Köldgräns krävs för säkra resor anser Transport.
Close
Transport anser att minus 30 graderC bör utgöra en undre köldgräns då färdtjänst- och skolskjutsfordon ska ställas.
Close

”Köldgräns krävs för säkra resor”

Serviceresor. Ställ färdtjänst- och skolskjutsfordon vid minus 30 grader, manar facket. Debatten drog i gång i Norrbotten när ett taxibolag stoppade en skolskjuts vid en köldknäpp. Hos Luleå och Älvsby taxi går åsikterna lite isär om en bestämd köldgräns.

– Om bussar och tåg stoppas och folk ställer sina bilar. Ska du då skicka ut färdtjänst- och skolbussförare i 30–50 graders kyla, undrar regionala skyddsombudet Robert Savela på Transports avdelning 26 i Luleå.

Avdelningen svar är nej. Savela har inlett en dialog med upphandlaren, Länstrafiken, och vill gärna se en handlingsplan, som även omfattar kommunens skolskjuts, vid extremväder. Minus 30 är en rimlig köldgräns, anser avdelningen.

Men hur resonerar taxibolagen? Mikael Hjorth är koncernchef vid Luleå taxi. Han tar fasta på att Arbetsmiljöverket inte har någon lägsta temperaturgräns för när arbete måste avbrytas. Och hänvisar i stället till

Mikael Hjort koncernchef vid Luleå taxi. Foto: Privat
Mikael Hjort koncernchef vid Luleå taxi. Foto: Privat

arbetsmiljöreglerna om arbetsgivarens ansvar att göra riskbedömningar och avgöra om det går att jobba säkert, även i stark kyla.

– Vi gör en riskanalys inför varje uppdrag, beroende på vart resan bär. I Norrbotten är vi vana vid kyla. Det är lättare att klä och skydda sig vid minus 45 grader än plus 45, säger han.

Men går en taxibil sönder och blir stående medger Hjorth att det kan bli kallt.

– Därför är det viktigt att inte köra till platser där det inte finns ställen att värma sig på. Vi tittar på kundernas klädsel. Är de dåligt rustade för kylan så kör vi inte. Men all tätortstrafik är helt riskfri oavsett hur kallt det är, säger han.

Riskbedömningen omfattar också val av fordon. Dieselbilar klarar inte temperaturer under 35 grader minus medan bensin tål minus 50. Elbilar rullar men körsträckan kortas till omkring en tredjedel, förklarar Hjorth, som stoppat dieselbilar och dirigerat om till elbilar i stället. Möjligheten att ta alternativa vägar för att slippa obygd finns också, poängterar han.

– Bedömer vi att en resa innebär risk för hälsan så ställer vi in den. Fast det har aldrig hänt.

Att tåg stoppar trafiken vid köldknäppar är rimligt eftersom det rör sig om betydligt fler passagerare som kan behöva evakueras, resonerar Mikael Hjorth. Han är skeptisk till en generell köldgräns.

– Det går inte att säga att minus 30 är för kallt. Det beror helt på förutsättningarna, säger han.

David Lindström är stationsansvarig vid Älvsby taxi North ride, som kör fler sträckor i obebyggda trakter. Han stoppade morgonturerna med skolskjuts vid ett tillfälle på grund av kylan, av hänsyn till elevernas

David Lindström stationsansvarig vid Älvsby taxi North ride. Foto Johanna Fond
David Lindström, stationsansvarig vid Älvsby taxi North ride. Foto Johanna Fond

och chaufförernas säkerhet. Och har diskuterat frågan med Transport. Debatten som följde ledde fel, tycker Lindström.

– Vi ställde inga taxibilar, men där emot våra skolbussar. De rymmer som mest 52 personer och som minst 22. Blir en skolbuss stående krävs ett antal fordon för att evakuera eleverna och det är svårt att uppbåda vid rusningstid, säger han.

Han pekar på att skolungdomarna kan komma i ”bara jackan” och att det är orimligt att chaufförerna ska ställa sig och sortera ut ”du får åka men inte du”.

– Vi samarbetar med Länstrafiken och de tittar på vad vi kan sätta för köldgräns. Ett gemensamt regelverk för alla bolag vore bäst så vi slipper pajkastning mellan transportörer.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Taxibranschen är ett av de mest orättvisa yrken jag har sett i Sverige

Debatt. Jag jobbar för Taxi Stockholm, ett av de taxibolag som har kollektivavtal och anses ha bättre arbetsvillkor för sina chaufförer jämfört med andra bolag. Det säger många erfarna chaufförer som tidigare har jobbat för andra företag. Jag vill beskriva de vanliga rutinerna i detta bolag, som enligt många chaufförer anses vara det bästa i Stockholm.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.