Kol eller gasol?
Grillexperten. Kol eller gasol? Eller kanske el. Här svarar det proffsigaste proffset på den eviga frågan, grillare emellan.
– El? Nej, det rekommenderar jag inte. Det ska komma fett på elden som ger smak åt röken och köttet, säger Ulrik Lindelöv. Elgrill är för den som har en balkong där det inte är tillåtet att elda.
Ord och inga visor från förbundskaptenen i Svenska grillandslaget som samtidigt är president i Svenska grillfrämjandet, förkortat SBQA (Swedish barbecue association). Men när det handlar om kol eller gasol är han inte lika kategorisk:
– Det är svårt att känna skillnad, säger Ulrik Lindelöv. Den som älskar kol ska grilla med det, och den som är frälst på sin stora, feta gasolgrill ska köra den.
Så berättar han om ett blindtest som tidningen Allt om mat gjorde för några år sedan. En finkock och grillexpert (vi nämner inga namn) testade tio kolgrillade köttbitar och tio gasolgrillade. Han fick noll rätt av 20, sämre än en schimpans som gissar. Kocken blev tvungen att lite generad revidera sin strikta linje att kol är bäst.
– När vi tävlar använder vi ved, berättar Ulrik Lindelöv, flerfaldig medaljör i SM, EM och VM med sitt grillandslag.
När Sverige arrangerade VM 2015 förde han, som arrangör, in vegetarisk matlagning i grilltävlandet. Konkurrenterna blev inte glada när de skulle tillaga grönsaker och sojaprodukter som oumph.
– Men det har blivit en trevlig kategori för framtiden. En av domarna kände ingen skillnad på oumph och en vanlig köttbit.
Tillbaka till kol eller gasol.
– Kolen doftar bättre, tycker Ulrik Lindelöv när han ska sätta ihop listan med för- och nackdelar för båda grillmodellerna.