De viktigaste kraven i avtalsrörelsen.
Close
Ann-Sophie Graemer och Ingrid Berglin ingår i delegationen som diskuterar bensin- och gummiavtalet. Sedan återstår det för Transports förhandlare att driva frågor vidare till arbetsgivarna.
Close

Krav på gång i avtalsrörelsen

Viktigaste frågorna. Kraven till arbetsgivarna har lämnats när det gäller stora transportavtalet. För övriga yrkesgrupper diskuterar delegationer med medlemmar fortfarande vad som är viktigast i årets avtalsrörelse. När det gäller lönerna inväntar Transport och andra LO-fack uppgörelsen inom industrin. Avtalsdelegationen för bensin har samlats för att diskutera kraven som ska ställas på arbetsgivarna.

– För mig är det viktigast att timlönen ska baseras på vår arbetstid som är 38,25 timmar i veckan, säger Ingrid Berglin, OKQ8 i Västerås, i en paus.

Bakgrunden är att de som jobbar skift på bensinmackarna har förkortad arbetstid, men när det kommer till övertid och mertid räknas lön och ersättning som om de hade 40-timmarsvecka. Resultatet blir att lön och ersättningar blir lägre på extratiden.

– Jag hoppas också att vi ska få in i avtalet att permission när en anhörig plötsligt blir svårt sjuk ska gälla vuxna barn, barnbarn och gamla föräldrar – och inte bara hemmaboende anhöriga, säger Ann-Sophie Graemer, Circle K i Uppsala.

När avtalsdelegationerna har sagt sitt kommer Transports förhandlare att överlämna de mer allmänna kraven till arbetsgivarna i branschen. Det gäller bevakning, tidningsbud, renhållning och de övriga avtalsområdena.

Förhandlandet lär dock komma i gång på allvar först i april, för de tio avtal som löper ut den sista mars. Då har också fredsplikten upphört och facket har öppet för varslade strejker och blockader.

Den stora frågan om lönerna är dock beroende av hur industrifacken lyckas i sina förhandlingar. Industrins uppgörelser blir märket som övriga arbetsmarknaden i princip hamnar på.

Lönekravet som LO-facken är överens om inför årets förhandlingar ligger på 2,8 procent, men lägst 672 kronor.

– Om vi har tur blir vi klara med det första avtalet under de första veckorna i april, säger förbundsjuristen Marcel Carlstedt. Arbetsgivarna vill gärna att vi klarar av det stora transportavtalet först. Och där har ju vi en stor konfliktstyrka.

Han berättar att trygga anställningar och rätt till heltid är grundkrav som alla avtalsdelegationer diskuterar när kraven ska fastställas.

– Rätt till heltid är ett av de krav vi har lämnat till arbetsgivarna på transportavtalet, säger Lars Mikaelsson, central ombudsman på Transport.

Ett annat förslag, berättar han, är att bilda en gemensam arbetsgrupp som ska jobba för noll skadade och noll dödade på jobbet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Norwegian är ett av de flygbolag där Transport organiserar kabinpersonal.

Fackliga förhandlingar om kabinavtal fortsätter

Facket. Förhandlingarna mellan Transport och Unionen om vem som ska organisera kabinpersonalen inom flyget fortsätter. Statliga Medlingsinstitutet gav en tidsfrist till den sista oktober. Men båda fackförbunden har sökt mer tid.

Tre av fyra från Jönköpingsavdelningen: Madelene Kohult, Morgan Sparrenholt och Anna Axelsson. Saknas på bilden gör regionala skyddsombudet Håkan Jansson.

Uppdrag i händelsernas centrum

Norra Småland. De fyra på kontoret i Jönköping försöker vara ute så mycket som möjligt för att möta medlemmar. Men ser också värdet i att möta varandra för att prata och stämma av, om än hastigt – det är ett påfallande glatt gäng som organiserar i ett stort område med en av landets viktigaste transporthubbar.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.