Krönika. Socialdemokraterna har nu presenterat valsedeln inför valet till EU-parlamentet den 25 maj nästa år. Transports kandidat Johan Danielsson finns på plats nummer tio på listan. Det innebär att Johan har en god chans att väljas till parlamentsledamot.
En förutsättning är dock att han lyckas samla mer än 40 000 kryss på den socialdemokratiska valsedeln. Det tror jag nog att han mäktar med.
Transport tillsammans med andra LO förbund kommer att hjälpa Johan på traven genom att uppmana våra medlemmar att sätta ett kryss framför hans namn på valsedeln den 25 maj nästa år. Det första steget är dock att förmå våra medlemmar att rösta i valet.
Vid förra valet till Europaparlamentet var det bara cirka 20 procent av Transports medlemmar som utnyttjade sin demokratiska rättighet att rösta. Jag tror inte att det låga intresset för att rösta i Transports medlemskår berodde på bristande intresse eller dåliga kunskaper.
Jag upplevde då att många medlemmar är oerhört engagerade och dessutom direkt och påtagligt berörda av EU:s beslut i sina arbeten. Det låga intresset handlade nog snarare om ett motstånd mot överhögheten inom EU, vilken framkallar en känsla av hopplöshet och uppgivenhet.
Det är inte konstigt att många reagerar på det sättet. Sverige är numera så insyltat i unionen att det inte finns några realistiska möjligheter att bryta sig ut. Samtidigt växer EU-makten stadigt på medlemsnationernas bekostnad.
Omkring 60 procent av alla lagar som tas i vår riksdag är i själva verket bara konsekvensanpassningar till olika typer av EU-beslut. Dessutom domineras EU nu av en politisk höger som prioriterar fri rörlighet framför i stort sett alla sociala och fackliga ambitioner. Det finns alltså anledning att vara vaksam på utvecklingen i unionen.
I det arbetet faller ett mycket stort ansvar på förbundsstyrelsen och på förbundskontoret. Här kan vi utveckla de kontakter som är nödvändiga för att kunna påverka den koloss som EU har utvecklats till. Här har vi också vissa, om än begränsade, resurser att samla information, utreda alternativ och utforma krav/förslag som kan förankras i EU:s beslutsmaskinerier. Det är också ett arbete vi ska prioritera.
Det faktum att de svenska EU-parlamentarikerna tar för lättsinnigt på transportfrågorna bör, exempelvis, leda till att vi ökar våra ansträngningar. Vi måste påverka såväl våra parlamentariker som andra om att det är helt nödvändigt att göra något åt den kaotiska, antisociala och miljöförstörande åkerimarknaden i Europa.
För att vinna framgång i det arbetet är det otroligt viktigt att vi ser till att få en politiker som Johan i EU-parlamentet. Han har redan en hel del erfarenhet från arbetet där, eftersom han jobbade några år som assistent till den tidigare EU-parlamentarikern Jan Andersson.
Johan är också väl insatt i de problem som förbundets medlemmar möter på arbetsmarknaden, såsom social dumping och massiva marknadsstörningen i framför allt i åkerinäringen. Men för att lyckas få honom till parlamentet krävs ytterligare några insatser.
Vi måste förmå så många som möjligt att verkligen gå till vallokalerna den 25 maj nästa år och dessutom kryssa Johan på sossarnas valsedel.