Kollektivavtal äger i rätten
Arbetsrätt. Kammarrätten upphäver Transportstyrelsens föreläggande mot ett större åkeri, med hänvisning till lagen om arbetstid vid vägtransporter – kollektivavtalet reglerar i fallet sammanlagd arbetstid och nattarbete, slår domstolen fast.
Efter tillsyn av Transportstyrelsen gav myndigheten Ax Transport AB våren 2021 ett föreläggande om att införa ett fungerande system för att säkerställa att vägarbetstidslagen följs.
Transportstyrelsen pekade i sitt beslut på fem punkter som åkeriet måste uppfylla. Det gällde bland annat att se till att chaufförernas sammanlagda arbetstid under en kalendervecka inte överstiger 60 timmar, inte arbetar mer än 6 timmar utan minst en kvarts rast och att chaufförer som jobbar natt inte arbetar mer än 10 timmar under ett dygn.
Ax Transport, ett åkeri som kör kyl- och frystransporter i Mälardalen och Roslagen, hade bara några månader på sig att uppfylla kraven, till den sista augusti 2021. Men Ax Transport ansåg att föreläggandet var felaktigt och överklagade myndighetens beslut till förvaltningsrätten.
Åkeriet pekar i ett yttrande på att regleringen av arbetstid vid visst vägtransportarbete – vägarbetstidslagen – delvis har ersatts med bestämmelser i transportavtalet. Det gör att Transportstyrelsen inte haft stöd i författningen för att utfärda föreläggandet.
Och förvaltningsrätten i Falun gav åkeriet rätt: Domstolen hävde i september 2021 Transportstyrelsens föreläggande i enlighet med Ax Transports yrkande.
Förvaltningsdomstolen grundar domen på att det genom kollektivavtal, som har slutits av central arbetstagarorganisation, får göras undantag från bestämmelserna i lagen när det gäller vissa paragrafer. Genom ett sådant kollektivavtal får det också bestämmas i vilken omfattning perioder av väntan ska räknas som arbetstid.
Domstolens utredning visar att åkeriet är medlem i Biltrafikens Arbetsgivareförbund och är bundet av transportavtalet, ett centralt kollektivavtal slutet med Svenska Transportarbetareförbundet. Av det framgår att parterna gjort avvikelser från vägarbetstidslagen i den utsträckning som lagen medger, enligt rättens analys.
Förvaltningsrätten i Falun skriver vidare i sin dom:
”Kollektivavtalsregleringen är en mycket stark tradition, vilket lagstiftaren av allt att döma har tagit fasta på och därmed kommit att anföra med den typen av tillsynsfrågor som är för handen. Lagstiftaren har således menat den specifika uppgiften på det allra mest ändamålsenliga sättet kan skötas av arbetsmarknadens parter och att tillsynen därmed ska skötas dem emellan.”
Tranportstyrelsen överklagade domen till högre instans, kammarrätten. Men den 15 december förra året avslog domstolen i Sundsvall myndighetens överklagan. Det har inte kommit fram något som gör att det finns anledning att göra en annan bedömning än den förvaltningsdomstolen kommit fram till, enligt kammarrättens domskäl.