Ledare. Mordet på saudiern Jamal Khashoggi bär kusliga likheter med dådet ombord på Peter Madsens ubåt
I båda fallen handlar det om journalister som dödas. Vid båda morden har gärningsmännen gång på gång ändrat sina historier i takt med att bevisläget förändrats.
Både ute i Öresund och inne på Saudiarabiens konsulat har de ansvariga slingrat sig som ormar och försökt hävda att offren dött genom olyckshändelser. Om det vore sant blir fortsättningen ändå lika bisarr. Vilken normal människa styckar en inbjuden besökare som råkar ut för en olycka under visiten?
Kim Walls mördare dömdes till livstids fängelse tack vare ett framgångsrikt polisarbete.
Vad är sanningen i Istanbul? Efter en lång räcka lögner har de ansvariga i vart fall medgivit att Jamal Khashoggi dog inne på konsulatet, dit han kallats av den saudiska myndigheten. Om han nu dog under ett slagsmål, som påstås, var är kroppen?
En absurd detalj handlar om bevisen som anförs från Turkiets sida. Enligt uppgift finns inspelningar som gjorts vid själva mordet och sedan vid styckningen av kroppen.
Det mesta talar väl för att Turkiet buggat en utländsk beskickning. Varför just den saudiska? Eller sker det regelmässigt av ambassader och konsulat på turkisk mark?
I just det här fallet kan man kanske tycka att resultatet helgar medlen. Men det kastar ändå en skugga över president Erdogans regim.
En ljusglimt är ändå att Saudiarabien ser ut att få betala ett högt pris för mordet på Jamal Khashoggi. Fördömandena från omvärlden är många och andra länder har redan ställt in planerade besök i landet.
Det hade varit hedervärt om Sverige nu satte ner foten och avbröt vapenexporten till Saudiarabien – ett land som inte är en demokrati och som dessutom är inblandat i en väpnad konflikt i Jemen.
Tyvärr har Sverige valt att exportera vapen till en lång rad länder som räknas som ickedemokratier. Bland andra Thailand, Qatar, Pakistan och Algeriet. Organisationen Svenska Freds konstaterar att flera av mottagarländerna är krigförande.
Sedan början av 2000-talet har den svenska krigsmaterielexporten mer än tredubblats, till över elva miljarder år 2017. Vapenförsäljningen omgärdas av stränga regler. Men det är bestämmelser som svenska regeringar valt att tumma flitigt på genom åren.