Dekalen som snart ska klistras upp på bilarna i Vellinge Taxi.
Close
Här är dekalen som snart ska klistras upp på bilarna i Vellinge Taxi.
Close

Kollektivavtal för taxi – ett krav i Vellinge

I skånska Vellinge tecknas kollektivavtal på löpande band. Transport i Malmö och taxibolaget i Vellinge är överens om att åkarna ska ha avtal. Nio av tolv transportörer har hittills skrivit på.

– Äntligen händer det något positivt i taxibranschen. Efter tio, femton år bär vårt arbete frukt, säger Lone Olsson.

Hon är ombudsman med ansvar för taxibranschen, och för ett år sedan gick hon och funderade. Tänk om Transport skulle ta fram ett märke som taxiåkare med kollektivavtal kunde sätta på sina bilar? Då ringde telefonen:

– Det var en taxiåkare i Vellinge, berättar hon. Och han hade samma idé …

Snart stod det klart att vd:n för Vellinge Taxi hade samma inställning. Han var snabbt med på att alla åkare som kör för beställningscentralen ska ha kollektivavtal för förarna. Och att det gärna ska visas upp med en dekal på bilarna.

– Egentligen står det kravet i vårt avtal med åkerierna sedan 2010, säger Jörgen Nilsson, vd på Vellinge Taxi. Men vi har vuxit sedan dess och alla hade inte tecknat avtal.

Han berättar att de minsta taxiåkerierna – även de där ägaren är den enda chauffören – också ska ha avtal för att få vara anslutna till beställningscentralen.

– Vi ser inte facket som en motpart, säger Jörgen Nilsson. Snarare som en samarbetspartner som kan hjälpa de små företagen att hålla reda på vad som gäller.

Lone Olsson på Transport är den som tecknar kollektivavtalen med taxiåkarna. I dag har hon tre kvar på sin lista. Nästa vecka ska alla ha skrivit på.

Märket för bilrutorna är redan framtaget, men hon avvaktar tills hela Vellinge Taxi är anslutet. Då ska det bli en liten ceremoni när den första dekalen sätts upp.

– Jag hoppas att det här gör att fler går med i facket också, säger hon. Det behövs verkligen i den här branschen.

Vellinge är dock inte den enda ljuspunkten när det gäller taxi i Malmötrakten. Lone Olsson har ytterligare två exempel:

– Vi har fått ner Svea Taxi till vårt område, ett dotterbolag till Taxi Stockholm, säger hon. Och även där är grundinställningen att åkarna ska ha kollektivavtal.

– Dessutom har ett limousinföretag hört av sig … Det har kollektivavtal och vill visa det med att sätta våra märken på sina snygga bilar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Förvånande, märkligt, underligt

Ordförandeord. Till min stora förvåning har vår motpart Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) skickat in en stämning till Arbetsdomstolen mitt i semesterperioden. De stämmer oss med anledning av vårt sympativarsel till stöd för IF Metall i konflikten med Tesla gällande tecknande av kollektivavtal.

Oleg Grygoriuk. Foto: MTWTU

”Hamnar och infrastruktur drabbas hårdast i Rysslands attacker”

Hamn. Ryssland attackerar Ukrainas strategiskt viktiga hamnstad Odessa nästan dagligdags. – Situationen växlar från ena minuten till den andra på ett sofistikerat sätt, säger Oleg Grygoriuk i Transports systerfack MTWTU.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

35-timmars arbetsvecka får tumme upp från facket

Politik. En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna föreslår 35-­ timmars arbetsvecka till 2035. – Det är ett bra förslag, men takten är för långsam, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

Teknik & trafik
Så här skulle e-metanolfabriken se ut. Men det blir ingen fabrik. Illustration: Öviks Energi

Satsning på grönt fartygsbränsle avbryts

Sjöfart & flyg. Flagship Ones fabrik i Örnsköldsvik skulle tillverka fossilfritt e-metanol. Den skulle bidra till grön omställning och skapa nya jobb. Men det blir ingenting av det.

Rekordrättegång väntar i Think Pink-härvan

Miljöbrott. Nästa vecka startar rättegången mot sammanlagt elva personer misstänka för kriminell avfallshantering kopplat till återvinningsbolaget Think Pink. Målet är det hittills mest omfattande rörande miljöbrott – systematisk dumpning av giftigt avfall på en rad platser runt om i landet.

Strul med nya kurser för ordningsvakter

Bevakning. Lite mer än ett halvår har gått sedan nya ordningsvaktslagen infördes. Grund- och fortbildningarna har kommit i gång och många blir fullbokade. Men utbildningsplatserna är för få och dåligt utspridda, anser Martin Bjurhem på Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Elmia Lastbil 2024

Samling för branschen

Åkeri. Framtid och historia, fordonstillverkare och fack, chaufförer och opinionsbildare. På onsdagen öppnande den tjugoandra upplagan av lastbilsmässan på Elmia i Jönköping.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Arbetsgivare stämmer Transport för sympativarsel

Konflikt. Biltrafikens Arbetgivareförbund har stämt Transport för brott mot varselskyldighet. Det gäller omfattningen av sympatiåtgärder i Teslakonflikten. ”Varför de stämmer oss kan de förmodligen bara själva förklara” menar Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande.

Elmia Lastbil 2024

Transport på plats på Elmia

Åkeri. Alla kommer att vara där. På onsdag nästa vecka öppnar lastbilsmässan på Elmia-området i Jönköping. Transport välkomnar besök i förbundets monter under fyra mässdagar.

Biljettkontrollanter-foto-Västtrafik

Civila kontrollanter kvar hos Västtrafik

Bevakning. De omstridda, civilklädda kontrollanterna i Göteborgs kollektivtrafik blir kvar åtminstone under en förlängd testperiod. Flera kontrollanter har utsatts för våld och hot, men enligt trafikbolaget Västtrafik har det lugnat ned sig.

CSG:s rekonstruktion har stoppats

Bevakning. Osäkerhet råder bland de anställda på vaktbolaget CSG sedan rekonstruktionen av företaget har stoppats. Personalen förtjänar en stor eloge säger Transports ombudsman Clas Hellsing.

Pride 2024 är i gång!

Facket. Transport är på plats på årets Pridevecka i Stockholm. Festivalen startade på måndagen och avslutas med traditionsenlig parad på lördag.

Rattfylla bakom allt fler indragna körkort

Trafiksäkerhet. Nära 20 000 körkort återkallades det första halvåret. Medan trafikbrotten som orsak minskar fortsätter återkallelser på grund av rattfylleri och drograttfylleri att öka.

Sopbil fast i slukhål

Arbetsolycka. Plötsligt rasade vägen – föraren hann inte reagera och sopbilen körde ned och fastnade i slukhålet i ett bostadsområde i Jönköping. Ingen ska ha skadats fysiskt i olyckan.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

M: Sverige riskerar missa säkerhetsmål

Trafikpolitik. Målet att halvera antalet dödsolyckor i vägtrafiken ser ut att misslyckas. Riksförbundet M, tidigare Motormännen, larmar nu om att takten för att öka säkerheten är för långsam och att farliga vägavsnitt lämnas utan åtgärd.

Semester fortfarande klassfråga

Rapport. Skillnaderna är stora mellan arbetare och tjänstemän när det gäller möjlighet till semesterresor, fritidsaktiviteter och nöjen. Och klyftan har ökat över tid, visar LO:s kartläggning.