Kollegahjälpen stärker sitt nätverk
Hälsa. I mer än 20 år har lastbilschaufförer och åkare arbetat för att stötta kollegor som varit med om traumatiska händelser och olyckor. Hjälparna i Kollegahjälpen arbetar ideellt. Nätverket blir nu starkare när Transport kommer med som officiell samarbetspartner.
Ett samtal med en kollega kan vara avgörande om det är möjligt att alls kunna återgå till jobbet efter en olycka. SOS Alarm är den snabbaste och enklaste vägen att få kontakt med en stödperson inom Kollegahjälpen.
I dag arbetar ett trettiotal kollegahjälpare runt om i landet. Samtliga har gått en specialutbildning för att förstå hur människor reagerar i chock och hjälparna har också lärt sig olika samtalstekniker. Många av dem har egna erfarenheter av olyckor, rån eller överfall.
Huvudman för Kollegahjälpen är Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd (Tya) och Sveriges Åkeriföretag. Nätverket har sedan tidigare Länsförsäkringar och Volvo som samarbetspartner. Nyligen anslöt sig både Svenska Transportarbetareförbundet och arbetsgivarorganisationen Transportföretagen till samarbetet.
Kollegahjälpen är ett sätt att återskapa en del av tryggheten hos den som chaufför varit med om ett trauma. Det kan handla om att ett barn plötsligt sprungit ut på vägen, en cyklist som vinglat till, en personbil som fått sladd och kommit över på fel sida av vägen – den som kör ett många ton tungt fordon kanske klarar sig helt utan fysiska skador i en olycka. Mentalt är det en annan sak. Och att bli friad från att ha varit orsakande i en utredning är ingen garanti för inre frågor om egen skuld. Kunde jag ha gjort något annorlunda?
Transportarbetaren har flera gånger tidigare skrivit om dem som arbetar inom Nätverket, liksom betydelsen för dem som fått stöd i samtal. För centralt är att lyssna, lyssna och åter lyssna. Om traumat skedde nyligen eller för 20 år sedan spelar ingen roll. Det viktiga är att kollegahjälparna får en signal om att hjälpen behövs.
På Kollegahjälpens hemsida finns mer information och också en film om verksamheten: https://www.kollegahjalpen.se/#FILM