Vägtransportfokus 2021

Klimatomställning i centrum

Åkeri. Omställningen från fossila till förnyelsebara bränslen gick som en röd tråd genom Elmia Vägtransportfokus.

Vi börjar med mannen som var näst sist att stå på Elmias digitala scen: Sven Hunhammar. Han är statens särskilda utredare för utfasning av fossila drivmedel. Så sent som i går gav han oss årtalet när de fossila drivmedlen ska vara utfasade ur Sverige: 2040. Det låter kanske långt bort. Men redan om nio år föreslår han att den sista nyproducerade fossildrivna bilen är såld i Sverige.

– Det är många ord om förbud, men det handlar också om att fasa in. Jag tror att det kommer att gå ganska snabbt för personbilar. Men vi ska också elektrifiera lätta och tunga lastbilar i den mån det går. Men jag tänker mig att de ligger lite efter, sa Hunhammar.

2040 ska alltså den sista droppen fossil diesel och bensin ha pumpats ur svenska tankar. Men även därefter kommer det att finnas fordon som kräver flytande energi.

Flera i branschen jobbar hårt för att öka sin produktion. Under torsdagsmorgonen berättade Preem i Sveriges vd, Magnus Heimburg, om företagets planer på att snabbt öka produktionen av drivmedlet HVO. Detta kan tankas rent i många dieselmotorer och är framställt av skogsråvara.

– Vi har redan gjort en större investering i Lysekil och räknar med att kunna producera en miljon kubikmeter förnyelsebart från 2024, sa han. Det är en fördubbling från i dag.

I framtiden finns inget enskilt drivmedel som kommer att fylla luckan oljan lämnar efter sig. Snarare kommer det att bli ett lapptäcke.

Företaget Energifabriken medverkade strax efter lunch. De tillverkar biodrivmedlet RME från raps. Företaget ägs av tre lantbrukarfamiljer. Energifabriken utvinner olja ur rapsen i en byggnad, och sedan pumpas oljan i en pipeline över till huset bredvid, där den förädlas till drivmedel.

– Det finns en debatt om food versus fuel (mat mot bränsle). Att det ska vara en konflikt om vad som ska odlas. Men utvecklingen i Sverige och Europa är att åkermarken minskar hela tiden. Energitillverkning är inte det som ligger bakom detta. Om vi vill säkra livsmedelsproduktionen ska vi hålla åkermarken i hävd, och det gör energitillverkning, sa Karin Varverud, hållbarhetschef och delägare på Energifabriken.

Att tillverka förnyelsebara drivmedel kommer aldrig att vara lika billigt som att pumpa upp olja ur marken. Skattefrihet möjliggör just nu tillverkningen. Men hur blir det i framtiden?

– Det viktigaste vi kan göra för att fasa ut fossila drivmedel är att stötta elektrifieringen i landet, säger Hunhammar, och fortsätter:

– Vi måste ha en laddinfrastruktur på plats som går att lita på längs vägen. Det är också viktigt eftersom eldrivna distributionsbilar och lastbilar kommer att vara betydligt vanligare om fem år.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.