Krav på gång i avtalsrörelsen
Viktigaste frågorna. Kraven till arbetsgivarna har lämnats när det gäller stora transportavtalet. För övriga yrkesgrupper diskuterar delegationer med medlemmar fortfarande vad som är viktigast i årets avtalsrörelse. När det gäller lönerna inväntar Transport och andra LO-fack uppgörelsen inom industrin. Avtalsdelegationen för bensin har samlats för att diskutera kraven som ska ställas på arbetsgivarna.
– För mig är det viktigast att timlönen ska baseras på vår arbetstid som är 38,25 timmar i veckan, säger Ingrid Berglin, OKQ8 i Västerås, i en paus.
Bakgrunden är att de som jobbar skift på bensinmackarna har förkortad arbetstid, men när det kommer till övertid och mertid räknas lön och ersättning som om de hade 40-timmarsvecka. Resultatet blir att lön och ersättningar blir lägre på extratiden.
– Jag hoppas också att vi ska få in i avtalet att permission när en anhörig plötsligt blir svårt sjuk ska gälla vuxna barn, barnbarn och gamla föräldrar – och inte bara hemmaboende anhöriga, säger Ann-Sophie Graemer, Circle K i Uppsala.
När avtalsdelegationerna har sagt sitt kommer Transports förhandlare att överlämna de mer allmänna kraven till arbetsgivarna i branschen. Det gäller bevakning, tidningsbud, renhållning och de övriga avtalsområdena.
Förhandlandet lär dock komma i gång på allvar först i april, för de tio avtal som löper ut den sista mars. Då har också fredsplikten upphört och facket har öppet för varslade strejker och blockader.
Den stora frågan om lönerna är dock beroende av hur industrifacken lyckas i sina förhandlingar. Industrins uppgörelser blir märket som övriga arbetsmarknaden i princip hamnar på.
Lönekravet som LO-facken är överens om inför årets förhandlingar ligger på 2,8 procent, men lägst 672 kronor.
– Om vi har tur blir vi klara med det första avtalet under de första veckorna i april, säger förbundsjuristen Marcel Carlstedt. Arbetsgivarna vill gärna att vi klarar av det stora transportavtalet först. Och där har ju vi en stor konfliktstyrka.
Han berättar att trygga anställningar och rätt till heltid är grundkrav som alla avtalsdelegationer diskuterar när kraven ska fastställas.
– Rätt till heltid är ett av de krav vi har lämnat till arbetsgivarna på transportavtalet, säger Lars Mikaelsson, central ombudsman på Transport.
Ett annat förslag, berättar han, är att bilda en gemensam arbetsgrupp som ska jobba för noll skadade och noll dödade på jobbet.