Karin Wennerberg
… konstkonsult med uppdrag att göra LO:s konst mindre gubbig.
Vad köper du in för slags verk till LO-borgen?
– Sådan konst som representerar det som är LO i dag, som speglar dagens arbetsliv. Det handlar både om motiv som visar kvinnor och kvinnodominerade arbetsplatser, och verk gjorda av kvinnor. Det kan vara målningar men också foto, grafik eller skulptur.
Hur fritt är ditt uppdrag?
– Det är fritt, jag ger förslag till min uppdragsgivare (LO). Sedan får jag ett ja eller ett nej. Hittills har mina förslag blivit godkända. Det har också hänt att jag fått tips från uppdragsgivaren. Tidigare har LO nästan inte köpt in någon ny konst de senaste årtiondena. De här inköpen nu görs också för att gynna konstnärer, för ett levande kulturliv. Ofta ser och skildrar de vardagen, arbetsliv och solidariteten. Och det är också viktigt att säga att pengarna kommer från den konst vi sålt de senaste åren.
Men ska det stolta arvet av arbetarkonst slängas ut?
– Nej! Självklart inte, arbetarkonsten är viktig att inte göra sig av med. Det som sålts är framför allt sådant som inte direkt har någon koppling till LO:s historia, verksamhet eller arbete. Väldigt mycket är grafik som köpts in mellan slutet av 50-talet och 80-talet. Inga verk av Amelin!
Går det att komma in och se den nya konsten?
– Det går när man är på kurs eller liknande i huset, men tyvärr är det inte möjligt med visningstillfällen för privata besök. Det handlar bland annat om säkerheten.
Finns det konstverk från LO du skulle vilja ha i ditt eget hem?
– Ja, och det är en hel del … Både konsthantverk, som keramik från Gustavsberg till exempel, och konst. Allra mest förtjust är jag i sådan från slutet av 60-talet, då Sverige var som allra mest intressant. Ola Billgren, Jan Håfström, Elis Eriksson, Lena Svedberg … Spännande, rått, annorlunda och med mycket humor!