Publik strömmar in till Arbetsdomstolens sessionssal
Close
Publik strömmar in till Arbetsdomstolens sessionssal. Frågan är om hamnbolaget Shorelink har brutit mot kollektivavtalet genom att göra lokala överenskommelser med Hamnarbetarförbundet i stället för Transport.
Close

Konflikt om hamnavtal avgörs i AD

Vad är egentligen övertid? Får ett företag göra upp lokalt med ett annat fack än Transport som har det centrala avtalet? Om inte – hur mycket ska det i så fall kosta? Och vad har företaget hittills tjänat på att teckna de lokala överenskommelserna?

Två dagar är avsatta för förhandlingar i Arbetsdomstolen om konflikten mellan Svenska Transportarbetareförbundet och hamnbolaget Shorelink. Stridsfrågan är ifall arbetsgivarna har brutit mot gällande kollektivavtal genom att sluta lokala avtal med Hamnarbetarförbundet (HF) i sina fyra Norrlandshamnar.

HF:arna spelar en passiv huvudroll i rättsprocessen och fyller, tillsammans med transportare från hamnavdelningarna, åhörarläktaren.

– Det här är en viktig principiell fråga, säger Transports ordförande Lars Lindgren i en paus. Genom att inte tillämpa vårt avtal har Shorelink kommit undan med lägre kostnader, och det har gjort att andra hamnar förlorat uppdrag.

Inför sittande rätt företräder Anette Olofsson, jurist från LO-TCO rättsskydd, Transport. Hon räknar upp de paragrafer i stuveriavtalet och medbestämmandelagen som Shorelink ska ha brutit mot: Det handlar om arbetstider, schemaändringar, skiftgång, dygnsvila, ersättning för arbete utanför det centrala avtalets tider, inhyrning av personal.

Grunden i hennes argumentation är att de överenskommelser som arbetsgivaren har gjort med HF på dessa punkter är brott mot kollektivavtalet. Och att arbetsgivaren uteslutande kan göra sådana överenskommelser med det fackförbund som har det centrala avtalet, det vill säga Transport.

Sammanlagt ska detta kosta Shorelink runt två miljoner kronor, enligt Anette Olofssons framställan. Plus ränta. Det handlar om ett skadestånd till Transport, som rätten ska ta ställning till.

– Det ska inte vara lönsamt för ett företag att bryta mot kollektivavtalet, säger Anette Olofsson innan hon lämnar över ordet till motparten.

Juristerna Lars Hartzell och Petter Wenehult, som företräder Shorelink, jämför sina lokala uppgörelser med HF med dem som andra hamnar har gjort med Transport. De hävdar att avtalen är snarlika.

– Vi behöver diskutera och komma överens med den fackliga organisation som finns på arbetsplatserna, säger Petter Wenehult.

En del av arbetsgivarnas linje är att Transport har känt till de lokala avtalen så länge att ett eventuellt brott mot det centrala kollektivavtalet är preskriberat.

Förhandlingarna i AD fortsätter på torsdag. Domen som slår fast vilken part som tolkar kollektivavtalet rätt kommer senare.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Tidningsbuden drabbas hårt av Tidöpartiernas höjda försörjningskrav för migrantarbetare. Bilden är en arkivbild.

Chock när tidningsbud sägs upp på VTD

Distribution. Ett 20-tal tidningsbud på Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) vid filialen i Uddevalla och omkring 15 distributörer i Stenungsund blir av med sina jobb. Orsaken är att Bohusläningen och ST-tidningen övergår till enbart digital utgivning efter beslut av mediebolaget Stampen.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.