Close
Emma Lindmar Viberg på Skatteverket berättar om hot, svarta löner och skattesfusk.
Close

Körde mat för Uber Eats – miljoner i skattefusk

Matbud. Svarta löner, momsfiffel och utnyttjade bud. En underleverantör till Uber Eats undanhöll 2,3 miljoner kronor i skatter och avgifter. Nu ska Skatteverket specialgranska matbudsbranschen.

Det var i slutet av 2020 som Skatteverket fattade beslut om att en underleverantör till Uber Eats undanhållit 2,3 miljoner kronor i skatter och avgifter. I utredningen som Transportarbetaren begärt ut nystas en krånglig härva upp. Där går att läsa om banköverföringar, avstängda konton, förmodat svarta löner och falska momsavdrag.

Underleverantören till Uber Eats anställde chaufförer som körde ut mat i Stockholmsområdet.

Med den här första pilotstudien kommer Skatteverket att fortsätta granskningen av företagen som jobbar direkt mot Uber Eats och andra plattformar som inte anställer egna bud. Bland dem finns Wolt och Bolt.

Emma Lindmar Viberg är kontrollsamordnare på Skatteverket, hon berättar att det går att göra granskningar mot plattformsföretagen, men att det ibland kan vara lite mer komplicerat då vissa av bolagen bolagen finns i utlandet. Exempelvis Uber Eats finns i Nederländerna.

– Det är rätt tidskrävande. Men just i det här fallet tittar vi inte på plattformarna utan underleverantörerna och de finns i Sverige.

Emma Lindmar Viberg berättar att Skatteverket stöter på många som blivit utnyttjade.

– De kanske trodde att de fått ett vanligt vitt jobb, sedan upptäckte det att det var svart. En som påtalade det blev hotad av sin arbetsgivare, säger Emma Lindmar Viberg.

– Skatteverkets jobb är att granska skattefrågan. Men det är lätt att komma in på andra områden som arbetsmiljö och moraliska aspekter kring arbetsförhållanden.

Emma Lindmar Viberg jobbar till vardags mot den ”vanliga” transportbranschen och där finns en regelbunden dialog och information för att transportföretag ska använda sig av seriösa underleverantörer.

– Vi ser gärna att det blir samma med de stora plattformarna. Vi vill gärna samarbeta med dem och att de gör leverantörskontroller som inte bara är att se till att underentreprenörerna har f-skatt.

Transports centrala ombudsman Mats H Andersson välkomnar granskningen.

– Det är positivt att Skatteverket fått upp ögonen för alla möjligheter att fuska som finns i branschen, och vet hur det fungerar.

– Många som är matbud har migrationsanställningar. Så de är i beroendeställning till arbetsgivaren och riskerar ofta att bli hemskickade om de klagar. Jag vet om några företag som jobbar som underleverantörer till Uber Eats och Wolt men vi har inga medlemmar där, säger han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Wolt är en av de största leverantörerna i Sverige. Foto: Justina Öster

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

DHL Express Italy undersöks för grovt skattefusk

Rättsfall. DHL i Italien skattefuskar för att kunna utnyttja billig arbetskraft. Det hävdar åklagarmyndigheten i Milano och den har beslagtagit en halv miljard kronor från företaget.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.