Lars Karlsson säger att han är en konstnär som kör färdtjänst, inte tvärt om. Helst av allt skulle han ha mycket mera tid för det han brinner för: Att skapa konst och att prata med barn på skolbesök.
Close
Lars Karlsson säger att han är en konstnär som kör färdtjänst, inte tvärt om. Helst av allt skulle han ha mycket mera tid för det han brinner för: Att skapa konst och att prata med barn på skolbesök.
Close
Månadens medlem

Konsten blev hans räddning

Konstnären. Som barn placerades Lars Karlsson på barnhem och i fosterfamilj. Han kallar det att han gick igenom för ­helvetet. Konsten var hans sätt att komma tillbaka.

Lars Karlsson växte upp i en familj där pappan var alkoholist. Lars Karlsson reagerade som barn i trasiga hem ofta gör. Han blev utåtagerande. Skrek och slogs i skolan.

Lars har inrett en ateljé i lilla rummet.
Lars har inrett en ateljé i lilla rummet. Foto: John Antonsson

En serie händelser tog honom till helvetet, som han kallar det själv. Han hamnade först på särskola och som nioåring på barnhem. Där utsattes han för psykisk misshandel. Och sedan i en fosterfamilj där Lars Karlsson säger att han blev misshandlad av fosterpappan.

Det var först efter att hans biologiska pappa dött som han fick komma hem till mamma igen. Då var han tio år gammal. Men livet blev aldrig riktigt som vanligt.

– När jag kom hem från helvetet, kände jag att jag måste göra något. Höll på att explodera. Så jag började skissa och kände att jag mådde bättre. Alla verk som jag har gjort är någon slags terapi.

De sista tonåren började Lars Karlsson satsa mer på konsten och målade på allvar. Det gör han fortfarande. Lars Karlsson har valt att sova i vardagsrummet. För att ha det lilla rummet inrett som en ateljé. På lägenhetens väggar hänger flera av Lars Karlssons konstverk. I hallen hänger hans mest beresta tavla. Two ways to hard rock. Den har ställts ut i New York och två gånger i Toscana. Ett år reste tavlan till Sweden Rock Festival.

”Two ways to hard rock”, en akrylmålning på 3D-canvas, har bland annat ställts ut i New York och Toscana.
”Two ways to hard rock”, en akrylmålning på 3D-canvas, har bland annat ställts ut i New York och Toscana. Foto: John Antonsson

– Ett av mina absoluta favoritband i livet är Kiss. Sångaren Paul Stanley, gick runt tavlan flera gånger och tyckte: wow, vilken häftig grej!

För ett antal år sedan skrev Lars Karlsson ett meddelande till författaren Anders Jacobsson (medförfattare till Bert- och Suneböckerna). Det ledde till ett mångårigt samarbete. Med tre böcker och mängder av gemensamma föreläsningar i bagaget. Lars Karlsson tycker om att illustrera. Enda nackdelen är att det tar tid från hans egna konstverk.

– Det är en helt annan grej. Konsten är ett fritt uttryck. Illustrationer är baserat på vad jag får för intryck av bokmanuset.

Det har blivit många samtal mellan konstnären och författaren genom åren. Jacobsson jobbar just nu på boken om Lars Karlssons liv.

– Det är med mina minnen. Tanken från början var att det skulle bli en ren biografi. Men han var tvungen att ha lite fiktion i för att få det spännande.

Lars Karlsson var några år och 20 när han satte sig bakom ratten i en taxibil för första gången.

– Det var egentligen början av resan tillbaka. Jag fick träffa väldigt många människor. Trevliga och otrevliga. Nyktra och dyngraka. Intryck som var helt otroliga. Man fick lära sig hantera jobbiga situationer i väldigt liten yta. Som det är i en taxi.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Robert A:
    3 december, 2020

    Den var gripande och mycket intressant.

Lästips:

Skäggig man slukar eld i gångtunnel

”Att sluka eld är inte så svårt”

Eld & lågor. Henrik Tynnhammar är skyddsvakt på dagen. På kvällen är han gycklare och eldslukare.

Omöjliga körtider pressar förare

Servicetrafik. Det är fortsatt stora problem med det nya bokningssystem som införts i Östergötland. Värst är de orealistiska körtiderna. Färdtjänstförare upplever att stressen hotar att knäcka dem – och offra säkerheten.

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Hallå där!

Magnus Falk

…Transports EU-expert. Inför EU-valet uttryckte du oro för att maktbalansen skulle skifta i parlamentet. Hur blir det nu?

Månadens medlem
Vi möter Anamaria en ledig dag på ett café i Orminge centrum, nära hennes lägenhet.

Anamaria är med i Svenska Truckers

Åkeri. Anamaria Lara Sjögren har jobbat i åkeribranschen sedan hon tog studenten. Hon har just skrivit på för ytterligare två nya säsonger av Svenska Truckers. – Jag kollar inte själv längre, kan inte se mig själv på tv, säger hon.

Hallå där!
Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Kultur
Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Frida Bergström jobbar som miljöarbetare på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.

Ett lyft att byta från vårdjobb till miljöarbete

Mötet. Frida Bergström är fjärde generationens miljöarbetare och fackligt skyddsombud. På vinterhalvåret kombinerar hon arbetsmiljöarbetet med att hoppa in där det behövs, på sommaren kör hon en specialbyggd kärltvättsbil.

Hallå där!

Helena Wahlberg

…ADR-chaufför från Hallsberg som kör farligt gods i hela landet. Du brinner för att få till fler och bättre rastplatser för lastbilar. Varför är det så viktigt?

ArbetsLIV
Många lastbilschaufförer säger: Jag vet aldrig när jag kommer hem och så var det för mig också tidigare. Fast på ett litet åkeri var det inga problem med barnen, åkaren hade själv småbarn, säger Fredrik Lindby.

Fredrik vill vara chaufför OCH pappa

Livspusslet. – Kan inte kärringen hämta barnen? Det är den vanligaste frågan distributionsföraren Fredrik Lindby fått på sina lastbilsjobb. Han vill gärna veta när han kommer hem på kvällarna och inte missa barnens uppväxt.

Månadens medlem
Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.

”Skyddsombud är roligaste uppdraget”

Bensinstation. Skövdesonen Ulf Sundqvist utbildade sig till bilmekaniker. Men lumpen förde honom till Stockholm, där han träffade sin Ann och fick jobb på bensinmack. Därifrån var klivet inte långt till Transport – och mormors bransch. Hon drev åkeri och fostrade sju barn.

Kultur
Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.

”Doktor lagom”: Träna aldrig mer än du behöver

Hälsa. Undvik att träna hårt, hoppa över frukosten och ta gärna ett glas rödvin till din sena middag. Det är några av råden som professorn och överläkaren Fredrik Nyström ger i sin pocketaktuella bok Radikalt lagom.

Månadens klubb
Fem sjättedelar av klubbstyrelsen, med ombudsman Annica Collstam i mitten. Från vänster: Daniel Norén, Adam Abdelraouf, Tobias Persson, Leon Antypas och Christer Svensson. (Saknas på bilden gör klubbens sekreterare Nor Zouaiter.)

Vägen framåt – dialog, inte krig

Lager. Det har varit på gång länge. Nu har nybildade klubben på Cevas lager i Brunna, norr om Stockholm, haft sitt första årsmöte. Att förbättra genom att själva organisera är en grundtanke på terminalen där Zalandos varor packas.