och möttes av starka applåder.
Streck sattes i debatten och när talarlistan var tom genomfördes röstning via acklamation. Förbundsstyrelsens förslag att avslå motionerna vann. Kravet på att vara medlem i Socialdemokraterna för att få gå den facklig-politiska utbildningen är kvar.