Klubben som varit med sedan 1897
Oxelösunds hamn. Senaste fackliga striden – och segern – i Oxelösunds hamn handlade om komptids-banken. Förut la arbetsgivaren ut kompledighet när det passade produktionen. Nu väljer hamnarbetarna om de vill ta semester eller komp när de har beviljats ledighet.
– Vi hade alla med oss och det var vår styrka i förhandlingarna, säger Johan Sundberg, ordförande i fackklubben.
Just Oxelösunds hamn är historisk mark för Transport. Klubben startade samma år som förbundet, strax efter den i Norrköpings hamn.
Därför har veteranen Lars Eriksson kallats in. Han är före detta klubbordförande och har hunnit skriva två tjocka luntor med facklig historia sedan han gick i pension 2001.
– Från början var det förbjudet att mötas på hamnens område så organiseringen startade på Femöreplan ute i samhället, berättar han.
De senaste åren har klubben förhandlat fram en lokal bilaga till kollektivavtalet. Mycket jobb, men enklare i vardagen nu när de lokala parterna är överens om grunderna när det gäller scheman och lönetillägg.
– Det enda vi inte är överens om än är den fackliga tiden… som de vill dra ner på, säger Roger Dahlström, förhandlingsombud och sekreterare.
En annan fråga som klubben driver handlar om att den som är sjuk eller ledig alltid bör ersättas.
– Men det är nya tider. Arbetsgivaren skulle helst bara ha en handfull anställda och ta in resten på timme, säger Johan Sundberg. Och samtidigt märks det på sjukskrivningarna att fler får mer att göra.
– Det är något nytt, aldrig tidigare har vi sett kollektivare gå in i väggen. säger Roger Dahlström.
De konstaterar att arbetsgivarens förhandlare är mer utbildade än tidigare. De fackliga måste helt enkelt vara mycket pålästa.
– Engagemanget är ändå ganska lågt i hamnen, men vi försöker vara ute och prata och svara på frågor, berättar Roger Dahlström.
Ordförande Johan Sundberg tycker inte att det är konstigt att medlemmarna inte intresserar sig så länge det inte är stora konflikter med arbetsgivaren.
Varför är ni själva fackligt engagerade?
Svaren varierar förstås i en klubbstyrelse: Någon upptäckte att det är roligt att påverka. Det ligger i generna. Det är en fråga om rättigheter. Och människosyn. Jag tycker inte om orättvisor. Själv skyller jag på farsan.
Maria Eriksson är ganska ny i styrelsegänget.
– Jag tycker om att ha lite koll och söka ny kunskap, säger hon. Och samtidigt kände jag att vi skulle bli starkare om fler ställde upp och delade på jobbet.