Ulrik Lindelöv
Close
Går diskussionen hög när en grillkväll planeras med vänner? Ulrik Lindelöv är kapten i grillandslaget och har svar på frågan om kol eller gasol är bäst.
Close
Sommarspecial

Kol eller gasol?

Grillexperten. Kol eller gasol? Eller kanske el. Här svarar det proffsigaste proffset på den eviga frågan, grillare emellan.

– El? Nej, det rekommenderar jag inte. Det ska komma fett på elden som ger smak åt röken och köttet, säger Ulrik Lindelöv. Elgrill är för den som har en balkong där det inte är tillåtet att elda.

Ord och inga visor från förbundskaptenen i Svenska grillandslaget som samtidigt är president i Svenska grillfrämjandet, förkortat SBQA (Swedish barbecue association). Men när det handlar om kol eller gasol är han inte lika kategorisk:

– Det är svårt att känna skillnad, säger Ulrik Lindelöv. Den som älskar kol ska grilla med det, och den som är frälst på sin stora, feta gasolgrill ska köra den.

Så berättar han om ett blindtest som tidningen Allt om mat gjorde för några år sedan. En finkock och grillexpert (vi nämner inga namn) testade tio kolgrillade köttbitar och tio gasolgrillade. Han fick noll rätt av 20, sämre än en schimpans som gissar. Kocken blev tvungen att lite generad revidera sin strikta linje att kol är bäst.

– När vi tävlar använder vi ved, berättar Ulrik Lindelöv, flerfaldig medaljör i SM, EM och VM med sitt grillandslag.

När Sverige arrangerade VM 2015 förde han, som arrangör, in vegetarisk matlagning i grilltävlandet. Konkurrenterna blev inte glada när de skulle tillaga grönsaker och sojaprodukter som oumph.

– Men det har blivit en trevlig kategori för framtiden. En av domarna kände ingen skillnad på oumph och en vanlig köttbit.

Tillbaka till kol eller gasol.

– Kolen doftar bättre, tycker Ulrik Lindelöv när han ska sätta ihop listan med för- och nackdelar för båda grillmodellerna.

Snabbkoll
Rättigheter och skyldigheter. Illustration: Mattias Käll

Håll koll på dina rättigheter – och skyldigheter

Anställd. Det kör ihop sig på jobbet och du vänder dig till facket. Får arbetsgivaren verkligen göra så här? Som anställda har vi många rättigheter – men också skyldigheter.

Kultur
Kiruna Folkets hus när verksamheten var i gång. Foto: Lars Sjölund

Farväl till Folkets hus?

Mötesplats. En gång arbetarrörelsens egen mötesplats, blomstrande och med central roll för folkbildningen. I dag på väg att försvinna. De senaste tjugo åren har vart tredje Folkets hus lagts ned.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Servicetrafik
Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Sohail Samadi väntar på körning utanför Gävle sjukhus. Han kör för Bocken taxi, ett av 25 bolag som X-trafik upphandlat trafik av. Foto: Lilly Hallberg

Sohail söker annat jobb

Taxi. Utanför Gävle sjukhus väntar Sohail Samadi. Han tycker att det fungerar bra att köra serviceresor för Gävlebolaget Bocken taxi men att det är svårt att klara sig på lönen.

Automatisk förtöjning
Med stora vakuumplattor sugs fartygen in till en av kajerna i Kapellskärs hamn, en process som går tyst till och tar omkring 30 sekunder.

Hamnen där skeppen sugs fast

Kapellskär. Plötsligt är fartyget i väg. Lösgjort från de stora vakuumplattorna på ett nästan overkligt, ljudlöst vis. Kapellskär i Roslagen är först i landet med automatisk förtöjning – vid anlöp tar det 30 sekunder att suga in M/S Finnsirius till kajen.

Däckbytartider
Jennie Franzén trivs bäst bland tungbilarna.

Lugnet före stormen

Gummiverkstad. Rockbandet Slade ljuder ur högtalarna och smält snö droppar i håret på däckmontörerna i splitternya lokaler vid däckverkstan Ingers däck. Men vem är Inger? Tungbilsmontören som rycker ut heter Jennie.

Snabbkoll
Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.