Kritiserade Cabonline får förlängt färdtjänstavtal

Dåliga villkor. Stockholms läns landsting förlänger färdtjänstavtalet med Cabonline. – Det är skamligt. Man göder en kapitalägare på de anställdas bekostnad, säger Emil Burman, utredare på Transport.

Cabonline har med sina dotterbolag Taxi Kurir och Sverigetaxi ansvar för all färdtjänst i Stockholms läns landsting (SLL). Avtalet började 2016 och gäller minst till mars 2018. Men redan nu står det klart att avtalet förlängs med minst ett så kallat optionsår.

Emil Burman är utredare på Transport och inte alls förtjust när han får höra att avtalet förlängts.

– Det är skamligt. Man göder en kapitalägare på de anställdas bekostnad. Jag förstår att de vill värna om skattebetalarnas pengar, men nu har de upphandlat från ett företag som har 68 procents vinstmarginal på sina växlar. Samtidigt har åkerierna en marginal på en procent och är tillsammans med förarna slavar under avtalet. Det är en upphandling värd 700 miljoner per år och förarna får ingen avtalspension. Det kommer att bli dyrt i framtiden när förarna blir fattigpensionärer och måste få socialbidrag, säger Burman.

Fredrik Wallén (KD) är ordförande för SLL:s färdtjänstberedning.

– En för tidig upphandling skulle leda till ökade kostnader. Har vi för bråttom riskerar vi kvalitet i färdtjänsten, säger han.

För snart två år sedan hade Wallén en debattartikel i Transportarbetaren, där skrev han att en utredning skulle komma till rätta med arbetsvillkoren i branschen.

Nu är utredningen klar – och den godkändes av politikerna i tisdag,

Där finns skrivelser om kollektivavtal och ”schysta villkor” men inga förslag om att det ska införas. I stället skickas frågan vidare till en kommande planeringsstudie. I utredningen finns frågan om kollektivavtal också med under avsnittet riskanalys. Där får lydelsen ”Marknadens krav på kollektivavtalsliknande former driver kostnaderna” den högsta och rödmarkerade riskklassen. I rapporten konstateras det också att kollektivavtalsliknande villkor skulle kosta landstinget mellan 80 och 100 miljoner kronor per år.

– Sett ur KD:s perspektiv bevakar vi frågan med sociala villkor hela tiden. Sedan får man se vad planeringsstudien kommer fram till, säger Fredrik Wallén.

Finns det en enighet om sociala krav i Alliansen?

– Inför förra upphandlingen hade vi en diskussion om sociala krav. Det blev en lösning där vi fick ge och ta, och de sociala kraven blev inte så framträdande. Men det är ingenting vi inte ska kunna enas om. Rena kollektivavtalslösningar hoppas vi att arbetsmarknadens parter ska lösa ut det i förhandlingar, det ska helst inte lösas genom upphandlingar, säger Wallén.

När Transportarbetaren försöker nå Kristoffer Tamsons (M), som är trafiklandstingsråd och den som har högsta ansvar för färdtjänsten, får vi prata med hans pressekreterare Claes Wersäll. Han säger att det är svårt att på juridiska grunder ställa krav på kollektivavtalsliknande villkor, men att fack och arbetsgivare har börjat närma sig varandra i förhandlingar.

Emil Burman är utredare på Transport och han säger att Wersälls uppgifter är helt felaktiga.

– Vi vill att man ska kunna ställa krav på kollektivavtal, men vill man inte det på ideologiska grunder går det redan i dag utmärkt att ställa arbetsrättsliga krav som lön, arbetstid och semester, säger han och fortsätter:

– Det finns inget närmande mellan Cabonline och Transport, det stämmer inte alls.

 

John Antonsson

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Återigen får chaufförerna ta kostnaden

Debatt. Färdtjänstchauffören och skyddsombudet Ronnie Persson riktar skarp kritik mot Region Värmlands upphandling av servicetrafik. Anders Wahlén, servicetrafikchef i regionen har svarat. Slutreplik från Ronnie Persson.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.