Tät Stockholmstrafik, tunga fordon och privatbilister.
Close
Sveriges transporter kommer i hög grad att påverkas i den gröna omställningen mot fossilfritt.
Close

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.

Fackförbundet Vision organiserar drygt 200 000 medlemmar som arbetar inom bland annat kommuner och regioner. Den nya fackliga rollen som klimatombud infördes förra året. Bakgrunden är att medlemmarnas villkor på olika sätt påverkas eller kommer att påverkas av klimatomställningen.

Klimatombuden ska sprida kunskap om miljöfrågor och komma med förslag på åtgärder för att minska en verksamhets skadliga inverkan på miljön. På liknande sätt som skyddsombud jobbar med arbetsmiljön. Som i annan facklig verksamhet gäller det att tillsammans med kollegorna mejsla fram vad som behöver göras. Och sedan försöka förmå arbetsgivaren att genomföra förbättringarna.

Klimatombuden på Vision erbjuds utbildning och nätverk för att kunna driva frågorna, förklarar Vision på sin webb. Där finns också frågor, svar och tips för medlemmar som vill ta steget och engagera sig som ombud för miljön. Tanken är att klimatombuden ska ordna olika aktiviteter kring hållbarhet, stötta och få stöd av klubbstyrelsen, om det finns en på arbetsplatsen, och vara med som rådgivare vid förhandlingar med arbetsgivaren.

Inte fackligt engagerad innan

Mikael Bergqvist är detaljplanesamordnare på Trafikkontoret i Göteborg och lokalt klimatombud för Vision. Han hade inte varit fackligt engagerad tidigare och bytte fackförbund efter att han upptäckt representanter från Vision på en klimatmanifestation, Fridays for future 2019.

– Oj, det här är ett fack som engagerar sig i klimatfrågor, tänkte jag och tog kontakt med förbundet.

Sedan dröjde det ett tag för Vision att arbeta fram formerna för klimatombuden, som lanserades 2022. I dag finns 120 klimatombud efter att förbundet satsat på att ringa runt och anordna informationsmöten, uppger Mikael Bergqvist.

– Vi är många som aldrig varit engagerade i facket innan, men som har olika kopplingar till hållbarhet. Klimatombudens frågor har också starka kopplingar till arbetsmiljöfrågor, säger han.

Nu mobiliserar Vision för hållbara transporter. Förhandlingar pågår med arbetsgivare på olika håll och klimatombuden agerar bollplank, förklarar han.

– Medlemmarna har efterfrågat att om vi ska resa hållbart så ska våra arbetsgivare hjälpa oss. Inriktningen är att fler ska välja tåg än flyg. Men eftersom det tar längre tid att åka tåg så borde vi få kompensation för den längre restiden. Den tiden ska inte behöva styra hur vi förlägger vår semester.

Elcyklar på arbetsplatsen

Mikael Bergqvist berättar om klimatombud i Rättvik som lyckats få arbetsgivaren att satsa på elcyklar vid arbetsplatsen, under tre år.

– Fler och fler blir intresserade och undrar vilka frågor de kan driva. Det viktiga är ta fram de frågor som medlemmarna vill jobba med. Vad ser de på sina arbetsplatser som behöver åtgärdas?

Klimatombuden har dragit i gång digitala möten, klimatfika, dit de bjuder in forskare och diskuterar olika ämnen.

– Så att vi lär oss intresseförhandla om olika klimatfrågor, säger Mikael Bergqvist.

Kan klimatombud vara något för Transport att satsa på? Ett förbund där chaufförer och flygplatsarbetare ibland kan känna sig utpekade som ”miljöbovar”?

– Jag har inte jättekoll på Transports frågor, men jag kan föreställa mig att man vill ha tryggheten kvar i sitt yrke. Medlemmarna behöver diskutera vad en hållbar omställning kan innebära. Får de vara med i processen kan de säkert komma med jättebra lösningar.

– Vi är ju i en miljökris som kommer att påverka alla arbeten, inte minst transportyrkena, säger Mikael Bergqvist.

Gröna skyddsombud

Ulf Jarnefjord har en bakgrund i Transport och jobbar med klimatfrågor för Europafacket, Etuc.
Ulf Jarnefjord jobbar med miljöfrågor för Europafacket i Bryssel. Foto: Jan Lindkvist

Ulf Jarnefjord var tidigare regionalt skyddsombud i Göteborg, men också djupt engagerad i miljöfrågor inom LO och Internationella Transportarbetarefederationen (ITF).

Han håller med om att arbetarna måste få möjlighet att påverka omställningen.

– Blir de inte medskapare så riskerar vi att de blir fördröjare eller i värsta fall motståndare till den helt nödvändiga omställningen på arbetsplatserna.

Gröna skyddsombud är Ulf Jarnefjords benämning, eftersom han menar att rollen ska inrymma både klimat-, miljö-, rättvisetänk och sociala frågor. Inspiration hämtade han i England, där gröna skyddsombud funnits i över 20 år. På hans initiativ var ombuden på väg att införas i Transport för ett tiotal år sedan, berättar han.

Då hade ITF tagit fram en rapport om hur en mer hållbar transportsektor kan skapas, bland annat genom att undvika onödiga transporter. Transportarbetareförbundet gav också ut en bok, Transport och klimathotet.

– Tanken var att den skulle användas i studiecirklar med medlemmarna, säger Ulf Jarnefjord.

Men initiativet föll på grund av bristande intresse.

Hur kan Transport få fler medlemmar att engagera sig i miljöfrågorna?

– Det är svårt, men 2014 utbildade vi alla regionala skyddsombud om klimatfrågor. Tyvärr upplevde många att de redan har så många arbetsmiljöfrågor att jobba med att de inte hinner med miljön. Men nu ligger även tjänstemannafacken ST och Unionen i startgroparna för att införa klimatombud.

Inga jobb på död planet

Ulf Jarnefjord arbetar deltid på Europafacket i Bryssel. Han uppfattar tongångarna som positiva inom LO och berättar att IF Metall och Byggnads har utbildningar om klimatfrågor. Själv håller han kurser på LO-distriktet i Västsverige.

– Deltagarna blir eld och lågor, säger: Vi vill också bli gröna skyddsombud. Hur gör vi? Prata med era fackliga avdelningar, skriv motioner, råder jag dem. Framför allt yngre vill vara med och påverka. Men de äldre tänker också på sina barn och barnbarn. Om facket fångar upp dem kan de ta med sig de gröna frågorna och jobba med dem inom fackförbunden.

– Trots FN-förhandlingar i 30 år har utsläppen bara ökat. Men vi har inte 100 år kvar för att lösa detta utan bara några få. På en död planet finns inga jobb, säger Ulf Jarnefjord.

Utökad uppgift för skyddsombud

Lars Mikaelsson är förbundssekreterare i Transport. Han tycker att gröna skyddsombud ”på sikt” kan bli en utökad arbetsuppgift för skyddsombud.

– Det går snabbare att använda sig av en struktur som redan finns än att bygga upp en ny. Skyddsombuden jobbar ju redan i dag med gifter på jobbet och till exempel kemikalieutsläpp i tvätthallar på bensinstationer.

– Jag tror absolut att våra medlemmar vill bidra till en bättre värld. Men det gäller att inte gå för hårt fram. Klimatomställningen måste ske på ett socialt hållbart sätt annars kommer den att misslyckas. Vi hör lite för lite om det i den svenska debatten.

Vad menar du med socialt hållbar?

– Vi kan exempelvis ställa om så att alla bilar går på vätgas, men om folk inte har råd så blir det upplopp. För att omställningen ska lyckas behövs en kombination av åtgärder när det gäller skatter, bidrag och billigare teknik, säger Lars Mikaelsson, tidigare timmerbilsförare.

Själv använder han elcykel och tillbringar mycket av sin tid för arbetsresor på tåg.

Är gröna skyddsombud ett ”självmordsuppdrag” inom ett transportfack?

– Nej, men det är väldigt viktigt att arbetet sker på ett sätt så att vi får acceptans bland medlemmarna.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Sommar, semester och sommarjobbare

Ledare. Semestern tackar jag särskilt för. Tack alla ni som förra århundradet kämpade för semester, kortad arbetstid och föräldraledighet. Utan ert engagemang och er kamp hade vi inte haft de semestervillkor vi har i dag.

Tät Stockholmstrafik, tunga fordon och privatbilister.

”Sänkta dieselpriser hindrar övergång till biodrivmedel”

Klimat. HVO100 är ett förnybart alternativ till diesel och spelar en viktig roll när det gäller att öka användningen av förnybara drivmedel, minska utsläppen och nå upp till Sveriges klimatmål. Men regeringens sänkning av priserna på diesel och bensin hindrar övergången till gröna drivmedel.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.