Vägtransportfokus 2021

Klimatomställning i centrum

Åkeri. Omställningen från fossila till förnyelsebara bränslen gick som en röd tråd genom Elmia Vägtransportfokus.

Vi börjar med mannen som var näst sist att stå på Elmias digitala scen: Sven Hunhammar. Han är statens särskilda utredare för utfasning av fossila drivmedel. Så sent som i går gav han oss årtalet när de fossila drivmedlen ska vara utfasade ur Sverige: 2040. Det låter kanske långt bort. Men redan om nio år föreslår han att den sista nyproducerade fossildrivna bilen är såld i Sverige.

– Det är många ord om förbud, men det handlar också om att fasa in. Jag tror att det kommer att gå ganska snabbt för personbilar. Men vi ska också elektrifiera lätta och tunga lastbilar i den mån det går. Men jag tänker mig att de ligger lite efter, sa Hunhammar.

2040 ska alltså den sista droppen fossil diesel och bensin ha pumpats ur svenska tankar. Men även därefter kommer det att finnas fordon som kräver flytande energi.

Flera i branschen jobbar hårt för att öka sin produktion. Under torsdagsmorgonen berättade Preem i Sveriges vd, Magnus Heimburg, om företagets planer på att snabbt öka produktionen av drivmedlet HVO. Detta kan tankas rent i många dieselmotorer och är framställt av skogsråvara.

– Vi har redan gjort en större investering i Lysekil och räknar med att kunna producera en miljon kubikmeter förnyelsebart från 2024, sa han. Det är en fördubbling från i dag.

I framtiden finns inget enskilt drivmedel som kommer att fylla luckan oljan lämnar efter sig. Snarare kommer det att bli ett lapptäcke.

Företaget Energifabriken medverkade strax efter lunch. De tillverkar biodrivmedlet RME från raps. Företaget ägs av tre lantbrukarfamiljer. Energifabriken utvinner olja ur rapsen i en byggnad, och sedan pumpas oljan i en pipeline över till huset bredvid, där den förädlas till drivmedel.

– Det finns en debatt om food versus fuel (mat mot bränsle). Att det ska vara en konflikt om vad som ska odlas. Men utvecklingen i Sverige och Europa är att åkermarken minskar hela tiden. Energitillverkning är inte det som ligger bakom detta. Om vi vill säkra livsmedelsproduktionen ska vi hålla åkermarken i hävd, och det gör energitillverkning, sa Karin Varverud, hållbarhetschef och delägare på Energifabriken.

Att tillverka förnyelsebara drivmedel kommer aldrig att vara lika billigt som att pumpa upp olja ur marken. Skattefrihet möjliggör just nu tillverkningen. Men hur blir det i framtiden?

– Det viktigaste vi kan göra för att fasa ut fossila drivmedel är att stötta elektrifieringen i landet, säger Hunhammar, och fortsätter:

– Vi måste ha en laddinfrastruktur på plats som går att lita på längs vägen. Det är också viktigt eftersom eldrivna distributionsbilar och lastbilar kommer att vara betydligt vanligare om fem år.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Vi behöver en ny kontrollmyndighet för yrkestrafiken

Debatt. Under 2022 infördes flera nya bestämmelser gemensamt inom EU, det så kallade mobilitetspaketet. Bestämmelserna skulle ge bättre arbetsvillkor för yrkesförare, mer rättvis konkurrens mellan transportföretag och ökad trafiksäkerhet i den europeiska transportsektorn.

Tät Stockholmstrafik, tunga fordon och privatbilister.

”Sänkta dieselpriser hindrar övergång till biodrivmedel”

Klimat. HVO100 är ett förnybart alternativ till diesel och spelar en viktig roll när det gäller att öka användningen av förnybara drivmedel, minska utsläppen och nå upp till Sveriges klimatmål. Men regeringens sänkning av priserna på diesel och bensin hindrar övergången till gröna drivmedel.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.