Kroggäst frias – hoten mot vakten vara bara ”fyllesnack”

I januari ingrep ordningsvakten Adam Jensen mot en full och stökig kroggäst. Gästen, en 22-årig man, tog struptag på Adam och uttalade hotelser. 22-åringen åtalades, men friades i Helsingborgs tingsrätt. Såväl struptaget som hoten anses okej, med hänvisning till att kroggästen var berusad. – Min tilltro till rättssystemet har påverkats, säger Adam som ännu inte bestämt sig för om domen ska överklagas.

Adam Jensson arbetar som väktare, men han rycker också in som ordningsvakt på krogen.

En kväll i januari skulle han jobba – med så kallat ordningsvaktförordnande – på en nattklubb i Helsingborg. Vid 3-tiden på natten ser Adam hur en manlig kroggäst hamnar i bråk med en ung kvinna, som faller mot en larmad nödutgång.

Adam ingriper, med målet att avvisa gästen som är kraftigt berusad. Exakt vad som händer i mörkret och musiklarmet har de inblandade personerna olika uppfattningar om.

Men av vittnesmålen tycks det ändå klarlagt att den unge kroggästen hamnat i bråk med sin flickvän. När Adam griper tag i 22-åringen, svarar mannen med ett kraftigt struptag. Handgemänget avslutas när en vaktkollega och en bartender kommer till undsättning. 22-åringen brottas ner på golvet och får handfängsel.

Polis tillkallas. I väntan på att en patrull ska komma får Adam ta emot hot från den gripne. Som Adam uppfattar det är 22-åringen medlem i det kriminella gänget Brödraskapet och Adam ska nu få en ”bula i pannan”.

Till blir rättssak av händelsen. 22-åringen åtalas för hot och våld mot tjänsteman. Adam kräver 5 000 kronor i skadestånd.

I domstolen försvarar sig kroggästen med att han inte uppfattat att Adam var ordningsvakt. Det var först när han låg på golvet han insåg detta. Om hot uttalats var det bara ”fyllesnack”, hävdar 22-åringen som bestämt förnekar kopplingar till Brödraskapet.

Den 25 mars föll domen, som återgivits i flera medier, bland annat tidningen Metro. Åtalas ogillas. Att 22-åringen tidigare ertappats av polis med olagliga dopingpreparat berörs inte.

Det väsentliga, anser rätten, är att Adam Jensen ingripit – utan att göra klart att han är ordningsvakt. 22-åringens reaktion och motvärn är ”därför förståeligt”, menar domstolen och skriver:

”Hans (22-åringens) onyktra tillstånd har naturligtvis påverkat hans tankeverksamhet och efter en mindre brottningsmatch, som någon av vittnena beskriver handgemänget, förstod han att det var en ordningsvakt som ingripit och då gjorde han inte motstånd längre.

”22-åringen var uppenbarligen uppretad över det inträffade och hans yttranden, som naturligtvis varit olämpliga, får mot bakgrund av hans mycket onyktra tillstånd bedömas som – ett som han själv sagt – rent fyllesnack.”

Rätten är inte enig när 22-åringen frias för våld mot tjänsteman. En nämndeman anser att den åtalade borde ha insett att det var en ordningsvakt som ingrep.

Adam säger:

– Jag hade uniform och reflexväst på mig den här natten. Det är osannolikt att gästerna inte såg vilken uppgift jag hade på nattklubben. I den här typen av situationer kan man inte agera tydligare. Som ordningsvakt kan man inte gärna smyga fram och visa leg och presentera sig, innan man ingriper.

– Fast jag är inte särskilt förvånad över domen. Det sägs att vi som ordningsvakter ska ha ett starkt rättsskydd. Men i praktiken visar samhället gång på gång att det inte är så. Jag har precis pratat med åklagaren. Vi har inte bestämt ännu om det är idé att gå vidare med en överklagan.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.

Hallå och grattis, alla skyddsombud!

ARBETSMILJÖ. Grattis alla skyddsombud på skyddsombudens dag, den 23 oktober! "Javisst ja, det är det ingen som har koll på. Jag glömmer det också alltid", säger skyddsombudet Johan Kanmert på miljöföretaget Renova i Göteborg.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

Transport bakom LO:s inledande avtalskrav

Avtal 2025. Låglönesatsning och nya medel för att bekämpa ofrivillig deltid. Det är två av kraven som LO-förbunden enats om inför nästa års avtalsrörelse. Hur höga lönekrav det blir är inte klart och frågan om arbetstidsförkortning ska snabbutredas till den 15 maj.

Norwegian är ett av de flygbolag där Transport organiserar kabinpersonal.

Fackliga förhandlingar om kabinavtal fortsätter

Facket. Förhandlingarna mellan Transport och Unionen om vem som ska organisera kabinpersonalen inom flyget fortsätter. Statliga Medlingsinstitutet gav en tidsfrist till den sista oktober. Men båda fackförbunden har sökt mer tid.

Mindre konflikt med starka fack

Rapport. Enligt en föreställning fungerar fackförbund splittrande och skapar ”bråk”. I verkligheten dämpar starka fack upplevelsen av konflikter, enligt en analys byggd på enkäter med 16 822 anställda i 31 länder.

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.