Kritiserade Cabonline får förlängt färdtjänstavtal

Dåliga villkor. Stockholms läns landsting förlänger färdtjänstavtalet med Cabonline. – Det är skamligt. Man göder en kapitalägare på de anställdas bekostnad, säger Emil Burman, utredare på Transport.

Cabonline har med sina dotterbolag Taxi Kurir och Sverigetaxi ansvar för all färdtjänst i Stockholms läns landsting (SLL). Avtalet började 2016 och gäller minst till mars 2018. Men redan nu står det klart att avtalet förlängs med minst ett så kallat optionsår.

Emil Burman är utredare på Transport och inte alls förtjust när han får höra att avtalet förlängts.

– Det är skamligt. Man göder en kapitalägare på de anställdas bekostnad. Jag förstår att de vill värna om skattebetalarnas pengar, men nu har de upphandlat från ett företag som har 68 procents vinstmarginal på sina växlar. Samtidigt har åkerierna en marginal på en procent och är tillsammans med förarna slavar under avtalet. Det är en upphandling värd 700 miljoner per år och förarna får ingen avtalspension. Det kommer att bli dyrt i framtiden när förarna blir fattigpensionärer och måste få socialbidrag, säger Burman.

Fredrik Wallén (KD) är ordförande för SLL:s färdtjänstberedning.

– En för tidig upphandling skulle leda till ökade kostnader. Har vi för bråttom riskerar vi kvalitet i färdtjänsten, säger han.

För snart två år sedan hade Wallén en debattartikel i Transportarbetaren, där skrev han att en utredning skulle komma till rätta med arbetsvillkoren i branschen.

Nu är utredningen klar – och den godkändes av politikerna i tisdag,

Där finns skrivelser om kollektivavtal och ”schysta villkor” men inga förslag om att det ska införas. I stället skickas frågan vidare till en kommande planeringsstudie. I utredningen finns frågan om kollektivavtal också med under avsnittet riskanalys. Där får lydelsen ”Marknadens krav på kollektivavtalsliknande former driver kostnaderna” den högsta och rödmarkerade riskklassen. I rapporten konstateras det också att kollektivavtalsliknande villkor skulle kosta landstinget mellan 80 och 100 miljoner kronor per år.

– Sett ur KD:s perspektiv bevakar vi frågan med sociala villkor hela tiden. Sedan får man se vad planeringsstudien kommer fram till, säger Fredrik Wallén.

Finns det en enighet om sociala krav i Alliansen?

– Inför förra upphandlingen hade vi en diskussion om sociala krav. Det blev en lösning där vi fick ge och ta, och de sociala kraven blev inte så framträdande. Men det är ingenting vi inte ska kunna enas om. Rena kollektivavtalslösningar hoppas vi att arbetsmarknadens parter ska lösa ut det i förhandlingar, det ska helst inte lösas genom upphandlingar, säger Wallén.

När Transportarbetaren försöker nå Kristoffer Tamsons (M), som är trafiklandstingsråd och den som har högsta ansvar för färdtjänsten, får vi prata med hans pressekreterare Claes Wersäll. Han säger att det är svårt att på juridiska grunder ställa krav på kollektivavtalsliknande villkor, men att fack och arbetsgivare har börjat närma sig varandra i förhandlingar.

Emil Burman är utredare på Transport och han säger att Wersälls uppgifter är helt felaktiga.

– Vi vill att man ska kunna ställa krav på kollektivavtal, men vill man inte det på ideologiska grunder går det redan i dag utmärkt att ställa arbetsrättsliga krav som lön, arbetstid och semester, säger han och fortsätter:

– Det finns inget närmande mellan Cabonline och Transport, det stämmer inte alls.

 

John Antonsson

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

”Det är modernt slaveri” säger William Sadeek, taxichaufför sedan 30 år, om plattformsbolagens villkor.

Förare vittnar om usla löner och arbetsvillkor

Taxi. På Stockholms gator är det en vanlig syn med svarta taxibilar som står utanför de stora växlarna Cabonline och Taxi Stockholm. De kallas ibland för friåkare och plockar kunder från gatan. Många kör också för Uber och Bolt. Men inte William Sadeek som tycker att apparna betalar alldeles för dåligt.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om att går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.

Göteborgs hamn

HF har inlett hamnblockad

Hamn. Arbetsdomstolen har tillfälligt gett Hamnarbetarförbundet (HF) rätt att genomföra en blockad mot krigsmateriel till och från Israel. Blockaden inleddes tisdagen den 4 februari.