Sopgubbar från Reno Norden. Foto Jan Lindkvist.
Close
Kontrakt för sophantering avslutas i förtid. Bilden togs i oktober 2017 då det nya avtalet mellan Reno Nord, nu Urbaser, och Stockholm stad började gälla.
Close

Klart med övergångsavtal för kritiserad sophämtning

Renhållning. Stockholm har i förtid avslutat avtalet för sophämtning som gällt sedan hösten 2017, efter den stora sopkonflikten. Tillsammans med entreprenören har staden nu ingått ett övergångsavtal – utbrett missnöje och periodvis tusentals klagomål i veckan ligger bakom.

Den 18 juli skrev det kommunala bolaget och renhållningsföretaget Urbaser under ett övergångsavtal, som gäller som längst till oktober nästa år. De anställda miljöarbetarna fick informationen i måndags.

– Ingen av parterna har varit nöjd med situationen. Vi tog beslutet att avsluta det gamla avtalet tillsammans med Urbaser, säger Helena Strömer, kommunikatör på Stockholm Vatten och Avfall.

– Både vi och de har upplevt att vi inte uppnått den servicenivå vi vill ha. Sophämtningen framför allt i innerstaden har inte fungerat så bra som vi velat.

Spanska Urbaser tog förra våren över det krisande bolaget Reno Norden under den ursprungliga avtalstiden, som sträcker sig fram till april 2023. Urbaser sköter sophämtningen i sju av Stockholms elva områden, bland annat i innerstaden och Liljeholmen. Övriga hämtningsområden sköts av Suez och där fortsätter avtalet att löpa som tidigare. Där har det inte varit problem med reklamationer på hämtningen i närmelsevis lika hög utsträckning.

För Urbaser visar statistik från april i år att det var reklamationer på mer än 670 av bolagets hämtningar, totalt drygt 210 000.

– Vi har nu sökt en gemensam lösning för att få en stabil verksamhet, säger Helena Strömer om övergångsavtalet.

Magnus Kinnunen är ombudsman på Transports Stockholmsavdelning. Även om han inte har renhållningsavtalet har han förstått att Urbasers kontrakt med staden varit ohållbart:

–Det har varit för mycket problem med att klara turerna. De hinner inte med, det blir klagomål och de riskerar vite – så blir det när yrkesskickligt och erfaret folk slutar.

Magnus Kinnunen betonar att många av de nya, orutinerade miljöarbetarna gör ett mycket bra arbete med tanke på förutsättningarna. Men att det är helt omöjligt för den som är ovan och kanske just fått körkort att uträtta samma jobb, på samma tid, som den som kört en runda länge, hittar rätt i fastigheterna direkt och kan sitt fordon.

– Det är inte heller alla som klarar av jobbet heller, det är slitigt och fortfarande ofta ett tungt arbete.

Många valde att säga upp sig från bolaget i samband med sopkonflikten för två år sedan.  Sommaren 2017 har lämnat djupa spår. Konflikten utlöstes av ett nytt avtal som skulle medföra längre arbetstid och högre arbetsbelastning samt krav på en inventering av nycklar i ett hämtningsområde på Kungsholmen. I botten låg också Reno Nords planer på ny lönemodell, tids- och inte prestationsbaserad, som i praktiken skulle medföra en kraftig lönesänkning för miljöarbetarna.

I början av juli 2017 gick Stockholms sopgubbar ut i vild strejk. Efter konflikten följde uppsägningar, entreprenörsbyten och hård arbetsbelastning med många timmars övertid för dem som arbetade kvar.

Själva upphandlingen av Stockholms sophantering fick tas om efter en dom. Från den 1 oktober 2017 gäller det nya avtalet, som nu alltså delvis ersatts med ett övergångsavtal.

Transportarbetaren söker Peter Ekholm, vd på Urbaser – tidigare på samma post i Reno Norden – för att få svar på frågor om bolagets syn på övergångsavtalet och framtiden för de anställda.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Här i Kagghamra startade branden i november 2020. Sedan februari 2021 är soptippen täckt av sand.

Rekordrättegång väntar i Think Pink-härvan

Miljöbrott. Den 3 september startade rättegången mot sammanlagt elva personer misstänka för kriminell avfallshantering kopplat till återvinningsbolaget Think Pink. Målet är det hittills mest omfattande rörande miljöbrott – systematisk dumpning av giftigt avfall på en rad platser runt om i landet.

Allan Johansson lutad över den soptunna som programledaren Sverker Olofsson använde sig flitigt av i konsumentmagasinet Plus på SVT.

Sopbilar och historia på unikt museum

Renhållning. Landets enda sopbilsmuseum ligger i Blomstermåla. Modeller och fotografier visar hur fordon, maskiner och verktyg för renhållning förändrats under förra seklet. Lokalerna i Folkets hus rymmer också föremål som vittnar om den industri som präglade samhället under 1900-talet.

Tidningsbuden drabbas hårt av Tidöpartiernas höjda försörjningskrav för migrantarbetare. Bilden är en arkivbild.

”Försörjningskravet blir moment 22”

Migrantarbetare. En rundringning till några av Transports avdelningar tyder på att Transportarbetareförbundet kommer att få fler ärenden som gäller migranter 2024, när deras nuvarande arbetstillstånd löper ut.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.