Kulturkrock på UPS i Göteborg
UPS Göteborg. Här finns fackklubben som har rest sig igen – efter att ordföranden fick sparken. Styrelsen satsar på att bygga upp kunskap och engagemang hos medlemmarna.
– Eller sparken förresten? Det blev en uppgörelse till slut där han köptes ut.
Tony Anderbecken är sekreterare och var med i styrelsen redan när Transportklubben bildades, i en tid när det gigantiska och globala distributionsföretaget inte ”följde ett uns av kollektivavtalet”. Han var också med på förhandlingarna för två år sedan när den förra ordföranden tvingades sluta.
– Det var en riktig käftsmäll. Vi var ett antal som var väldigt, väldigt arga … och jag är det fortfarande, säger han.
Men när ett år hade gått började klubben komma igen. Tony Anderbecken vände sin ilska till en drivkraft och styrelsen fick in nya krafter som inspirerade.
De tre förtroendevalda som stannar kvar efter dagens körningar har alla varit aktiva i flera år. De delar med sig några trick för facklig framgång:
Bredda utbildningsnivån. Hellre många medlemmar med facklig grundutbildning än bara spetskompetens.
Skapa kontaktnät. Det är lätt att slå en signal till någon som man träffat på en facklig kurs.
Överlåt förhandlingsmandatet till förbundets avdelning.
– Det ska vara jobbigt för företaget att förhandla. Vi kommer med en ombudsman, och cheferna får se att facket är mycket större än en eller två personer, säger Tony Anderbecken.
I september bjöd klubben och avdelningen alla medlemmar – och deras familjer – till Liseberg. Med åkband åt alla. En rolig grej med tråkig bakgrund, konstaterar killarna i styrelsen.
2017 var nämligen andra året i rad som företaget tog ut för mycket övertid. Timmarna överskred med råge gränsen i transportavtalet. Skadeståndet gick till Lisebergsbesöket.
Hur ser relationen ut med företaget?
– Vi är på god väg mot bättre samverkan, tycker Victor Larsson, ordförande och skyddsombud.
Informationen har blivit bättre. Klubben har drivit på så att deltidare bland terminalarna har fått högre anställningsgrad. Och en kartläggning av personalens psykosociala arbetsmiljö ska bli en handlingsplan, efter att klubben ensamt drivit frågan under flera år.
– Men det kan inte vara lätt att vara arbetsledare här, konstaterar Tony Anderbecken.
Han tänker på kulturkrocken mellan ett globalt företag med grunden i amerikanska lagar och amerikansk arbetsrätt – i mötet med en stark facklig tradition i Sverige.