LAS

Kritiserat LAS-paket på väg

Politik. Regeringen går vidare med kritiserade nya LAS och studiestöd till anställda som vill byta bana mitt i livet. ”Det är en historisk trygghets- och frihetsreform” säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark om omställningspaketet.

På torsdagen presenterade regeringen sitt beslut att ta förslaget om reformerad arbetsrätt och omställningspaketet vidare till lagrådet. Det betyder att det finns färdiga förslag för att parternas överenskommelse  för studiestöd till yrkesverksamma ska kunna börja tillämpas redan den 1 oktober i år.

– Jag kan i dag berätta att regeringen fattat beslut om två lagrådsremisser, om reformerad arbetsrätt och ett nytt omställningsstöd, sa Eva Nordmark (S) på en digital presskonferens.

Regeringens förslag till nya LAS bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Centerpartiet, och har sin utgångspunkt i januariavtalet. Vid presskonferensen betonade både arbetsmarknadsministern och Centerns ekonomisk-politiske talesperson, Martin Ådahl, vikten av det breda stöd som överenskommelsen har från arbetsmarknadens parter.

I höstas svängde en majoritet av LO-förbunden gällande överenskommelsen om LAS. Då antogs en något reviderad överenskommelse om anställningsskydd, liksom ett nytt omställningsstöd, som tidigare träffats mellan arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv och tjänstemannaorganisationen PTK. Och som IF Metall och Kommunal ett år tidigare anslutit sig till, vilket då väckte starkt kritik.

Transport, liksom bland annat Byggnads, har hela tiden varit starkt kritiska och framfört förstärkningen av omställningsstödet på inget sätt uppväger försämringarna i anställningstrygghet för dem som jobbar.

”Historisk trygghetsreform”

Regeringen kallar själva förslaget till omställning historiskt, med avsikt att förbättra flexibiliteten, omställningsförmågan och tryggheten på arbetsmarknaden.

Remisserna lämnas nu till lagrådet, som granskar att regeringens förslag inte strider mot någon lag.

På torsdagens presskonferens talade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark framför allt om möjligheterna att byta jobb ”mitt i livet”, något som blir allt vanligare.

– Det handlar om rörmokaren som slitit ett helt liv, som kan ställa om för att bli yrkeslärare. Om undersköterskan som kan vidareutbilda sig till specialistundersköterska.

Möjligheten ska ges genom ett nytt offentligt omställningsstöd, som ska gå att söka redan i höst: Yrkesaktiva ges möjlighet att studera upp till 44 veckor – motsvarar ett års heltidsstudier – och består både en generös bidragsdel och en lånedel, som administreras av CSN.

– För de allra flesta motsvarar det minst 80 procent av lönen, sa Martin Ådahl (C).

Omställningsstödet ska gå att söka för alla yrkesverksamma mellan 27 och 60 år, för personer mellan 60 och 62 gäller det bidragsdelen. CSN kommer att administrera det nya omställningsstudiestödet.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark underströk upprepade gånger att stödet till omställning gör reformen historisk på arbetsmarknaden, både när det gäller trygghet och frihet.

Miljardreform

På en direkt fråga vad det är som gör den historisk var svaret att den innebär ett så stort offentligt åtagande, som kommer att kosta upp mot 9 miljarder kronor per år.

– Det är en historisk reform, också i ett internationellt perspektiv, sa Eva Nordmark och underströk än en gång att det är framförhandlat med arbetsmarknadens parter.

Inget sades om vilka som säkert kan räkna med att få ta del av omställningsstudiestödet. Det kan bli ”först till kvarn” som gäller, och stödet kommer också att villkoras så att det inte blir möjligt att helt fritt välja studier. För trots miljardsatsningen så finns ju ett tak i statens finanser. Att alla som vill inte kan få studera är något som Transport tidigare kritiserat.

Peter Winstén. Foto: Jan Lindkvist
Peter Winstén. Foto: Jan Lindkvist

– Som jag förstod det så var parternas uppgörelse att det ska vara en rättighet. Men nu skriver utredarna att det bör utgå ett stöd. Då är det inte en rättighet. Om det sedan kommer någon och skär ned. Då får ännu färre chansen. Men det ska bli lättare att säga upp oss… sa Peter Winstén, Transports avtalssekreterare, i somras.

I den andra aktuella lagrådsremissen föreslår regeringen att arbetsrätten reformeras så att arbetsgivare får ökad flexibilitet och möjlighet att anpassa kompetensens efter behov. Något som kritiker anser är en omskrivning för urholkning av LAS, bland annat när det gäller fler undantag från turordningsreglerna.

I båda fallen vill regeringen att de förändrade lagarna börja gälla vid halvårskiftet i år, den 30 juni.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Jörgen Wärja och Mikael Gustafsson, avdelning 2 hamn

Trelleborgs hamn sviker om Tesla

Debatt. Trelleborgs hamns beslut om att hyra ut lokaler till Tesla under en pågående arbetsmarknadskonflikt är inte bara provocerande – det är ett öppet svek mot fackliga rättigheter och den svenska modellen.

Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Krönika. Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Utbetalningarna från a-kassan ökar

A-kassan. Hög arbetslöshet och kris i andra branscher har gjort att utbetalningarna från Transports a-kassa ökat kraftigt. Antalet personer som får ersättning har stigit med drygt 36 procent det senaste året.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.