Kilometerskatt på gång
Åkeri. Kilometerskatten närmar sig. I dag på fredagseftermiddagen kommer en plan från regeringen: Fordon som väger över 3,5 ton ska betala den nya skatten på de större vägarna. Tanken är att ett skarpt förslag ska hamna hos riksdagen före årets val.
En utredning om vägslitageskatt för tunga lastbilar tillsattes våren 2015. Men ett par dagar innan den presenterade sitt förslag dömde finansminister Magdalena Andersson ut resultatet. Regeringen satte då, för ett drygt år sedan, i gång ett eget arbete för att kunna presentera ett förslag på vägslitageskatt under 2018.
Så här ser inriktningen ut i den promemoria som finansdepartementet levererade i dag:
Tunga lastbilar ska beskattas utifrån hur långt de kör. Vägslitageskatten bör, enligt förslaget, omfatta Europavägar, övriga riksvägar och primära länsvägar. Dessutom på vissa andra vägar för att undvika att den tunga trafiken väljer dem i stället för de där skatten tas ut.
Skatten ska vara olika utifrån hur mycket fordonstypen sliter på vägarna. Denna differentiering bör, skriver departementet, ske utifrån motorfordonets vikt och antal hjulaxlar samt med hänsyn till om det finns en draganordning. Den ska också ligga på olika nivåer utifrån utsläppen från fordonen.
Hur det ska gå till? Så här står det i promemorian:
”Systemet för att ta ut skatten bör baseras på ett elektroniskt avläsningsförfarande med satellitpositionering som teknisk lösning för skatteuttaget.”
Transport har länge drivit frågan om en kilometeravgift eller skatt för samtliga lastbilar som körs på svenska vägar. Förbundets ordförande Tommy Wreeth kommenterar det senaste upplägget från finansdepartementet i ett pressmeddelande:
– I praktiken handlar detta om satellitpositionerad gps-övervakning av godstrafik och lika skatt för alla lastbilar. Det är bra. Gps-övervakning är en fråga som Transportarbetareförbundet har drivit aktivt och högljutt under nästan tio års tid. Vi är oerhört glada att regeringen har lyssnat och förstått vikten av detta för svensk åkerinäring.
Även arbetsgivarna i Sveriges Åkeriföretag är positiva till regeringens idéer:
– Det är ett framsynt förslag, och differentieringen utefter trafikintensitet och geografi gör att timmertransporter och stora delar av Norrlands inland kan undantas. Det är också bra att skatten ska gälla redan för fordon över 3,5 ton och inte enbart tas ut på tyngre lastbilar som varit aktuellt tidigare, säger vd:n Rickard Gegö i ett uttalande.