Ordföranden har ordet

Klimatfrågan är viktig för facken

Ordförandeord. Jag vill avsluta det här året med att prata om hopp och framtidstro.

När du läser detta kan det ha hänt mycket på den politiska arenan. I skrivande stund har vi ingen regering, men vi har en högerbudget som är framskissad av M och KD med politiska eftergifter till SD. Det är bekymmersamt och det drabbar som vanligt dem som redan i dag har det tufft, medan de med högre inkomster gynnas.

En högst påtaglig sak är att man i den här budgeten har avskaffat avdragsrätten för fackföreningsavgiften, medan arbetsgivarna märkligt nog har kvar motsvarande möjlighet. Men vi måste sätta tilltro både till vår demokrati och till den svenska modellen. Jag har full förståelse för att det krävs kompromisser för att hålla antidemokratiska strömningar borta från inflytande. Samtidigt ska vi värna om den svenska modellen och mitt budskap till samtliga partier är detta: Frågor som rör löner och villkor på svensk arbetsmarknad sköts bäst av parterna.

EU-besked ger hopp

För två veckor sedan kom beskedet från Bryssel som vi väntat på. EU:s ministrar har enats om en gemensam ståndpunkt i det så kallade mobilitetspaketet, det som reglerar vägtransporter inom EU. Förslaget inger hopp och är bättre än vi befarat. Men vi ser också tydliga eftergifter till östeuropeiska länder för att de ska kunna fortsätta köra i väst med dumpade villkor.

Går detta förslag igenom kan vi återigen konstatera att den svaga länken är vårt svenska kontrollsystem. Det läggs skrämmande lite resurser på att få stopp på den olagliga tunga trafiken, och där kommer Transportarbetareförbundet att lägga stort fokus under 2019. Det blir oerhört skevt om EU lyckas strama upp och täppa till kryphål – och om Sverige, som ett av de länder som har skrikit högst, sedan inte lyckas leva upp till en bra kontrollkvalitet.

Transport har kraften

Nyligen avslutades det globala klimatmötet i Katowice i Polen. Jag är oerhört stolt över vårt deltagande där och vill rikta ett personligt tack till Ulf Jarnefjord för hans klimatarbete inom vårt förbund.

Det finns ingen i dag, inget företag, inget politiskt parti och ingen organisation, som kan hävda att klimatet inte är deras fråga. Därför är klimatfrågan också viktig för facken. Det handlar om att arbeta med omställning, om att den ekologiska och sociala hållbarheten måste gå hand i hand så att ingen arbetare lämnas efter. Vi måste skapa nya arbetstillfällen i en ny, hållbar ekonomi och se till att vi alla blir medskapare i stället för motståndare till det.

Här har jag en stark tro på att Sverige kan vara ett föregångsland och att vi får med oss andra länder i det livsnödvändiga arbetet. Tillsammans kan vi, alla medlemmar i Transport, bli medskapare av hållbarhet och medskapare av framtidstro.

Riktningen är tydlig och vi har kraften att göra det.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Örjan Torpe:
    7 januari, 2019

    I Sydamerika och delar av Asien kör man fortfarande med blyat bensin. Vad spelar det för roll och vara ett föregångsland när andra länder inte följer med. Vi måste också komma ihåg de enorma svårigheter det är för ett samhälle att ställa om sin energiförsörjning. Den svenska uppfinningen som innebär att man inte behövde ha kol för att framställa stål utan istället använda vätgas kräver 10% av Sveriges elförbrukning. Sverige har 3% av stålmarknaden i världen. Detta kan ge en liten fingervisning om omställningssvårigheterna. Det räcker inte med innovationer, de måste också hålla för en praktisk användning.

Lästips:

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Tommy Wreeth. Foto: Petrus Iggström

Avtalsrörelsen går in i ett avgörande skede

Ordförandeord. Just nu pågår avtalsrörelsen för fullt och jag får ibland frågan om hur man hinner med och hur man orkar.

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Stress och osäkerhet bland yrkesförare

Debatt. Att planera en rast och dygnsvila utefter svenska vägar har blivit ett stressmoment för yrkesförare i vardagen. Trafikverket har under många år tagit bort många små parkeringar utefter många vägar, samtidigt som man begränsar lastbilsparkeringar på större rastplatser till gagn för personbilar.

Vad du än gör – gör det till musik

Ledare. Är du med i någon grupp på sociala medier där man bojkottar varor från USA? Jag är det. Om det hjälper vet jag inte. För vad biter på ledningen där borta med Trump i spetsen?

Rött huvudskyddsombud-märke på orange varselkläder

Bra arbetsmiljöarbete räddar anställdas liv

Debatt. Transport efterlyser en tydligare politisk vilja för att förbättra arbetsmiljöarbetet och att signalen till företagen måste bli att arbetsmiljö ska ha en central del i deras verksamhet.

Arbetsvillkor inom taxi

Taxibranschen är ett av de mest orättvisa yrken jag har sett i Sverige

Debatt. Jag jobbar för Taxi Stockholm, ett av de taxibolag som har kollektivavtal och anses ha bättre arbetsvillkor för sina chaufförer jämfört med andra bolag. Det säger många erfarna chaufförer som tidigare har jobbat för andra företag. Jag vill beskriva de vanliga rutinerna i detta bolag, som enligt många chaufförer anses vara det bästa i Stockholm.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Äntligen en bok där facket är med

Chaufförsliv. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Världens bästa lastbil!

Förarfavorit. Av någon anledning, om det var för att jag transporterat Scaniagods till Holland i närmare femton år, fick jag en förfrågan om att komma upp till Scania-ingenjörerna på ”Berget” och hålla föredrag.

Algoritmerna stjäl ditt liv

Rädda barnen. Efter vad jag kan minnas från min skoltid så fanns det inga hemmasittare. Alla barn gick i skolan mer eller mindre kontinuerligt. Några diagnoser fanns inte heller, bara busiga barn.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam

Gröt – från fattigmat till hetaste trenden

Mat. I det svenska bondesamhället var gröt en stapelvara, serverad både till frukost och middag. Under större delen av 1900-talet och början av 2000-talet förknippades gröt främst med äldre generationer och småbarn. Men nu har gröten gjort en remarkabel comeback och pryder menyerna på trendiga kaféer och restauranger.

Dags att allas bidrag värdesätts

Statusjakt. Rubriken i SvD får mig att haja till. Artikeln handlar om ängsliga föräldrar som skyddar barnen från minsta motgång i livet och ger dem odelad uppmärksamhet.

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Under-skattade. ”Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Jag ser med tilltro på förbundets framtid

Ordförandeord. En fungerande organisation byggs alltid från grunden och kräver både kontinuerligt underhåll och förnyelse. Detta gäller givetvis även för en fackförening.

Vad får man säga?

Ledare. Och hur får man säga det? Runt om oss sker attacker mot det fria ordet. I Sverige liksom i andra länder.

AMF har sålt sitt innehav i Uber

Replik. Till att börja med. LO och Taxi Stockholm är helt överens om att Uber och andra gigbolag genom sin affärsmodell skapar oreda på arbetsmarknaden och agerar med oschyst konkurrens mot seriösa aktörer i taxibranschen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.