Konflikt om hamnavtal avgörs i AD
Vad är egentligen övertid? Får ett företag göra upp lokalt med ett annat fack än Transport som har det centrala avtalet? Om inte – hur mycket ska det i så fall kosta? Och vad har företaget hittills tjänat på att teckna de lokala överenskommelserna?
Två dagar är avsatta för förhandlingar i Arbetsdomstolen om konflikten mellan Svenska Transportarbetareförbundet och hamnbolaget Shorelink. Stridsfrågan är ifall arbetsgivarna har brutit mot gällande kollektivavtal genom att sluta lokala avtal med Hamnarbetarförbundet (HF) i sina fyra Norrlandshamnar.
HF:arna spelar en passiv huvudroll i rättsprocessen och fyller, tillsammans med transportare från hamnavdelningarna, åhörarläktaren.
– Det här är en viktig principiell fråga, säger Transports ordförande Lars Lindgren i en paus. Genom att inte tillämpa vårt avtal har Shorelink kommit undan med lägre kostnader, och det har gjort att andra hamnar förlorat uppdrag.
Inför sittande rätt företräder Anette Olofsson, jurist från LO-TCO rättsskydd, Transport. Hon räknar upp de paragrafer i stuveriavtalet och medbestämmandelagen som Shorelink ska ha brutit mot: Det handlar om arbetstider, schemaändringar, skiftgång, dygnsvila, ersättning för arbete utanför det centrala avtalets tider, inhyrning av personal.
Grunden i hennes argumentation är att de överenskommelser som arbetsgivaren har gjort med HF på dessa punkter är brott mot kollektivavtalet. Och att arbetsgivaren uteslutande kan göra sådana överenskommelser med det fackförbund som har det centrala avtalet, det vill säga Transport.
Sammanlagt ska detta kosta Shorelink runt två miljoner kronor, enligt Anette Olofssons framställan. Plus ränta. Det handlar om ett skadestånd till Transport, som rätten ska ta ställning till.
– Det ska inte vara lönsamt för ett företag att bryta mot kollektivavtalet, säger Anette Olofsson innan hon lämnar över ordet till motparten.
Juristerna Lars Hartzell och Petter Wenehult, som företräder Shorelink, jämför sina lokala uppgörelser med HF med dem som andra hamnar har gjort med Transport. De hävdar att avtalen är snarlika.
– Vi behöver diskutera och komma överens med den fackliga organisation som finns på arbetsplatserna, säger Petter Wenehult.
En del av arbetsgivarnas linje är att Transport har känt till de lokala avtalen så länge att ett eventuellt brott mot det centrala kollektivavtalet är preskriberat.
Förhandlingarna i AD fortsätter på torsdag. Domen som slår fast vilken part som tolkar kollektivavtalet rätt kommer senare.