Krångla inte till matlådan
Krångla inte till det. Välj mat du gillar så att du ser fram mot lunchen. Så låter kostvetaren Anna K Sjögrens bästa råd för att få till en bra matlåda.
Hon är utbildad i näringslära och skriver om mat, men är försiktig med pekpinnar.
– Det finns gott om käcka råd, men det ska vara praktiskt genomförbart. Ingen orkar ställa sig vid spisen tio på kvällen, men lagar man middag så kan man göra några portioner extra och lägga i en matlåda.Hon är utbildad i näringslära och skriver om mat, men är försiktig med pekpinnar.
Viktigast är att kyla ner maten snabbt, sänka ner grytan eller kastrullen i vattenbad i diskhon eller ställa ut den. Ju snabbare maten kommer från spisen till kylskåpet, desto längre blir hållbarheten.
Lämnar man maten framme på diskbänken är det i princip bäst att äta den nästa dag. Med snabbare kylning håller den i två, tre dagar.
Anna K Sjögren återkommer till det som omgärdar lunchen. Studier visar att positiva förväntningar på mat och sällskap bidrar till att lunchen smakar bättre. Att lägga lite mer krut på själva ”burken” är ytterligare ett exempel.
– Fula glassburkar är trist. Matlådorna behöver inte vara dyra, men det är bra om de känns trevliga att ta fram.
Uppgifter om att giftiga ämnen kan vandra över till maten om man värmer lunchen direkt i burken oroar vissa. Man kan gardera sig genom att välja en burk som är godkänd för uppvärmning i mikrovågsugn. Uppgifter om hur många grader den tål finns då angivna, enligt Anna K Sjögren.
– Tycker man om att äta i sin burk, och kollar hur hög värme den tål, så tycker jag att man kan fortsätta med det, säger hon.
Att viktiga näringsämnen förstörs när man värmer maten i mikron är en myt, förklarar Anna K Sjögren. Det fungerar inte annorlunda än när man kokar på spisen.
– Värm inte för länge bara och ät direkt när maten är varm. C-vitamin ångar av ganska snabbt. Kokar man grönsaker kan man tänka på att ha så lite vätska som möjligt.
Vad passar bra i lådan?
– Grytor av olika slag är jättebra. Och köttfärssås. Äter man inte kött kan man laga olika vegetariska varianter med kikärtor, lök och tomat. Man ska ta med sig det man tycker om, så att man ser fram mot måltiden!
När matlagningen går i stå och det bara blir samma rätter, tycker Anna K Sjögren att man kan googla lunchlådor på nätet. Hon får raskt 14 100 träffar.
Hur kan man lyxa till det?
– Ta med lite tillbehör, som en burk fetaost i olja att blanda ner i salladen. Detaljerna är viktiga. Kåldolmar och köttbullar utan lingon är inte alls samma sak.
Vad är viktigt, förutom maten?
– Försök stänga av mobilen och allt som stör. Låt lunchen få utrymme under din arbetsdag.