Klubbstyrelsen på UPS Göteborg
Close
Tre från klubbstyrelsen på UPS i Göteborg möter upp: Victor Larsson, ordförande och skyddsombud, Magnus Kvilén, huvudskyddsombud, och Tony Anderbecken, ­sekreterare. De tackar Transports avdelning 3 för ”jäkligt bra stöd”.
Close
Månadens klubb

Kulturkrock på UPS i Göteborg

UPS Göteborg. Här finns fackklubben som har rest sig igen – efter att ordföranden fick sparken. Styrelsen satsar på att bygga upp kunskap och engagemang hos medlemmarna.

– Eller sparken förresten? Det blev en uppgörelse till slut där han köptes ut.

Tony Anderbecken är sekreterare och var med i styrelsen redan när Transportklubben bildades, i en tid när det gigantiska och globala distributionsföretaget inte ”följde ett uns av kollektivavtalet”. Han var också med på förhandlingarna för två år sedan när den förra ordföranden tvingades sluta.

– Det var en riktig käftsmäll. Vi var ett antal som var väldigt, väldigt arga … och jag är det fortfarande, säger han.

Men när ett år hade gått började klubben komma igen. Tony Anderbecken vände sin ilska till en drivkraft och styrelsen fick in nya krafter som inspirerade.

De tre förtroendevalda som stannar kvar efter dagens körningar har alla varit aktiva i flera år. De delar med sig några trick för facklig framgång:

Bredda utbildningsnivån. Hellre många medlemmar med facklig grundutbildning än bara spetskompetens.

Skapa kontaktnät. Det är lätt att slå en signal till någon som man träffat på en facklig kurs.

Överlåt förhandlingsmandatet till förbundets avdelning.

– Det ska vara jobbigt för företaget att förhandla. Vi kommer med en ombudsman, och cheferna får se att facket är mycket större än en eller två personer, säger Tony Anderbecken.

I september bjöd klubben och avdelningen alla medlemmar – och deras familjer – till Liseberg. Med åkband åt alla. En rolig grej med tråkig bakgrund, konstaterar killarna i styrelsen.

2017 var nämligen andra året i rad som företaget tog ut för mycket övertid. Timmarna överskred med råge gränsen i transportavtalet. Skadeståndet gick till Lisebergsbesöket.

Hur ser relationen ut med företaget?

– Vi är på god väg mot bättre samverkan, tycker Victor Larsson, ordförande och skyddsombud.

Informationen har blivit bättre. Klubben har drivit på så att deltidare bland terminalarna har fått högre anställningsgrad. Och en kartläggning av personalens psykosociala arbetsmiljö ska bli en handlingsplan, efter att klubben ensamt drivit frågan under flera år.

– Men det kan inte vara lätt att vara arbetsledare här, konstaterar Tony Anderbecken.

Han tänker på kulturkrocken mellan ett globalt företag med grunden i amerikanska lagar och amerikansk arbetsrätt – i mötet med en stark facklig tradition i Sverige.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Klubbordförande Stellan Malmroos och Alexander Malmqvist, avdelningsordförande, utanför Frigoscandias terminal i Helsingborg. Foto: Lilly Hallberg

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

2025 handlar om nya avtal

Ledare. Året börjar gå mot sitt slut. En tid för reflektion infinner sig när man lämnar någonting. Så är det i alla fall för mig. Under 2024 har vi på Transportarbetaren arbetat med att se hur tidningen ska se ut i ny kostym nästa år.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Månadens medlem
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."